Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 28 mar 2008 - Anul XIII, nr. 74 (3755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aproape jumătate dintre pacienţii de la Psihiatrie, internaţi din cauza alcoolului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 40% din totalul sucevenilor internaţi în secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava suferă de alcoolism cronic.

Potrivit medicilor care lucrează în acest sector, în ultimii ani, numărul celor care ajung aici din cauza unei astfel de probleme a crescut exploziv, iar printre ei se regăsesc de la oameni simpli, ţărani sau muncitori, până la intelectuali, inclusiv profesori şi doctori.

Medicii din cadrul secţiei de Psihiatrie spun că 90% dintre cei care sunt internaţi pentru dezalcoolizare sunt bărbaţi, iar restul femei. În cazul acestora din urmă, implicaţiile sunt şi mai mari.

„Bărbaţii care consumă alcool fac mai mult rău celor din jurul lor prin diferite acţiuni, minore sau grave, cum ar fi tulburarea liniştii publice, violenţe în baruri, conducerea în stare de ebrietate, provocarea unor accidente rutiere. Spre deosebire, femeile care beau îşi fac rău mai mult lor şi persoanelor apropiate. Femeia este motorul familiei, iar în general rolul ei în familie nu este preluat de soţ, nu este compensat”, spune unul dintre doctorii suceveni.

 

Adusă la dezintoxicare de soţ.

Potrivit specialistului, alcoolismul la femei este dezastruos deoarece organismul lor are mult mai mult de suferit decât cel al bărbaţilor din cauza intoxicaţiei cu alcool.

„Persoanele de sex feminin au o înzestrare genetică diferită şi oarecum defavorabilă în ceea ce priveşte capacitatea organismului de a se dezintoxica, care se manifestă prin echipamentul enzimatic al ficatului. Ele fac forme mult mai severe de boală şi din cauza faptului că efectul toxic al alcoolului depinde, printre alţi factori, de greutatea corporală. Se spune că o cantitate de 100 – 150 ml de alcool pe zi este deja limita alcoolismului pentru femei”, explică medicul psihiatru, cu precizarea că alcoolismul este o boală, care presupune pierderea libertăţii voinţei faţă de consumul de alcool, când pacientul ştie că nu trebuie să bea întrucât îi face rău, dar nu se poate abţine.

T.M., în vârstă de 49 ani, din cartierul Burdujeni, urmează de câteva zile, în secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, un tratament de dezintoxicare. Femeia, cu o pregătire medie şi fără un loc de muncă de ani de zile, a fost adusă aici de soţul ei după o beţie cruntă.

 

Confruntarea cu greutăţile vieţii.

Femeia, care se află internată pentru prima oară pentru o astfel de problemă, a declarat că a dat în patima băuturii în urmă cu circa opt luni de zile, iar dacă la început consuma alcool doar ocazional, în cantităţi mici, când primea vizite din partea unor cunoştinţe, la scurt timp situaţia s-a schimbat radical, ea începând să bea chiar şi atunci când era singură, şi de regulă băuturi spirtoase. În momentul aducerii sale la spital, T. M. era îmbrăcată neglijent şi lăsa mult de dorit la capitolul igienă individuală. Medicii care au luat-o în primire spun că femeia a ajuns în această stare de decădere din cauza obişnuinţei sale de a consuma alcool, fapt care a făcut-o să nu mai fie atât de sensibilă ca majoritatea semenelor sale la aspectele legate de curăţenie.

„Pacienta s-a căsătorit la 17 ani, deci este o femeie care a cunoscut greutăţile vieţii foarte devreme, şi are doi copii. Faptul că a ajuns să umble nepieptănată, nespălată, îmbrăcată neglijent, spune multe despre starea ei. Aici trebuie să remarcăm nişte lucruri legate de atmosfera psihologică în care trăieşte această persoană, care a cedat în confruntarea permanentă cu greutăţile vieţii şi s-a refugiat în alcool. Ea este soţie, mamă şi are ca atare o serie de responsabilităţi. Şi-a pierdut serviciul la un moment dat, ceea ce înseamnă că este la mâna soţului din punct de vedere financiar. Pe de altă parte, soţul are un salariu de 700 lei”, a arătat medicul.

 

Vindecarea, un proces lung şi greu.

T. M. a recunoscut că obişnuia să consume îndeosebi băuturi spirtoase care i-au afectat mult sănătatea, după cum demonstrează şi probele biologice.

După ce şi-a revenit din beţia în urma căreia a ajuns la spital ea a fost copleşită de ruşine, a plâns şi a admis că are o problemă cu alcoolul.

Femeia a fost de acord să rămână internată şi să urmeze un tratament în speranţa că se va vindeca şi va redeveni persoana care a fost înainte de a cădea victimă acestui viciu.

„Atitudinea ei este exemplară, având în vedere că mulţi bărbaţi neagă o situaţie similară, afirmând că ei nu au de fapt nici o problemă. Femeia va sta internată cel puţin 10 zile, dar vindecarea ei este un proces laborios. Acest fenomen nu poate fi eradicat dacă nu umbli şi la cauze, aşa explicându-se şi procentul descurajant al vindecărilor, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Categoric, primul pas este acceptarea faptului că ai o problemă, apoi analizarea ei, urmată de căutarea de soluţii. După cura de dezintoxicare urmează tratamentul de consolidare, acasă, iar la anumite persoane este necesară repetarea terapiei. Este o bătălie de lungă durată, care se măsoară în ani. Înainte se spunea că după 5 ani o persoană este vindecată de alcoolism, dar acest lucru nu mai este valabil şi în ziua de azi. Este nevoie de foarte multă perseverenţă, dar şi de insistenţă din partea familiei, a tuturor persoanelor din jur, de consiliere. În judeţ, de 6 ani de zile, funcţionează Asociaţia Alcoolicilor Anonimi, dar din miile de persoane care în această perioadă au fost diagnosticate cu alcoolism, doar 20 frecventează şedinţele. Foarte mulţi renunţă, deoarece aici li se impune o anumită disciplină. Oamenii vor un tratament care să-i vindece pur şi simplu de boală, fără ca ei să se chinuie, dar aşa ceva nu există”, punctează specialistul sucevean.

 

Părerea psihologului

Dacian Tudose, psiholog, susţine afirmaţiile medicilor psihiatri, arătând că, în general, oamenii ajung să consume în exces băuturi alcoolice din cauza unei labilităţi afective, pe care nu o pot gestiona cu resurse proprii. Concret, ei nu reuşesc să facă faţă problemelor vieţii, iar incapacitatea de a le rezolva îi determină să se refugieze în alcool.

În opinia sa, programul de recuperare ar trebui să fie unul pe termen lung şi să presupună o colaborare între medicii psihiatri şi cei psihologi, întrucât şansele de recidivă atunci când vine vorba de alcoolism sunt foarte mari.

„Bolnavul trebuie făcut să înţeleagă că ajutorul vine din consiliere şi nu din paharul de alcool”, spune Dacian Tudose.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape jumătate dintre pacienţii de la Psihiatrie, internaţi din cauza alcoolului.
 Vizualizări articol: 1814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aproape jumătate dintre pacienţii de la Psihiatrie, internaţi din cauza alcoolului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   FOARTE MULTI PENSIONARE trimis de
(28 mar 2008, 11:09:08
SE BEA PREA MULT SI PROST LA TARABELE DIN PIATA MICA.LE VERIFICA CINEVA CALITATEA ALCOOLULUI?

LA FEL SI PE BD.G.ENESCU IN SPATIILE DE LA COOP.UNIREA.TI-E FRICA SA TRECI DE LA SERVICIU SEARA PE ACOLO.ALE CUI SUNT,CINE LE GESTIONEAZA.SE ADUNA TOTI BOSCHETARII SEARA,SUNT PERICOL SI PENTRU COPII CARE VIN DE LA SCOALA SEARA.
2.   Aproape imposibil trimis de
(28 mar 2008, 13:26:01
Sunt foarte multi alcoolici in Romania si nu numai si totusi nimeni nu face nimic. Probabil ca nimeni nu costientizeaza efectele nefaste pe care le are alcoolul asupra celui care il consuma si asupra celor din jurul consumatorului. Cu toate ca unii oameni comit crime in momentul in care sunt sub influenta alcoolului, cu toate ca sunt copii agresati psihic si de cele mai multe ori fizic de acesti oameni si multe altele, pe posturile noastre TV suntem bombardati de sute de reclame la bauturi alcoolice. Alcolismul este o boala pe care uneori o putem compara cu cancerul sau cu orice boala netratabila. Trebuie multa vointa si mult ajutor din partea celorlalti iar la noi in Suceava spitalul de psihiatrie ofera niste conditii greu de suportat pentru acesti oameni.In primul rand nu se face o separare intre alcoolici si ceilalti pacienti cu orice alte probleme psihice. Aceasta ii face pe alcoolici sa renunte la tratament cu scuza ca ei nu sunt "nebuni" si deci nu au ce cauta acolo.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei