Ghimpe. Petrică Ropotă, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, crede că a deranjat persoane influente ale judeţului, motiv pentru care s-a creat o adevărată coaliţie împotriva sa. Şeful finanţiştilor suceveni a declarat că nu va ceda acestor presiuni şi a acuzat existenţa unei adevărate mafii, cu implicaţii financiare importante, de cele mai multe ori cu bani de la bugetul de stat.
Atacul virulent al directorului executiv al DGFP Suceava îi vizează pe cei care doresc cu tot dinadinsul să-l vadă plecat din fruntea acestei instituţii pentru a-şi vedea liniştiţi de afaceri ilegale cu bani de la bugetul de stat.
Petrică Ropotă a arătat că atacurile care-l privesc pe el personal şi instituţia pe care o conduce erau previzibile, mai ales că nu a cedat la presiunile de a încălca legea, venite din partea unor persoane importante.
„Când te pui cu greii judeţului şi depistezi evaziuni fiscale de sute de miliarde de lei vechi în care aceştia sunt implicaţi, sau când stârpeşti evaziuni fiscale în domeniul alcoolului este clar că devii incomod. Dacă mai adăugăm şi faptul că am dorit să schimb din funcţiile de conducere ale DGFP Suceava persoane care au servit unui anumit grup de interese şi care au de decontat în continuare diferite servicii, lucrurile devin şi mai clare. Faptul că nu am cedat şantajului mediatic şi scenariilor denigratoare văd că i-a înverşunat şi mai mult pe aceşti indivizi din grupurile de interese din judeţ. Poate că toate acestea se datorează şi neînregimentării mele într-un anumit partid şi faptului că nu am răspuns unor comenzi politice”, a declarat Petrică Ropotă.
Instituţie a statului, folosită ca mijloc de presiune
Directorul executiv al DGFP Suceava nu a vrut să-i rămână dator nici directorului Curţii de Conturi Suceava, Ioan Hurjui, care a oferit în ultimele zile mai multe declaraţii împotriva lui Ropotă. Totul a plecat de la abuzurile comise de o echipă de control a Curţii de Conturi Suceava aflată în control la DGFP, echipă venită cu scopul precis de a găsi nereguli în activitatea instituţiei.
„Faptul că aceste grupuri de interese din judeţ folosesc în lupta pe care o duc împotriva mea şi instituţii ale statului este foarte grav. O instituţie de control, şi mă refer aici la Curtea de Conturi Suceava, care ar trebui să fie garantul respectării legilor ţării, s-a transformat în organ de presiune şi intimidare cu scopul de a-i reduce la tăcere pe cei care se opun neregulilor. Îi anunţ însă că nu sunt omul care să renunţe şi să cedeze acestor presiuni”, a spus Petrică Ropotă.
Vinovăţii antepronunţate
Pe de altă parte, Ropotă îl acuză pe directorul Curţii de Conturi Suceava că dă verdicte înainte ca actele de control să fie finalizate, după cum singur recunoaşte.
Astfel, Ioan Hurjui a arătat iniţial că se preconizează că aspectele descoperite la DGFP Suceava să fie aduse la cunoştinţa DNA, deoarece sunt extrem de grave, iar cel responsabil este directorul executiv Petrică Ropotă.
Ulterior, Hurjui şi-a dat seama de gafă şi a precizat că acţiunile de control nu sunt finalizate, „fiind acum în faza de documentare, a strângerii datelor necesare efectuării unei constatări”.
„Probabil că această practică a pronunţării vinovăţiilor fictive, înainte de finalizarea unor controale, este o practică obişnuită la Curtea de Conturi Suceava. Aceeaşi poziţie au avut-o şi reprezentanţii echipei de control trimise în misiune la DGFP Suceava, care nu au respectat Codul Etic al controlorilor financiari. În loc să se abţină de la emiterea de opinii personale care nu sunt fundamentate potrivit dispoziţiilor legale şi, de asemenea, nu pot să se substituie organelor de cercetare penală, singurele competente în sfera penalului, membrii echipei de control au formulat acuzaţii, stabilind şi vinovăţii”, a declarat Ropotă.
Acesta a adus în sprijinul afirmaţiilor sale presupusul prejudiciu de 200.000 de euro comis prin acte de natură infracţională. Aceste menţiuni se regăsesc în actul de constatare semnat de controlorii financiari Carmen Crişu şi Iuliana Serediuc privind achiziţia sediului Administraţiei Fiscale Orăşeneşti Gura Humorului.
„Sunt susţineri tendenţioase, făcute cu scopul de a denigra imaginea instituţiei şi a mea personal. Acesta este unul dintre motivele pentru care am cerut recuzarea echipei de control a Curţii de Conturi, la care se adaugă acţiunile de intimidare şi la adresa personalului DGFP Suceava”, a completat Petrică Ropotă.
(26 mar 2008, 11:09:25
Bravo.