Aproape 4.000 de minori au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. În evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt înregistraţi 11.183 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Dintre aceştia, 6.500 de minori au un singur părinte plecat în străinătate. Aproape 1.000 de minori din judeţ, care au doar un părinte întreţinător (familii monoparentale) au rămas ai nimănui, pentru că cel sau cea care trebuia să aibă grijă de ei a plecat să-şi câştige existenţa în străinătate.
52 de copii au ajuns în grija Statului
Pentru 52 de copii care au părinţii plecaţi în străinătate s-a instituit măsura de protecţie specială. Aceştia au fost daţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti, în centre de plasament publice sau private, fie la rude de până la gradul IV sau la alte persoane sau familii.
Numărul de copii aflaţi în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie specială, este de aproape 9.500, iar numărul de copii aflaţi în îngrijirea altor persoane (vecini, cunoştinţe) este de 494.
Vârsta acestor copii rămaşi singuri acasă este cuprinsă între 0-17 ani. Cei mai mulţi minori, aproape 3.000, au vârsta cuprinsă între 10-13 ani. Faţă de anii anteriori, numărul copiilor care au rămas singuri după plecarea părinţilor în străinătate (pentru un loc de muncă mai bine plătit) este în creştere. La sfârşitul anului 2006 se înregistrau circa 9.500 de minori care aveau ambii sau un singur părinte plecat la muncă în străinătate.
Suceava şi Dolhasca, în frunte
Municipiul Suceava are cele mai multe cazuri de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (1.350 copii, din care 361 au ambii părinţi plecaţi în străinătate).
Suceava este urmată de Dolhasca - cu 859 de copii şi Râşca – 353.
La polul opus se află localităţile Fălticeni, cu un singur copil ai cărui părinţi sunt plecaţi în străinătate, Vicovu de Sus (doi copii), Dorneşti (cinci copii), Ciocăneşti, Dorneşti (câte şase copii). În 35 de localităţi sucevene, numărul copiilor rămaşi singuri acasă depăşeşte o sută.
Aceste date au fost furnizate Protecţiei Copilului Suceava de către asistenţii sociali din fiecare primărie suceveană.
Consilierea „orfanilor” cu părinţi
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a organizat o campanie de informare şi conştientizare a comunităţii cu privire la posibilităţile legale de care dispun părinţii care pleacă la muncă în străinătate, în vederea asigurării protecţiei fizice şi juridice a copiilor care urmează să rămână acasă.
Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Lenţa, ne-a spus că în perioada următoare se va extinde sistemul de echipă mobilă, prin intermediul unei linii bugetare PHARE, „pentru a se putea asigura consiliere psihologică copiilor lipsiţi de grija ambilor părinţi plecaţi la muncă în străinătate (a „orfanilor” cu părinţi) şi a copiilor cu un părinte, unic susţinător al familiei monoparentale, plecat la muncă în străinătate”.
(26 mar 2008, 17:51:53
Multor parinti le este mai usor sa le trimita bani,decat sa le aiba grija.Constituie mai mult consum nervos sa ai grija unor copii,decat sa le dai niste bani si sa se descurce singuri.