Controversatul om de afaceri Severin Tcaciuc, dat în urmărire internaţională, a fost trimis în judecată, ieri, într-un nou dosar, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
În rechizitoriul întocmit de procurori, Tcaciuc este acuzat că a prejudiciat statul român cu aproximativ 50 de miliarde de lei vechi, la care urmează să se adauge şi majorările de întârziere la plată.
Pe lista inculpaţilor daţi pe mâna judecătorilor în acest dosar se numără şi soţia urmăritului internaţional, Aneta, precum şi contabilul şef al firmelor familiei Tcaciuc, Ioan Moroşan, şi o altă angajată, Angela Coca Magopeţ.
Toţi cei patru vor fi judecaţi pentru un şir întreg de fărădelegi, de la evaziune fiscală, folosirea cu rea credinţă a creditelor, la infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals.
Ţeapă de 43 de miliarde de lei vechi, printr-o singură firmă
Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava a vizat activitatea infracţională a soţilor Tcaciuc comisă prin firmele acestora, în perioada 1996-decembrie 2002, fiind conexate mai multe dosare.
Potrivit anchetatorilor, cele mai multe dintre fărădelegile comise de Severin Tcaciuc şi soţia acestuia s-au derulart prin firma celor doi, SC „Truck Trans” SRL Bosanci.
Evaziunile fiscale ale familiei Tcaciuc nu s-ar fi putut produce fără complicitatea contabilului şef al firmelor acestora şi a celeilalte inculpate în acest dosar, Angela Coca Magopeţ (tot contabilă).
Prin „Truck Trans”, se arată în actul de sesizare a instanţei, Severin Tcaciuc a prejudiciat bugetul de stat cu peste 43 de miliarde de lei vechi.
Atât în documentele contabile ale acestei societăţi, cât şi în actele celorlalte firme, anchetatorii au găsit un şir întreg de manevre ilegale, al căror scop era acela de a masca maşinaţiunile soţilor Tcaciuc şi, implicit, de a prejudicia statul cu sume mari de bani, prin neplata taxelor şi impozitelor aferente veniturilor realizate în mod real.
Artificii contabile pentru a înşela statul
Printre neregulile descoperite la SC „Truck Trans” SRL Bosanci, procurorii amintesc şi de o ţeapă de 750 de milioane de lei vechi, prin folosirea mai multor bonuri falsificate de consum de carburanţi.
O altă ţeapă, marca Tcaciuc, dată statului, de data aceasta în valoare de 2,3 miliarde de lei vechi, a fost pusă la cale cu ajutorul mai multor documente falsificate prin care s-a decontat, în perioada 1996-2001, diurna de deplasare în străinătate a personalului societăţii, fără a exista în acest sens documente justificative.
În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate pe cheltuielile SC „Truck Trans” SRL contravaloarea unor piese de schimb şi diverse reparaţii efectuate în Germania şi în ţară la mijloacele auto ce aparţineau altor societăţi, administrate tot de soţii Tcaciuc, fără ca aceste cheltuieli şi reparaţii să fie susţinute cu documente justificative.
Anchetatorii au stabilit că valoarea cheltuielilor înregistrate nu era cea reală.
Au fost reparaţii, susţin procurorii, al căror cost a fost mai mare decât valoarea autovehiculelor duse în service.
Contracte de leasing falsificate pentru autovehicule aduse din străinătate
În perioada august-decembrie 2000, SC "Truck Trans" a importat un număr de 16 autovehicule (din Germania - 14, din care 12 autobuze şi 2 autoturisme, iar din Olanda - 2 autospeciale), facturile, contractele vânzare-cumpărare şi cele de leasing fiind întocmite în fals, susţin procurorii, de către Severin Tcaciuc.
Bosânceanul, se subliniază în rechizitoriu, s-a sustras în acest mod de la plata datoriilor vamale, reprezentând taxe vamale, TVA, accize şi comision.
Interesant este că majoritatea acestor autovehicule au fost înregistrate în contabilitatea firmei SC „Truck Trans” SRL la o valoare de aproape trei ori mai mare decât cea reală.
Afacerea „Autogara”
În dosarul trimis, ieri, Judecătoriei Suceava, procurorii vorbesc şi despre ilegalităţile comise de Severin Tcaciuc, după ce a pus mâna pe autogara din Fălticeni.
În anul 2000, controversatul afacerist din Bosanci a cumpărat prin SC „Truck Trans” SRL autogara SC „Caravan Auto” SA de la Fălticeni.
Severin Tcaciuc a vândut autobuzele către cei 30 de şoferi care lucrau pe ele, determinându-i să îşi înfiinţeze fiecare asociaţii familiale de transport auto de persoane şi apoi contracte de colaborare între ei şi SC „Truck Trans” SRL.
Ratele din vânzarea autobuzelor, încasate numerar, nu au fost înregistrate în casă ca bani provenind din vânzări de bunuri, metodă prin care afaceristul s-a sustras de la plata TVA colectată şi a impozitului pe profit.
Evaziune pe spatele handicapaţilor şi al veteranilor de război
Tcaciuc a ţepuit statul şi pe spatele handicapaţilor, al veteranilor de război şi al văduvelor de veterani, pe care AF-urile cu care SC „Truck Trans” SRL avea contracte de colaborare îi transportau pe baza biletelor de călătorie gratuite, subvenţionate prin Ministerul Transporturilor.
Deşi a primit pentru aceste transporturi peste 16 miliarde de lei vechi, urmăritul internaţional Tcaciuc a făcut în aşa fel încât să mai înşele o dată statul.
Sute de milioane de lei vechi care ar fi trebuit să intre în bugetul statului s-au volatilizat şi prin intermediul agenţiei de voiaj a familiei Tcaciuc, care, susţin procurorii, a funcţionat ilegal în incinta hotelului Bucovina din municipiul Suceava.
Mânăreli cu bilete de intrare la târgul auto de la Cumpărătura
Artificii contabile, făcute tocmai pentru a păcăli statul, au fost descoperite şi în verificările făcute în documentele firmei SC „Severin” SRL, o altă societate a familiei Tcaciuc.
În perioada 2000-2001, această societate a avut încasări de peste un miliard de lei vechi din vânzarea biletelor de intrare la târgul auto de la Cumpărătura. Totuşi, se precizează în rechizitoriul procurorilor, aceste venituri nu au fost înregistrate în contabilitatea societăţii, nefiind calculate şi virate la bugetul de stat taxele aferente (circa 500 de milioane de lei vechi).
Conturile unor firme preluate de la FPS, golite de soţii Tcaciuc
Acuzaţiile aduse de anchetatori nu se opresc aici.
Procurorii PCA Suceava susţin şi că cei doi soţi şi-au însuşit ilegal, în perioada iunie 2000 – iunie 2001, din casieria SC Bucovina Turism SA Suceava (firmă preluată de la FPS), circa 3,3 miliarde de lei vechi, fără documente legale şi în mod nejustificat.
Această sumă, se precizează în rechizitoriu, „au folosit-o în scopuri contrare intereselor societăţii şi în folosul lor propriu ori pentru a favoriza alte societăţi la care aveau interese directe, aflându-se tot în administrarea lor”.
De asemenea, pentru a obţine un împrumut de 2,5 miliarde de lei vechi, soţii Tcaciuc au girat cu bunurile SC Bucovina Turism, deşi acestea nu erau achitate integral către FPS. Ilegalităţi asemănătoare au fost comise şi printr-o altă firmă a familiei Tcaciuc, SC „Transport Auto Severin” SA Vatra Dornei, societate preluată tot de la FPS, al cărei acţionar majoritar era Aneta Tcaciuc, administrator fiind soţul ei, Severin Tcaciuc. Acesta din urmă, în perioada septembrie-decembrie 2000, au stabilit anchetatorii, a retras din disponibilul bănesc al firmei aproape 4 miliarde de lei vechi, bani pe care i-a transferat fizic la sediul SC Severin SRL Bosanci.
Pe lista celor mai căutaţi infractori
Pe numele lui Severin Tcaciuc au fost constituite de-a lungul timpului mai multe dosare penale. O parte dintre acestea au parcurs deja şi toate etapele în instanţele de judecată, Severin Tcaciuc fiind condamnat definitiv şi irevocabil la pedepse cu închisoare între 1 an şi 2 ani şi 6 luni.
În afara dosarelor economice, bosânceanul mai are condamnări şi pentru furt, respectiv ultraj.
Severin Tcaciuc a fost văzut ultima oară la Suceava în 25 noiembrie 2002. După ce a reuşit să dispară chiar de sub nasul poliţiştilor care veniseră la hotelul Bucovina, chitiţi să-l ducă în faţa procurorilor, Tcaciuc, infirm de ambele picioare, a părăsit România, cu doar câteva minute înainte de a fi dat în consemn la frontiere.
În prezent, atât el, cât şi soţia sa, beneficiază de rezidenţă principală în Viena, Rudolfsheim – Funfhaus, Austria.
Urmăritul internaţional Severin Tcaciuc figurează pe lista celor mai căutaţi infractori de către Poliţia Română. (www.politiaromana.ro).
(22 mar 2008, 13:37:50