În urma unor investiţii de peste şase miliarde de lei vechi, făcute de primăria Suceava la cele două grădiniţe din cartierul Iţcani, copiii celor peste 3000 de locuitori beneficiază de condiţii de învăţământ, la standarde europene.
Primarul Ion Lungu a vizitat ieri cele două grădiniţe, recent modernizate, pentru a vedea calitatea lucrărilor efectuate şi eventualele lucrări care s-ar mai impune să fie realizate.
Prima vizită a fost cea de la grădiniţa nr. 7, unde învaţă 72 de copii, împărţiţi în trei grupe.
Din cauza stării avansate de degradare şi a lipsei unor condiţii minime, conform standardelor europene, grădiniţa nu a fost autorizată, însă, în urma modernizărilor făcute, a primit deja avizul Direcţiei de Sănătate Publică.
Practic, în clădirea vechii grădiniţe au fost investiţi peste 3 miliarde de lei vechi, cu care au fost făcute reparaţii la structura interioară şi exterioară, a fost reparat acoperişul, a fost înlocuită vechea tâmplărie, cu alta modernă – PVC, au fost modernizate grupurile sanitare, care au şi fost extinse, de la două la cinci, în plus, fiind făcut şi un nou corp de clădire, în care a fost amenajată o cancelarie pentru educatori, un vestiar şi o cameră de păstrare a alimentelor furnizate copiilor.
Grădiniţă protejată de distrugeri şi un viitor loc de joacă pentru copii
O lucrare asemănătoare a fost realizată şi la grădiniţa nr. 8, tot din Iţcani, unde învaţă alţi 74 de copii din cartierul Iţcani.
Pe lângă refacerea zidurilor şi tencuielilor interioare şi exterioare, înlocuirea tâmplăriei şi modernizarea spaţiilor de învăţare pentru copii şi a grupurilor sanitare, importantă a fost şi împrejmuirea întregului complex educaţional, care, conform cadrelor didactice, era sistematic distrus de cei ce veneau acolo seara să se distreze, spărgând geamurile şi pereţii, lăsând apoi în urmă mormane de mizerie.
“Pentru mine, în acest mandat de primar, şcoala a fost mereu o prioritate, fiind cheltuite zeci de milioane de euro pentru schimbarea la faţă a unităţilor de învăţământ. În plus, avem un program de construire de grădiniţe noi, precum grădiniţa din Obcini, care este în lucru acum, grădiniţa de 225 de locuri din Burdujeni, de pe strada Tineretului, la alte trei grădiniţe facem o extindere de capacitate, prin mansardare. Astăzi, pentru ca o grădiniţă să fie funcţională, trebuie să îndeplinească anumite standarde europene, iar asta necesită investiţii destul de mari. Eu zic că suntem pe un drum bun, vom finaliza toate lucrările începute şi dorim ca după aceea, să le amenajăm câte un loc de joacă pentru copii şi spaţii verzi pentru fiecare grădiniţă în parte”.
De altfel, amenajarea unor locuri de joacă pentru copii, în incinta grădiniţelor, a fost principala solicitare a cadrelor didactice de la ambele unităţi de învăţământ vizitate, Ion Lungu spunând că se va ocupa şi de acest aspect, care ar crea condiţii mai bune de petrecere a timpului liber pentru copiii din cartierul Iţcani.
(23 mar 2008, 14:30:50