Sute de suceveni s-au ales cu dosare penale după ce-au fost prinşi cu minciuna în timpul proceselor penale sau civile aflate pe rolul instanţelor de judecată.
Deşi potrivit Codului Penal, această infracţiune se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani, nici unul dintre învinuiţi nu a ajuns în spatele gratiilor. Ba mai mult, foarte puţini dintre ei au fost trimişi în judecată de procurori.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au fost înregistrate, anul trecut, nu mai puţin de 106 astfel de dosare. Dintre acestea, 38 au fost soluţionate în 2007, în aproape jumătate dintre cauze procurorii aplicând sancţiuni administrative (amenzi).
Prim-procurorul Mariana Greţcan ne-a declarat că multe dintre dosarele de mărturie mincinoasă au fost întocmite la plângerea părţilor sau la sesizarea din oficiu a procurilor care au participat la şedinţele de judecată şi au observat că declaraţiile unora dintre martori sunt contradictorii.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava mai spune că acest gen de infracţiuni sunt destul de greu de probat şi că, în ultimi ani, nu s-a confruntat cu situaţii în care declaraţiile unui martor mincinos să ducă la pierderea unui proces sau la condamnarea unei persoane.
„Nu am avut nici un caz în care s-a răsturnat un probatoriu întreg din cauza unei mărturii mincinoase”, explică Greţcan.
Multe plângeri tendenţioase
Nu în ultimul rând, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava ne-a mărturisit că, nu o dată, judecătorii au achitat mai multe persoane pe care procurorii le-au trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, motiv pentru care „ne-am raliat la practica instanţei de judecată”.
Mariana Greţcan a declarat şi că multe dintre plângerile făcute în cursul anului trecut pe mărturie mincinoasă au fost tendenţioase, cei care le-au făcut urmărind doar revizuirea dosarelor în care judecătorii nu le-au dat câştig de cauză, pe bună dreptate.
Ce spune legea?
Potrivit Codului Penal, fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.
Fapta nu se pedepseşte dacă martorul care a minţit îşi retrage declaraţiile mincinoase înainte ca judecătorii sau organele de urmărire penală să se pronunţe.
(20 mar 2008, 19:55:20