Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a efectuat miercuri, 19 martie, o vizită de 4 ore în municipiul Rădăuţi, în cadrul proiectului „Oraşele României”.
Vizita a început la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, unde înaltul oaspete a fost întâmpinat de primarul municipiului, Mihai Frunză, şi de conducerea liceului. Directorul Marian Olaru a făcut o scurtă prezentare a istoriei de peste 100 de ani a acestei instituţii prestigioase de învăţământ, care a avut şi are profesori şi elevi remarcabili.
S-a întâlnit apoi cu profesori şi elevi, cărora le-a prezentat modul în care Casa Regală s-a implicat şi se implică în istoria contemporană a României: demersurile pe plan extern şi intern pentru intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, iar mai recent, derularea proiectului „Oraşele României”, prin care încearcă să aducă împreună instituţii cheie, segmente ale comunităţii locale pentru a accelera dezvoltarea României.
Alteţa Sa Regală a lansat un apel şi o provocare către tinerii rădăuţeni de a-şi exprima ideile şi de a le înfăptui.
„Puţine locuri beneficiază de un raport aşa generos între dimensiune şi spiritualitate”, a afirmat principele.
Principele Radu s-a întâlnit, la sediul Primăriei, cu consilieri şi oameni de afaceri din Rădăuţi. Le-a expus şi acestora proiectul său şi a dat exemple de bune practici în domeniul dezvoltării din toată lumea. A apreciat că la Rădăuţi se simte deja un aer european. Oamenii de afaceri prezenţi au vorbit despre dificultăţile cu care se confruntă: fiscalitatea excesivă, insuficienta informaţie despre modul de accesare a proiectelor cu finanţare externă sau deficienţele infrastructurii rutiere, care izolează Bucovina de Europa. Principele Radu a spus că aceste probleme ar putea constitui tema unei viitoare vizite la Palatul Elisabeta a unei delegaţii din Rădăuţi, alături de aceasta urmând să fie invitaţi şi reprezentanţi ai altor instituţii, în măsură să le rezolve.
Alteţa sa Regală Principele Radu s-a închinat şi a admirat apoi frumuseţea Catedralei Ortodoxe. La Galeria de artă a apreciat spaţiul frumos, reabilitat recent şi a vizionat lucrările expuse, ce aparţin elevilor de la Colegiul Tehnic Rădăuţi şi sculptorului Mihai Ignea.
A vizitat Muzeul Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ”, precum şi atelierul de ceramică Colibaba.
Vizita s-a încheiat la Mănăstirea Bogdana. Profund impresionat, Principele Radu a promis primarului Mihai Frunză că va reveni în Bucovina pentru o vizită de câteva zile, pentru a face un tur complet al mănăstirilor şi a vizita în tihnă Muzeul din Rădăuţi.
(20 mar 2008, 14:22:43