Deşi mai sunt doar trei zile până la Paştele catolicilor, care se va sărbători duminică, 23 martie, halele de carne din Suceava nu au miei pentru comercializare. Nici în magazinele de desfacere a cărnii nu se afla, ieri, în galantare, carne de miel. Vânzătorii ne-au explicat că este prea devreme pentru sacrificarea mieilor. De aceeaşi părere a fost şi Sorin Chircea, administratorul Pieţei Mari, care ne-a spus că nimeni nu a solicitat autorizaţie pentru comercializarea de miei. Din acest motiv, ieri, hala de carne din Piaţa Mare era închisă.
„Am vorbit chiar cu crescători de oi, care mi-au spus că mieii sunt abia fătaţi, foarte mici, de două, trei kilograme. Abia a început campania de fătare. Până duminică puţini vor ajunge la greutatea de zece kilograme, cam cât ar fi greutatea optimă pentru sacrificare. Până la sfârşitul lunii aprilie, când ortodocşii vor avea Paştele, cu siguranţă hala va fi plină de comercianţi cu miei”, ne-a spus administratorul Pieţei Mari.
Avertizarea veterinarilor
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, ne-a spus că până în prezent nu a cerut nici un producător autorizaţie pentru comercializarea de miei şi nu are semnale că s-ar fi comercializat fără autorizaţie. Motivul este acelaşi, în opinia doctorului Dulgheru, „mieii sunt prea mici, iar carnea nu este bună pentru consum, dacă mielul este sacrificat doar la câteva săptămâni de la fătare”.
El avertizează populaţia că tăierea mieilor se poate realiza doar în spaţii amenajate temporar de către administraţiile Pieţelor, în care să poată fi asigurate condiţii de igienă pentru tăierea şi prelucrarea primară (jupuire şi eviscerare parţială) a mieilor. Veterinarii avertizează populaţia să cumpere carne de miel doar din spaţii special amenajate, autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar, pentru că doar acele produse pot fi controlate de către medici şi consumatorii pot avea siguranţa că nu sunt expuşi vreunui pericol pentru sănătate.
Atenţie la ouă
Dacă pentru carnea de miel veterinarii pot garanta doar dacă este cumpărată din spaţii amenajate şi dacă are ştampila pe carcasă, ouăle pentru Paşte nu trebuie să fie cumpărate dacă nu sunt marcate cu data ouatului şi însoţite de certificatul de sănătate publică veterinară. Veterinarii spun că ouăle vor fi comercializate de către producătorii particulari numai după efectuarea examenului ovoscopic de către personalul sanitar veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi după verificarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de desfacere a acestora în pieţele agroalimentare.
(20 mar 2008, 14:06:45