Reprezentanţi ai mai multor instituţii locale au fost prezenţi, ieri, la Palatul de Justiţie Suceava, în cadrul unui proiect Phare care îşi propune elaborarea unei strategii şi a unor proceduri comune de lucru în vederea creşterii accesului victimelor infracţiunilor la serviciile de care au nevoie şi a prevenţiei situaţiilor de risc la care sunt expuse.
Judecători, procurori, poliţişti, reprezentanţi ai Prefecturii, ai Protecţiei Copilului, ai Direcţiei Muncii, ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, precum şi ai unor organizaţii nonguvernamentale au participat la prima întâlnire a Grupului Local de Lucru pentru acordarea asistenţei victimelor, Suceava fiind unul dintre cele cinci centre pilot din ţară unde vor avea loc astfel de întâlniri.
„În cadrul întâlnirilor grupului de lucru vom încerca să găsim soluţii pentru a facilita accesul victimelor la serviciile de care pot beneficia, consiliere şi asistenţă psihologică, asistenţă juridică gratuită, precum şi compensaţii financiare. Ideea e să facem aceste servicii cât mai vizibile în comunitate şi să vedem care e rolul fiecărei instituţii în parte, să nu ne mai suprapunem atribuţiile”, a declarat Anca Nicoară, şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava,
La seminarul de ieri au participat şi mai mulţi specialişti britanici care au prezentat experienţa lor în lucrul cu victimele infracţiunilor.
Ian Fox, unul dintre specialiştii englezi, fost director al unui penitenciar din Londra, le-a spus celor prezenţi că, în Marea Britanie, Serviciul de Probaţiune acordă anual ajutor la peste un milion de victime.
La Suceava, drepturile victimelor infracţiunilor sunt o necunoscută, atât pentru majoritatea dintre cetăţenii aflaţi în această situaţie, cât şi pentru o bună parte dintre reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în acest sens.