În cursul anului trecut s-au înregistrat 901 dosare de divorţ. Cifrele privesc doar Judecătoria Suceava, aşa încât la nivel judeţean numărul cazurilor în care soţii s-au separat este cu mult mai mare. Sunt date seci în spatele cărora se ascund drame, cu consecinţe pe termen lung atât asupra celor direct implicaţi, cât şi pentru întreaga societate românească.
„Cauza principală a divorţurilor este plecarea unuia dintre soţi, sau a amândurora, în străinătate. Aproape jumătate din cauzele care au ajuns pe rolul Judecătoriei Suceava în cursul anului trecut au fost provocate de această migraţie. De cele mai multe ori apare o lipsă de comunicare între soţi care se dovedeşte iremediabilă. Nu puţine sunt şi situaţiile în care persoana plecată în străinătate, indiferent că este vorba de femei sau bărbaţi, îşi găseşte un alt partener de viaţă”, a explicat Mărioara Ignat, preşedintele Judecătoriei Suceava, câteva din cauzele pentru care se ajunge la divorţ.
Din cele 901 dosare înregistrate în 2007, multe au implicat şi copii. Oameni care s-au luat din dragoste nu au mai găsit cale de înţelegere şi au apelat la ultima cale posibilă: divorţul. Nu au mai ţinut cont că la mijloc sunt şi copii, care vor fi obligaţi pentru tot restul vieţii să trăiască fără unul dintre părinţi. Un adevăr dureros, care se petrece tot mai des.
„În cursul anului 2007 s-au înregistrat cu aproximativ 15% mai multe dosare de divorţ faţă de 2006. Din păcate, acest trend ascendent se menţine şi pentru 2008”, a declarat Mărioara Ignat.
Calitatea şi frecvenţa raporturilor sexuale, motiv de divorţ
Şi psihologii cred că plecarea unuia dintre parteneri în străinătate devine de multe ori o barieră insurmontabilă. Psihologul sucevean Ecaterina Pelinari este de părere că distanţa şi comunicarea indirectă, de multe ori mult prea vagă, contribuie decisiv la ruperea mariajului.
„În plus, are loc o redistribuire a rolurilor, responsabilităţilor şi o schimbare a regulilor în familie, în absenţa unui membru al ei, ceea ce demonstrează că acea familie intră într-o criză psihologică încă din momentul plecării unuia dintre membri, respectiv a unui părinte/partener”, a explicat psihologul sucevean.
Ecaterina Pelinari a adăugat că un factor important care contribuie la separarea cuplurilor în urma unor acţiuni de divorţ este dat de viaţa sexuală.
„Natura problemelor se referă la durata, calitatea şi frecvenţa contactelor sexuale, între partenerii din cuplurile aflate în discuţie, acestea lipsind pentru perioade foarte lungi de timp sau, fiecare partener ajungând să-şi împlinească nevoile sexuale în afara cuplului, declanşând o noua criză în interiorul sistemic al familiei”, a completat Ecaterina Pelinari.
Psihologul a precizat că principalele victime ale acestor războaie conjugale sunt copiii, personajele care pot rămâne cu urmări pe viaţă în dezvoltarea psiho-socială.
Un alt aspect negativ este faptul că dintre soţii ajunşi în pragul divorţului foarte puţini au cerut ajutorul unui psiholog pentru a trece peste momentul de criză.
„De obicei, vin la noi când nu se mai poate face nimic. Şi atunci nu doresc o consiliere, ci o evaluare psihologică a copilului de care se folosesc în lupta din justiţie cu partenerul de viaţă”, a adăugat Ectaerina Pelinari.
Au apelat la preoţi pentru a nu ajunge la divorţ
O parte dintre sucevenii aflaţi în pragul divorţului au reuşit să depăşească momentul critic în ultimul moment. Dacă unii au ajuns la un consens pe calea dialogului, alţii au apelat la alte metode. Consilierea oferită de preoţi a fost una din căile alese pentru readucerea partenerului de viaţă pe calea cea dreaptă.
Preotul Petru Argatu a avut mai multe experienţe de acest gen şi este convins că sfatul său s-a dovedit util.
„Am primit telefoane de la persoane aflate la muncă în străinătate care ne-au solicitat sprijin, iar după discuţii cu partenerul de viaţă situaţia de criză s-a rezolvat fără a se mai ajunge la divorţ. De altfel, Biserica este împotriva divorţului, pentru că în momentul în care au primit taina cununiei, soţii au primit o binecuvântare de la Dumnezeu. În plus, cei doi soţi au depus un jurământ pe sfânta cruce şi înainte de a lua decizia de a divorţa trebuie să ţină cont de el”, a mărturisit preotul Argatu.
(19 mar 2008, 23:28:16