Caii din judeţ nu mai au căutare pe piaţă, unii ajungând să fie vânduţi la preţuri derizorii. În aceste condiţii nu este de mirare că unii proprietari, de obicei ţigani, îşi bat crunt caii ori chiar îi omoară atunci când aceştia, vlăguiţi şi înfometaţi, nu mai pot munci în folosul lor. Pe toată piaţa din judeţ, preţul cailor a scăzut mult în ultimii ani, asta deoarece mulţi ţărani au renunţat treptat la animalul de tracţiune folosit de generaţii.
Cai la câteva sute de lei
Conform datelor adunate de specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, în târguri preţul cabalinelor variază foarte mult în funcţie de valoarea animalului.
Caii slabi, de până în 300 de kilograme, sunt vânduţi cu 100-150 de lei, în timp ce animalele de până în 500 de kilograme abia sunt vândute cu 600, până la 1500 de lei, în cele mai bune cazuri.
Doar caii foarte buni, de 600, 700 kilograme, ajung la un preţ mai bun, de la 2000 la 3500 de lei. În afară de greutate, valoarea de piaţă a cailor se stabileşte funcţie de sex, vârstă, valoare genetică şi stare fiziologică.
În stabilirea preţului animalului, un rol foarte important îl are arta de a negocia a fiecăruia, dar şi randamentul calului, atunci când acesta este pus la o probă de tracţiune.
Bineînţeles că există şi excepţii, caii de rasă pură, de obicei crescuţi în herghelii, costând chiar şi 10.000 de euro.
După cum spun lucrătorii de la Unitatea pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (UARZ) Suceava, instituţia care are misiunea de a coordona la nivelul judeţului procesul de asigurare a evidenţei cailor, cele mai importante pieţe de vânzare a cabalinelor se găsesc la Arbore, Gura Humorului şi Şcheia.
Pentru ca un cal să fie vândut în mod legal, proprietarul trebuie să deţină asupra sa un formular de mişcare, eliberat de medicul veterinar, un carnet de identificare, dar şi un certificat de sănătate, care să ateste că animalul nu este bolnav.
Probleme cu anemia infecţioasă
O mare problemă a cailor din judeţ o reprezintă anemia infecţioasă, boală incurabilă înregistrată la câteva sute de efective din 36 de comune din judeţ. Conform legii, aceste animale nu trebuie scoase din gospodărie, fiind necesară sacrificarea de urgenţă a acestora la un abator autorizat. Din nefericire însă, unii proprietari nu înţeleg acest lucru şi încearcă să-i păcălească pe alţii, oferindu-le animalul la un preţ aparent foarte tentant.
„Anul trecut am despăgubit, cu bani de la bugetul de stat, proprietarii a 104 cai din judeţ, bolnavi de anemie infecţioasă. Mai avem acum în judeţ 109 cabaline înregistrate cu această boală, însă până nu avem confirmarea că îi putem despăgubi pe oameni, nu le putem cere să le sacrifice. Dacă nu vom primi aceste fonduri într-un timp scurt, numărul animalelor seropozitive va creşte semnificativ, asta deoarece oamenii nu respectă interdicţia de a nu-şi scoate din curte caii bolnavi”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
Caii, cele mai maltratate animale din judeţ
Pe parcursul anului trecut, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a aplicat 11 amenzi celor care au chinuit animale. Aproape exclusiv, sancţiunile au fost date celor care şi-au bătut cu bestialitate caii. Aceste 11 cazuri reprezintă din păcate doar puţinele situaţii care au ajuns la urechile medicilor veterinari, care oricum nu au putut decât să le aplice o amendă ori un banal avertisment indivizilor care au bătut caii.
Într-un caz recent, un cal care fusese bătut şi fugărit de stăpânii săi s-a prăbuşit pe strada principală a municipiului Suceava, în zona magazinului METRO.
Caii trebuie să aibă paşapoarte
În evidenţele Unităţii pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Suceava se află 37.000 de cai. Până în vară, toate cabalinele din judeţ ar trebui să aibă câte un paşaport. Doar 1500 dintre cai au deocamdată paşapoarte, procesul de emitere a acestora decurgând foarte anevoios.
Paşaportul este un buletin al calului, care cuprinde toate datele cu privire la animal (rasă, vârstă, sex, caracteristici, stare de sănătate). După distribuirea tuturor carnetelor, cine nu va avea asupra sa buletinul calului pe care-l foloseşte va fi pasibil de amenzi.
(18 mar 2008, 11:57:25