Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2008 - Anul XIII, nr. 63 (3744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Evoluţie arhitectonică

Suceava, oraşul cu amprentă sovietică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşi au trecut 18 ani de la momentul ce a marcat căderea regimului comunist din România, municipiul Suceava încă poartă o puternică amprentă sovietică în ceea ce priveşte arhitectura oraşului. Începând cu anii ’60, Suceava a devenit, treptat, un exemplu tipic de urbanizare impusă de o putere ambiţioasă, incompetentă şi surdă la opiniile specialiştilor.

Specialiştii arhitecţi, nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea de proiectare între nişte tipare înguste, „impuse de la centru”, sunt de părere că procesul de industrializare forţată a Sucevei, prin crearea celor două zone industriale în Lunca Sucevei şi în Şcheia, a avut urmări destul de grave. Dacă prima zonă industrială a împărţit, practic, oraşul în două, izolând cartierul Burdujeni, a doua zonă a determinat înglobarea parţială a satului Sf. Ilie şi a satului Şcheia.

 

Cum a crescut oraşul

În perioada 1950-1990, suprafaţa municipiului Suceava s-a triplat. Dacă în anul 1966, suprafaţa pe care se întindea municipiul reşedinţă de judeţ era de 442 de hectare, în 1989, aceasta a ajuns la 1.345 de hectare. Municipiul Suceava, împreună cu extravilanul său, totalizau, în 1989, 5.210 hectare, faţă de 1957, când acesta reprezenta doar 766 de hectare. Parcelările pentru locuinţele unifamiliale au jucat însă un rol mai mic în creşterea teritorială a oraşului.

După 1960, în partea de sud-vest a oraşului au început să se contureze opt noi „cartiere”: Areni, cu 2.200 de apartamente, Zamca, cu 1.200 de apartamente, ansamblul Ştefan cel Mare, cu 1.600 de apartamente, ansamblul Mihai Viteazu, cu 2.300 de apartamente, George Enescu, cu 8.000 de apartamente, ansamblul Ana Ipătescu, cu 2.200 de apartamente, ansamblul Mărăşeşti, cu 7.600 de apartamente, şi Obcini, cu 5.000 de apartamente, care au înglobat o suprafaţă de 500 de hectare.

Conform schiţei de sistematizare din 1975 şi 1980, prin remodelare şi, ulterior, demolarea vechiului centru urban al oraşului din secolul al XIX-lea, valoarea indicatorului de urbanizare prin construirea de noi blocuri a crescut pentru Suceava la 76%.

 

Cele mai vechi blocuri, în zona centrală

Arhitectul Ion Andriu îşi aminteşte că, în perioada 1954-1955, a început construirea condominiilor de pe străzile Armenească şi Ion Creangă, în zona centrală a municipiului.

„Cele patru blocuri, câte două pe fiecare stradă, au fost construite după un proiect de tip sovietic, fiind lucrate foarte prost, cu deţinuţi din Penitenciarul Suceava. Fiecare bloc avea câte patru apartamente, parter şi etaj, soluţia tehnică fiind cărămida portantă şi planşeele monolit”, a explicat arhitectul Andriu.

Aceste blocuri au fost locuite, imediat după finalizare, de nomenclatura vremii, şefi ai celor mai importante instituţii din Suceava. Din păcate, la reabilitarea celor mai vechi blocuri din Suceava s-a lucrat până acum în mod nesemnificativ.

În perioada 1955-1958, pe strada Mihai Viteazu, au fost construite opt blocuri, cu aproximativ 100 de apartamente, respectând aceleaşi proiecte sovietice, cu locuinţe spaţioase, foarte înalte, cu spaţii total neeconomice. După 1958, în municipiu s-au ridicat blocuri proiectate la Suceava sau Bucureşti. De altfel, potrivit arhitectului Ion Andriu, în 1957 s-a înfiinţat prima unitate de proiectare de la Suceava.

După 1960, activitatea de construcţie a început să fie mult mai bine sistematizată şi organizată. Au apărut trusturi de construcţii industriale şi civile, dar a început şi industrializarea Luncii Sucevei.

În numai patru ani, au fost ridicate ansamblurile de pe Aleea Trandafirilor şi cel de pe bulevardul Ana Ipătescu, în zona cuprinsă între Teatrul din Suceava şi Complexul Bucovina. În perioada 1961-1963, a fost construit ansamblul din centrul Sucevei, inclusiv blocul turn de pe esplanadă.

„Blocul turn a fost considerat, în perioada aceea, o minune a arhitecturii. Oameni din împrejurimile Sucevei şi chiar din Botoşani veneau să-l admire”, povesteşte arhitectul Andriu.

 

„Se construiau 2.000 de apartamente pe an”

Anul 1964 a însemnat un avânt în activitatea de construcţie, mai ales din punct de vedere calitativ, pentru că nu se mai lucra cu deţinuţi. Din păcate, a fost vorba despre o perioadă scurtă în care s-a pus accent pe calitate, inclusiv pe calitatea proiectării, prin venirea la Suceava a arhitecţilor Nicolae şi Maria Porumbescu, care au proiectat şi Casa Culturii din Suceava. În aceste condiţii au apărut ansamblurile Mărăşeşti-Areni şi Ion Vodă Viteazu. În 1967, se proiectează şi începe realizarea ansamblului de locuinţe Tudor Vladimirescu.

Anul 1970 a marcat, în schimb, un avânt cantitativ în construirea de locuinţe. În prima etapă, 1970-1974, a fost ridicat ansamblul George Enescu, în zona cuprinsă între Mărăşeşti şi Centrul de calcul. În 1975, începe construirea blocurilor din zona cuprinsă între Centrul de calcul şi satul Sf. Ilie, inclusiv parte din cartierul Obcini. După 1978, începe construirea cartierului Zamca, concomitent cu cartierul George Enescu, finalizate în 1982 şi care cuprind 8.000 de apartamente. În perioada 1978-1990, s-a conturat cartierul Burdujeni, tot cu 8.000 de apartamente, recunoscut ca un cartier muncitoresc.

„În 1980, s-a ajuns la maximum de cantitate şi la minimum de calitate, deoarece calitatea nici nu era un principiu de interes. Se construiau aproximativ 2.000 de apartamente pe an”, a precizat arhitectul Ion Andriu.

Utilizarea noilor tehnologii cu un nivel ridicat de prefabricare, în condiţiile climatice din Suceava, a condus la o serie de probleme precum infiltraţiile sau fenomenele de condens. Este perioada în care se promovează construirea de locuinţe cu confort minimal, aşa-numitele „locuinţe diversificate”, perioadă în care apare şi celebra „lege a sistematizării”, cu aberanta reducere a distanţelor între construcţii.

 

În 1980, calitatea în construcţii nu conta

În perioada 1982-1985, se finalizează zona centrală, mai exact strada Karl Marx (actuală Curtea Domnească), din păcate, din punct de vedere arhitectural, mult sub standardul dorit, cu blocuri urâte şi străzi înghesuite. Acest ansamblu s-a construit în urma unei dispute mai mult politice, decât profesionale. S-a luat decizia discutabilă de a se demola toate clădirile vechi din această zonă, fără să se ceară şi opinia arhitecţilor.

Tot în anii ’80 se definitivează şi remodelarea zonei centrale a oraşului vechi, prin completarea ansamblului Ştefan cel Mare şi construirea ansamblului Petru Rareş, cu 300 de apartamente.

După 1985, a început ridicarea cartierului Obcini, a cărui construcţie a durat până în 1993. Cele 6.000 de apartamente sunt ceva mai bine făcute sub aspectul izolaţiei şi chiar al confortului oferit de suprafeţe. La construcţia acestui cartier s-a adoptat soluţia şarpantelor din lemn, care au înlocuit terasele ce trebuiau izolate anual.

 

„Particularii construiesc acum haotic”

În opinia arhitectului Ion Andriu, după 1989, a intervenit o revoluţie şi în construcţii pentru că, în mod dramatic, nu s-a mai construit deloc.

„După 2000, s-a început timid prin acele ANL-uri. Din păcate, particularii construiesc acum haotic, deloc controlat. Dacă înainte controlul politic era prea mare, acum lipseşte orice fel de control. Dacă înainte activităţile de proiectare şi construire erau cenzurate de factorul de presiune politică, acum sunt practic necontrolate şi sub presiunea şpăgilor”, este de părere arhitectul Andriu.

Numărul total al locuinţelor din Suceava, apărute în perioada 1955-1990, este de aproximativ 35.000 de apartamente, în timp ce după 1990, numărul de locuinţe construite de stat nu a depăşit valoarea de 1.000.

„Dacă în alte domenii precum arta plastică sau muzica, o perioadă nefastă poate fi uşor depăşită de evoluţia istorică, cu arhitectura se întâmplă ceva mult mai grav, pentru că reparaţiile presupun eforturi materiale foarte mari, care angrenează energii majore, iar produsul ei are o durată de existenţă foarte mare, chiar de ordinul sutelor de ani”, este de părere arhitectul Ion Andriu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, oraşul cu amprentă sovietică.
 Vizualizări articol: 7373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.96/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 24 voturi
Suceava, oraşul cu amprentă sovietică3.0524

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Arhitectura??? trimis de
(15 mar 2008, 12:53:50
Mai trageti un mall, "artistilor", sa arate mai bine... Ziaristii locali sunt adevarati cretini. As angaja elevi de liceu in locul lor - ar creste calitatea articolelor.
1.1  RE: Arhitectura??? trimis de
(17 mar 2008, 02:41:54
Lasati voi blocurile si arhitectura. Nu s-a schimbat nimic in toti acesti 18 ani care au trecut de la "revolutie". Ah, nu ma refer la ce s-a construit nou, ma refer la faptul ca tot aceeasi oameni ne conduc cu acelelasi principii, acelasi sistem implementat, acelasi **** in care inoata toti. Este de plans faptul ca in 18 ani nu s-a schimbat nimic din punctul asta de vedere. Uitati-va si voi... cultura la pamant, bunul gust la pamant, bunul simt nici nu mai are rost sa discutam, asistam doar la o fuga dupa inavutire si o goana nesimtita dupa bunastare fara sa ne mai gandim "unde vom ajunge"? Societate de consum, minte putina, productie ioc si veti culege roadele peste cativa ani... E un proces ireversibil. Mai cugetati si veti vedea adevaratul comunism si adevarata "amprenta sovietica"!!! JOS COMUNISMUL!!!
2.   Niet trimis de
(15 mar 2008, 13:01:45
Adina Tudose, mai invata, mai citeste, mai documenteaza-te si DUPA AIA comenteaza niste realitati istorice pe care nu le-ai trait ! In opinia ta, RAUL a fost adus de industrializare si de comunism, iar BINELE. de RUINELE pe care le vezi azi in locul IMUS, IUPS, INTEGRATA, ETC, ETC ??? Fara locuri de munca, fara sperante, e mai bine ? Sau esti vreo PSD-ista convinsa ? Marza ce-a facut ?
3.   Intrebari trimis de
(15 mar 2008, 13:55:24
Ca cetatean al Sucevei as intreba de ce s-au aprobat ridicarea intre blocuri a numeroase constructii unde spatiul era asa de putin si unde s-au taiat pana si arbustii?{vezi str.Marasesti ,Mihai Viteazul si in multe alte locuri} Sa spuna D-nul Primar,ca tot este in campanie electorala ce proiecte are in acest sens pt.Suceava
4.   X trimis de
(15 mar 2008, 13:57:20
Cum sa nu..mai trage un mall ca nu au venit deja 7 acuma in suceava, stii numai sa consumi mah parazitule
5.   Adio spatii verzi in Suceava trimis de
(15 mar 2008, 15:28:15
Da acum este mai frumos,mai bine,cand farmacia ARSENE se extinde pe spatiul verde din fata blocului de pe str.A.Ipatescu ?.Stie cineva cati bani a primit primaRUL si arhitectul sef pentru alocare acestei suprafete ?
6.   Spaga Lungu trimis de
(15 mar 2008, 15:30:23
PS.O sfatuim pe farmacista sa rwenunte la luicrare ca dupa alegeri urmeaza demolarea.
7.   Documenteaza te fa! trimis de
(15 mar 2008, 16:21:01
Dute n sarbatorile**** de ziarisata lu" peste! daca Suceava este oras cu puternica amprenta sovietica inseamna ca nu te ai documentat sau nu prea ai iesit din judet.sau chiar daca ai facuta o nu ai fost oricum in estul europei,si deci nu stii ce vorbesti!ai facut scoala aia de jurnalism la norma sau ai ramas repetenta.Parerea mea!
8.   Fk trimis de
(15 mar 2008, 17:39:53
pe cand locuri de parcare? acuma totu-i amestecat:spatiiverzi strazi masini trotuare,,,sofronei,, sofronie a murit dumnezeu sa-l ierte! scoate-ti sofroneii ca oricum sunt subdimensionati!

9.   Unde sunt parcurile si spatiile verzi!? trimis de
(15 mar 2008, 19:36:46
Pacat ca, ,,gospodarii de ieri '' ,trepadusii ce au fost la conducere, si-au batut joc de cartierele orasului : strazi inguste ,blocuri multe (dormitoare de campanie) fara parcuri etc. ...oras monoton unde nu-ti vine a te plimba din cauza mizeriei lasate de oameni puturosi.... Trebuie multe de facut ca orasul nostru sa fie atragator cit de cit!!
10.   Mda trimis de
(15 mar 2008, 21:03:38
... ce tot atata tura-vura? Asta ne e specificul national pana la urma.

Chiar n-as zice ca avem un oras cu trasaturi pronuntat sovietice... dar daca specialistii jurnalisti de la Monitorul considera asa, atunci nu mai e nimic de facut! Conformat-va fratilor daca asa "ne dicteaza" asa zisii lideri de opinie..

RUSINICA conducerii Monitorul pentru "perlele" redactionale...

Eu zic sa va ganditi sa angajati part-time niste liceeni sau studenti..

... o sa aveti articole cel putin coerente ..
11.   Grrr trimis de
(15 mar 2008, 21:33:54
avem un oras care incerca sa nu fie sovietic .... ca de a fie cam este. nimic nou sub soare de multi ani ... doar cladirile unor "saraci" au mai rasarit .. in rest ... vai de capul nostru. educatie canci, numai ciudati pe la toate colturile. aaa, apropo .... mai zimbiti doamnelor si domnilor de la ghisee ca noi dam banii, iar voi pe linga durerea-n.... , mai si faceti pauze de tzigara, de masa, de barfa sau de telefon. Sovietici suntem toti in gindire si probabil ca sta ne e soarta. hai cu educatia. apropo ZAPCITA...n-ai ce alege din spuma liceelorhappy liceenii n-au bani de tzigari ... d-apoi de-un pix.
12.   Mda..si daca is sovietice ce?? trimis de
(15 mar 2008, 21:39:03
daca is sovietice ce?...mai bine ar fi sa fie tip americane nu? oras plin de fasfooduri ,mc-donalds,...jocuri de noroc etc....asa e mai bine nu? halal mentalitate de roman ....
13.   Pt bebelushu trimis de
(15 mar 2008, 21:39:05
si dreptate Bebelusule ...(in felul tau)

TOTUSI, eu zic ca ai ce alege din spuma liceelor, nu fii asa pesimit ca n-ai motive.

+ nu suntem sovietici deloc: poate umpic PREA "latini"?????????laughing)))))))))))))))))

om trai s-om vedea ..
13.1  RE: Pt bebelushu trimis de
(16 mar 2008, 22:36:04
Invata sa scrii!
14.   Teren suficient pt. alte constructii trimis de
(15 mar 2008, 22:01:02
ESTE TEREN SUFICIENT PT ALTE CONSTRUCTII NESOVIETICE DAR SAU IMPUS INTERDICTII TEMPORARE CICA DE CONSTRUIRE PT CA ASA VOR MUSCHII LOR DIN CJ SV. mARE LUCRU SA IMPUI O LINIE MODERNA DE CONSTRUCTII PE RASPUNDEREA PROPRIETARILOR SI SA DAI DRUMUL LA AUTORIZATII DE CONSTRUIRE. pT CA ACOLO UNDE SE CONSTRUIESTE SE CISTIGA BANI,SALARII SI NU SOMAJ. DAR PE ALESII NEAMULUI NU-I INTERESEAZA ASTA. MAI BINE SA CRAPE CAPRA VECINULUI.AIA SARACA.
15.   ANDRIU CRITICA TOT,DAR CE A FACUT EL BUN???? trimis de
(15 mar 2008, 22:10:32
EXEMPLE DE BUN FACUT DE EL ,CASA DE PE 6 NOIEMBRIE CADE SINGURA FARA SA FIE DEMOLATA.
16.   Gresit trimis de
(15 mar 2008, 22:46:19
Suceava nu seamana din nici un punct de vedere cu orasele sovietice. Am fost la Moscova si Sankt Petersburg sint niste orase f frumoase cu blocuri cu multe spatii verzi si la distanta mare unele fata de altele.Strazile sint destul de largi cu trotuare pe care pot merge cite 2-3 persoane de mina fara sa deranjeze pe cei ce vin din sens opus.Nu sint gropi pe strazi, lumea este mult mai amabila decit in Suceava. Sa nu vorbim de metroul din Moscova ce are statii ca niste monumente de arhitectura.Neva este curata si nu am vazut plastice cum sint pe malurile Sucevei.

Articolul a fost scris de o persoana total neinformata si e mare pacat de asa articole
16.1  RE: Gresit trimis de
(16 mar 2008, 15:00:42
Daca Suceava este este un oras cu tenta sovietica pentru cele zece blocuri construite pe str Ion Creanga, Armeneasca si Mihai Viteazu si care numara vreo 100 de apartamente atunci nu mai este nimic de comentat. Cei de acum, care s-au perindat pe la conducerea judetului �n cei 18 ani ce-au facut? �n afara punerii la pam�nt a tot ce a fost industrie �n oras si �n judet nu s-au remarcat prin nimic. Trimite-ti, domnule redactor sef de la Monitorul, pe Alina Tudose, �ntr-o excursie de documentare �n cele Republici foste Sovietice sa vada diferenta �ntre constructiile de acolo si cele de la Suceava. Mai trimeteti-o la Bucuresti, sa vada modul haotic �n care se fac cele constructii capitaliste, facute din beton si sticla, �nghesuite din cauza pretului enorm a terenului de sub ele, si care nu respecta nici un fel de norme de arhitectura. Cereti apoi sa refaca articolul de mai sus.
17.   Un ziarist depasit trimis de
(16 mar 2008, 02:42:05
Sfatuiesc redactorul sef sa numai permitaa aparitia unor astfel de articole

penibile.Arhitectura Sucevei nu are o amprenta "sovietica".De unde a

scos autorul articolului o astfel de etichetare.Cunoaste dna in cauza

"arhitectura sovietica".Terminati cu tampenii de acest fel,fiti un ziar

profesionist. Cereti opiniile arhitectilor care au lucrat si care s-au implicat

in aceste proiecte.
18.   Proiecte sovietice trimis de
(16 mar 2008, 09:03:16
"... pe str. M.Viteazu au fost construite ...respectand aceleasi proiecte sovietice...".O spui de parca ar fi ceva rau. Am locuit 25 de ani acolo si n-as putea locui in altfel de apartament, in altfel de zona. Spatiul din locuinte este generos si reconfortant, ferestrele sunt mari, chiar foarte mari, inclusiv la baie. Ai loc sa te invarti prin casa. Si mai e ceva - cand te uiti pe geam nu vezi ce face vecinul de la blocul de alaturi. Distanta dintre blocuri e destul de mare si daca nu e, atunci sunt copaci. Si inca ceva legat de "arhitectura sovietica". Mergeti la Cernauti - nu e prea departe - cum treci de vama drumul se largeste si chiar daca sunt asfaltate doar doua benzi de circulatie (una la dus si una la intors) mai exista pe margine cate una pietruita, apoi santul , apoi perdea de copaci si arbusti. Cand intri in oras nu poti sa nu observi distanta uriasa dintre blocuri ( ai nostri ar mai fi facut 2 pe spatiul acela) si spatiile verzi cu iarba si copaci.
19.   Reclama...capitalista de 2 bani !!! trimis de
(16 mar 2008, 10:38:15
mai frumoasa era suceava inainte de revolutie decat acum de cand domneste....capitalismul ,coruptia si incompetenta !!!

ADINA , ai grija sa nu-ti creasca nasul ca lui...pinochio ca tare mai arunci cu ...praf in ochii nostri cu acesta ....reclama de 2 bani .
20.   Jafuri trimis de
(16 mar 2008, 11:04:43
Bai handicapatilor forumisti cu scoala putina!!!!Ziarista de care va luati chiar o cunosc si pot sa va spun ca a absolvit o facultate cu brio si un masters tot cu brio!Cati dintre cei care o musca de....au macar liceul,ca sa nu mai pomenesc de universitare si postuniv...........
20.1  RE: Jafuri trimis de
(16 mar 2008, 11:37:52
boule! masterat facut unde? la ,,suciava ''? dindu ne mare ziarista? cretinel aista i articol de comentat pentru cei care au trait acele vremuri si cunosc,nu pentru labagii mititei! apropos aveai par la puta prin '90? nu...... marsh la buda si mai baga o manea ! IDIOTULE!
21.   Dezordine totala trimis de
(16 mar 2008, 12:07:37
face fiecare ce vrea si cum vrea in domeniul constructiilor fara a mai fi intrebati daca au autorizatie de constructie pentru respectarea planurilor de urbanizare in domeniu .spaga este la ordinea zilei,astfel toti cei care raspund de acest compartiment sunt manjiti.se incalca legea si legile din toate domeniile,trezitiva cei care sunt platiti sa apere aplicarea corecte ale legilor,bune sau mai putin bune !
22.   Pt Adolf trimis de
(16 mar 2008, 17:02:04
Mult esti bou!!!!!se vede ca ai 4 clase!oricum,ai mai multe decat trenul...
22.1  RE: Pt Adolf trimis de
(17 mar 2008, 09:24:04
KA Ka pa ,ghinion am doua facultati si un masterat! Si una facuta pe vremea aia ,,sovietica''.daaa ....de ce iti spun eu astea...? deci, marsh la buda potaie!
23.   Pentru toti comentatorii de mai sus... trimis de
(16 mar 2008, 23:56:21
"In cele din urma s-a pus problema

sa se masoare limba boului.

Intii s-a incercat cu metrul

Apoi cu kilometrul

Dar nu a fost de ajuns.

Atunci s-au folosit tot felul de masuratori:

Distanta dintre alfa si omega

Cea dintre vid si materie

Si chiar cea dintre sens si nonsens.

Dar tot nu a fost de ajuns.

Nimic nu a fost de ajuns.

Nimic n-o sa masoare niciodata

Cit e de lunga limba boului."
24.   Indiferenta trimis de
(17 mar 2008, 09:25:22
Oare este indiferenta sau li[psa de bun gust pt. frumos?Poti sa vorbesti in Sv de arhitectura sau de arhitecti?Si apoi luati la rand toti arhitectii orasului si vedeti ce au conceput fiecare!Este lipsa de TALENT, de informatie ,LIPSA de CULTURA,in final nu au scoala,desi au terminat ,zic ei,fac.de ARHITECTURA!Fac de rusine acesti,,arhitecti''scoala ce au facut-o.Dpdv al aspectului orasului un ,,merit''il au si conducatorii acestui oras:dar cui sa ceri?Primarul ,,sarac''cu duhul,Marza-sobolanul, care te uiti la el si-ti aduci aminte ce elem ,,grozav''era din liceu(sarcul),privit PREFECTUL-fara minte-tuns ca unul iesit din penitenciar si exemplele pot continua la nesfarsit.Apoi saracii de ziaristi ce sa mai spui?Ce pregatire au?Cei mai multi nici nu au reusit sa termine o scoala-si ei judeca si interpreteaza?Doamne ce-am ajuns!

Asta e Suceava lipsa de cultura si pregatire elementara!

Cum sa stie un ziarist sa interpreteze ceva ca el nu citeste o carte si nu stiu daca a cit
24.1  RE: Indiferenta trimis de
(17 mar 2008, 09:52:47
singura "carte de vizita " a suceavei e....GIGI .

da hai ca vrem sa stim cum te....caracterizezi tu ?

ideal , model , inteligenta si intelepciunea intr-o singura...persoana ?
24.2  RE: Indiferenta trimis de
(17 mar 2008, 11:41:07
cei temida? N-are dreptate?

ARE! Stai cuminte!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap în sos de mărar 4 porţii – 40 minute 4 bucăţi file de crap2 lămâi250g smântână sau iaurt gras2 leg. mărar2 căţei de usturoi1-2 linguri ulei de măsline100ml ulei pentru prăjit± sare, piper Fileurile de crap se... Citeşte