Zeci de ciori moarte sau în agonie au putut fi văzute ieri, timp de câteva ore, în parcul din curtea Spitalului Judeţean Suceava şi în incinta Staţiunii de Cercetare Agricolă. În jurul prânzului, păsările zăceau de ore bune pe jos, fără ca nimeni să aibă vreo intenţie de a le strânge. Contactaţi, şefii celor două instituţii s-au arătat surprinşi de faptul că au ciori moarte în curte şi au susţinut că nu ştiu nimic de o campanie de otrăvire a acestora.
Nimeni nu ştie nimic
Dimineaţă, în jurul orei 10.00, împânzite în mai multe zone, zeci de ciori erau căzute la pământ în incinta Staţiunii de Cercetare Agricolă, aproape de stradă. Dacă unele zăceau fără suflare, altele se târâiau dintr-o parte în alta, fără a mai putea zbura.
Contactat mai târziu, şeful Staţiunii de Cercetare Agricolă Suceava, Dumitru Bodea, ne-a declarat că nu ştie nimic de ciorile moarte din curtea sa.
„Nici vorbă de vânătoare sau otravă. O să verific personal despre ce este vorba”, ne-a spus acesta. Jumătate de oră mai târziu ne-a contactat, confirmându-ne că a verificat zona şi într-adevăr în curtea staţiunii sunt zeci de ciori moarte.
„Şi în curte la spital sunt multe, probabil e vorba de vreo boală ceva”, a mai spus acesta. Într-adevăr în parcul de la spital situaţia era aceeaşi. Nici aici conducerea nu avea cunoştinţă despre administrarea de otravă.
Marian Andronache, şeful Direcţiei Domeniului Public Suceava, a susţinut şi el că la mijloc nu este vorba de o campanie de exterminare a ciorilor, arătându-se surprins de cele auzite.
Otrăvite cu o substanţă necunoscută
Câteva ore mai târziu, un medic al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava şi laboratorul mobil al unităţii au ajuns la faţa locului.
De la Staţiunea de Cercetare Agricolă au fost ridicate 30 de ciori, unele moarte, altele încă în agonie. De la acestea au fost prelevate probe pentru examenul bacteriologic, cel virusologic şi cel toxicologic.
„Din datele preliminare, în proporţie de 90%, ciorile sunt intoxicate. În zilele următoare vom stabili cu exactitate ce substanţă a fost folosită pentru intoxicarea acestora”, ne-a declarat Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, care nu a dorit să se pronunţe deocamdată dacă modalitatea de otrăvire folosită a fost legală.
(14 mar 2008, 11:55:24
daca intr-adevar era Rrumania tara UE atunci se lasa cu amenzi si arestari
dar la romi....