Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni poate fi înscrisă cu uşurinţă printre minunile României. Şi asta nu pentru vreo descoperire de excepţie, ci pentru o dispariţie inexplicabilă.
Potrivit unui proces verbal întocmit în noiembrie anul trecut, conducerea societăţii a aprobat scăderea din gestiune a cantităţii de 272.993 litri de distilat de mere cu o concentraţie alcoolică de 50%.
Nimeni nu ştie cum s-a evaporat această cantitate uriaşă de rachiu de mere, aspect pe care încearcă acum să-l clarifice inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava şi angajaţii Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi.
Pomicola Fălticeni a deţinut autorizaţie de antrepozit fiscal de producţie distilate până pe 23 ianuarie 2006, iar până pe 16 noiembrie 2007, când s-a constatat lipsa celor 272.933 litri de rachiu de mere, nimeni nu mai ştie ce s-a întâmplat.
„Acel produs este perisabil şi este firesc ca o parte să se piardă”
Contactat ieri telefonic, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni, Gheorghe Lazăr, a avut o explicaţie originală pentru dispariţia celor 272.933 de litri de distilat de mere. „Acel produs este perisabil şi este firesc ca o parte să se piardă. În timp s-a pierdut atât din calitatea produsului, cât şi din concentraţia alcoolică. Vreau să vă spun că această cantitate nu a dispărut peste noapte, ci în decursul timpului, din 1994 până în 2008”, a declarat directorul societăţii din Fălticeni.
Gheorghe Lazăr s-a arătat deranjat că cineva se gândeşte la faptul că rachiul de mere putea fi furat, catalogând această variantă ca „o eroare totală”.
În plus, Lazăr şi-a exprimat nedumerirea cum se poate calcula acciza pentru un produs nevândut şi a mărturisit că în urma controlului finanţiştilor şi lucrătorilor vamali nu va rezulta nimic ilegal.
Ropotă: „Urmează să stabilim vinovăţiile”
Pentru uriaşa cantitate de rachiu de mere dispărută fără urmă, societatea fălticeneană ar fi avut de plată, numai din accize, suma de 3,617 milioane de lei (36,17 miliarde de lei vechi). La această sumă se adaugă şi penalizările de întârziere, astfel încât prejudiciul care se întrevede este mult mai mare.
„În acest moment se derulează verificări de către o echipă mixtă de control formată din angajaţi ai DGFP Suceava şi Direcţiei Regionale Vamale Iaşi. Dacă suspiciunile că distilatul de mere a dispărut în mod fraudulos se confirmă, rămâne ca echipa de control să stabilească cine se face vinovat. Oricum, vom acorda o atenţie sporită acestui caz, pentru că alcoolul este domeniul cu cel mai ridicat grad de evaziune fiscală”, a declarat Petrică Ropotă, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava.
Un alt caz recent în care s-a descoperit că bugetul de stat a fost prejudiciat este cel al producătorului de alcool SC Croi Victoriţa SRL Dorneşti. Aici, sumele care trebuie plătite în contul accizelor restante se ridică la 1,7 milioane de lei.
(14 mar 2008, 11:17:36