Numărul abuzurilor comise de directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Benonie Contaş, este într-o continuă creştere.
Toate aceste aspecte au fost constatate de Corpul de Control al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), care a şi cerut ca Benonie Contaş să fie trimis în faţa Comisiei de Disciplină cu propunere de sancţionare.
Acestea sunt doar abaterile disciplinare ale directorului executiv adjunct de la Finanţe, pentru că acelaşi organism de control al ANAF a stabilit că în cazul rambursărilor de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava se pot reţine şi aspecte care trec pragul legal, fiind posibilă producerea unei infracţiuni.
Primul caz de presiune
În raportul întocmit de Corpul de Control al ANAF, Benonie Contaş este acuzat de mai multe abateri. În trei cazuri este vorba de presiuni exercitate asupra subordonaţilor pentru a soluţiona anumite acte aşa cum îşi dorea directorul executiv adjunct al DGFP Suceava.
Primul caz a fost prezentat şi în numărul de ieri al cotidianului nostru şi se referă la presiunile exercitate asupra şefei Serviciului Activitatea de Control Fiscal, Ana Galanton, pentru a o determina să avizeze favorabil rambursarea de TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava.
Ca urmarea a acestor constatări, s-a propus sancţionarea disciplinară a lui Benonie Contaş, deoarece „atitudinea sa atât faţă de echipa de audit, cât şi faţă de funcţionarii subordonaţi direct a încălcat grav principiile care guvernează conduita profesională a funcţionarilor publici”.
Al doilea caz de presiune
Al doilea caz de presiune care i se impută directorului executiv adjunct al DGFP Suceava priveşte rezolvarea unei contestaţii depuse de reprezentanţii SC Tehnique Est SRL.
Corpul de Control al ANAF a constatat că Benonie Contaş a fost de acord să-şi schimbe părerea despre o anumită situaţie, fără să verifice în prealabil dacă s-a comis o eroare, mergând doar pe buna credinţă a agentului economic.
„Deşi iniţial a aprobat raportul de inspecţie fiscală, ulterior şi-a însuşit explicaţiile agentului economic, fără o verificare prealabilă şi a sugerat o soluţie contrară constatărilor din raportul de inspecţie fiscală şi din referatul de analiză a contestaţiei întocmite de echipa de control. În aceste condiţii, solicitarea d-lui Contaş Benonie, ca d-na Galanton Ana să nu avizeze constatările funcţionarului, care a analizat contestaţia, precum şi insistenţele de a se menţiona în mod expres, contrar constatărilor, că agentul economic are dreptate, conduce la favorizarea agentului economic”, se arată în raportul ANAF.
În concluzie, echipa de control a remarcat că directorul executiv adjunct al DGFP Suceava putea uza de instrumentele legale pentru a-şi susţine punctul de vedere. Şi acest caz de presiune se confirmă, iar Benonie Contaş este trimis din nou în faţa Comisiei de Disciplină cu propunere de sancţionare.
Al treilea caz de presiune
În ianuarie 2007, reprezentanţii SC Izabela Cristina SRL Gura Humorului au depus decontul de TVA pentru luna decembrie 2006 şi au solicitat rambursarea sumei de 6.388 de lei, ca urmare a achiziţiei în regim de leasing a unui autoturism.
Angajaţii de la Activitatea de Control Fiscal Suceava au dat undă verde acestei rambursări, numai că până pe 17 mai 2007 societatea nu primise nici un leu din suma solicitată, deşi legalitatea returnării TVA-ului fusese parafată.
În consecinţă, administratorii SC Izabela Cristina SRL Gura Humorului au anunţat că pentru întârzierile de rigoare vor solicita majorări şi, în paralel, vor înainta plângere penală împotriva persoanelor vinovate.
Din raportul întocmit în iunie 2006 de compartimentul de Audit al DGFP Suceava rezultă că termenul de soluţionare a fost depăşit deoarece timp de 90 de zile Benonie Contaş nu a emis nici o dispoziţie prin care să indice refacerea actului de verificare, dar a solicitat verbal respingerea rambursării de TVA cerută de firma din Gura Humorului.
Contaş s-a justificat prin faptul că nu a primit în termenul legal, încercând să scape de răspundere.
Concluzia a fost aceea că directorul executiv adjunct al DGFP Suceava a comis o altă abatere disciplinară. În afara faptului că trebuie sancţionat, împotriva lui Contaş s-a stabilit, în acest caz, că trebuie să răspundă material şi în situaţia în care SC Izabela Cristina SRL Gura Humorului va câştiga în instanţă dreptul de a primi majorări de întârziere pentru suma nerambursată în termenul legal.
Vasile Râmbu, propus pentru Comisia de Disciplină
Benonie Contaş nu este singura persoană care urma să ajungă în faţa Comisiei de Disciplină a ANAF. Aceeaşi propunere a fost formulată de Corpul de Control al ANAF şi în cazul lui Vasile Râmbu, celălalt director executiv adjunct al DGFP Suceava. Acesta a fost găsit răspunzător pentru faptul că a semnat un act de rambursare a TVA către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava, deşi conform atribuţiilor de serviciu nu avea responsabilităţi pe acea linie.
(13 mar 2008, 11:04:59