Crescătorii de vaci din Moldova au protestat zgomotos ieri, la Vatra Dornei, împotriva procesatorilor, care, în opinia lor, le oferă un preţ derizoriu pe lapte.
Fermieri din Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi şi Bacău, reuniţi în cadrul Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, s-au adunat în oraşul staţiune, locaţie aleasă pentru că unul din marii procesatori din zonă îşi are sediul în municipiu.
Numărul protestatarilor, destul de mic
Deşi la protest a fost anunţată prezenţa a aproximativ 300 de crescători de vaci, până la urmă mai puţin de 200 de persoane au fost prezente la acţiune. La ora 11.30, fermierii, însoţiţi de liderii lor, s-au pus în mişcare din zona stadionului din municipiul Vatra Dornei. După ce au parcurs aproximativ un kilometru, până în faţa sediului unuia dintre marii procesatori (protestul oamenilor nu a vizat strict respectiva unitate, ci toate marile companii din domeniu), fermierii au trecut la protest. Au făcut zgomot cu tobe, fluiere, trompete şi tălăngi şi au afişat pancarte prin care îşi arătau nemulţumirile.
„Laptele vacilor noastre = îmbogăţirea voastră” sau „Lapte la fermă 8000 de lei, lapte în supermarket 50.000 de lei” – acestea erau mesajele fermierilor către procesatori.
O damingeană cu lapte a fost aruncată pe jos, dorindu-se atragerea atenţiei asupra valorii derizorii la care a ajuns laptele pentru cei care muncesc să-l producă.
Cer un preţ dublu pe lapte
„În zilele următoare, în prezenţa ministrului agriculturii, va fi organizată o întâlnire la care va participa o delegaţie din partea noastră şi una din partea procesatorilor, unde sperăm să obţinem o creştere a preţului pe kilogramul de lapte”, ne-a declarat inginerul Doru Gurău, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Vaci de Lapte Bucovina Suceava.
Marea nemulţumire a crescătorilor de vaci din Moldova este legată de diferenţa mult prea mare între preţul pe care ei îl primesc pe lapte şi preţul cu care acesta ajunge la vânzare. Doru Gurău a exemplificat că crescătorii primesc în medie 0,8 lei pe litrul de lapte, în timp ce acesta ajunge în magazine la un preţ de cel puţin trei ori mai mare.
„Cerem ca pe laptele conform să primim 1,5 lei, în timp ce micii crescători, care nu pot produce lapte conform, să aibă şi ei parte de un preţ decent, de 1 leu la litru”, a concluzionat Doru Gurău.
(12 mar 2008, 12:03:42