Victimele accidentelor rutiere şi ale agresiunilor nu beneficiază, conform legii, de servicii medicale gratuite nici măcar în spitale.
Dacă accidentul sau agresiunea s-a produs din vina altcuiva, după ce achită, la externare, costul îngrijirii medicale primite şi al spitalizării, victima accidentului îşi poate recupera banii cheltuiţi acţionând în judecată persoana vinovată.
Dacă nu există înţelegere amiabilă între agresat şi agresor, indiferent dacă este vorba de accident rutier sau agresiune fizică proprizisă, serviciile medicale sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, după care începe un lung şir de procese pentru recuperarea banilor de la cel vinovat.
Numai în prima lună a acestui an, spitalele din judeţ au raportat Casei de Asigurări de Sănătate Suceava un număr de 71 cazuri de persoane agresate, pentru care s-au decontat 56.256,01 lei din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.
Factura care se eliberează unui pacient aflat în nefericita situaţie de victimă include costul zilei de spitalizare, la care se adaugă costul analizelor, investigaţiilor la care a fost supus şi al medicamentelor primite.
La Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" de la Suceava, de exemplu, costul unei zile de spitalizare se ridică la 222 de lei în secţia neurochirurgie, 149 de lei la chirurgie, 84 de lei la medicală şi 125 de lei la ORL sau BMF. Deci, pentru o spitalizare de două săptămâni la neurochirurgie, un accidentat va avea de plătit, fără medicamente şi analize, 3.108 lei. Această sumă creşte cu fiecare injecţie sau pastilă primită de pacient.
Banii se recuperează de la cel vinovat
Anul trecut, în 2007, spitalele au raportat un număr de 1.076 cazuri persoane agresate, valoarea decontată din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru aceste cazuri fiind de aproape 900.000 de lei.
Din valoarea decontată de CAS Suceava anul trecut, spitalele au recuperat de la persoanele care, prin faptele lor, au adus daune sănătăţii altei persoane suma de 171.309,65 lei, deci nici măcar un sfert.
Până în 2006, „recuperatori” erau Casele de Asigurări de Sănătate, dar în urmă cu doi ani s-a modificat legislaţia şi această sarcină a fost preluată de spitale, împreună cu procesele cu cei care nu au plătit spitalizarea până la acea dată.
Spitalele sunt obligate să aibă o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi să comunice lunar Casei de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.
(11 mar 2008, 13:04:43