Ajunşi după gratii din cauza fărădelegilor pe care le-au făcut, 49 de deţinuţi din judeţul Suceava au profitat de şansa oferită de Penitenciarul Botoşani şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Botoşani şi au urmat cursuri de calificare care îi vor ajuta să ducă un trai cinstit după ce îşi ispăşesc pedeapsa.
Cursurile de formare profesională sunt interesante nu numai pentru şomeri, pentru cei care îşi caută imediat un loc de muncă, ci şi pentru cei care se vor prezenta în faţa unui angajator abia peste 10 ani. Văzute ca o modalitate de reintegrare socială a deţinuţilor, cursurile de formare profesională a persoanelor private de libertate întemniţate în Penitenciarul Botoşani au fost urmate, în anul 2007, de 86 de deţinuţi, dintre care 47 din judeţul Suceava.
Directorul închisorii, comisarul Marius Hliban, ne-a declarat că sucevenii au finalizat cinci cursuri organizate de AJOFM Botoşani, în colaborare cu Penitenciarul Botoşani.
Cea mai căutată meserie, în puşcărie, este aceea de tâmplar, dar nici de la tehnica de calcul deţinuţii nu s-au dat în lături. Conform comisarului Hliban, 9 deţinuţi au fost calificaţi în meseria de „lucrător în creşterea animalelor”, 7 în meseria de „lucrător în cultura plantelor”, 16 au diplomă de „tâmplar universal”, 6 de „confecţioner industrial” şi 9 persoane de „operator calculator electronic şi reţele”. Vârsta cursanţilor este cuprinsă între 22 şi 43 ani.
Cei care au stat în bănci pe durata orelor de teorie şi la aplicaţiile practice sunt condamnaţi pentru furt calificat, infracţiuni la codul silvic, tâlhărie, abandon familie, tentativă de omor calificat şi înşelăciune şi au de ispăşit după gratii între 1 an şi 2 luni, până la 10 ani şi 6 luni.
Avantajul acestor cursuri este acela că diplomele pe care le-au primit după examenele de final sunt recunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate şi sunt în meserii foarte bine cotate pe piaţa muncii.
(10 mar 2008, 13:56:29