Sanitar-veterinarii din judeţ au contabilizat al 24-lea caz de rabie din acest an. S-a ajuns astfel ca numărul vulpilor turbate depistate de la începutul anului să depăşească numărul cazurilor înregistrate în ultimii doi ani.
Ultimul caz de rabie a fost diagnosticat ieri, fiind vorba de o vulpe turbată vânată pe raza comunei Stulpicani, unde s-a ajuns deja la al patrulea caz de turbare într-o lună de zile. Pericolul este deosebit de mare, în comună şi în localităţile învecinate existând un număr foarte mare de animale domestice şi sălbatice, care ar putea şi să contacteze boala.
Apel către vânători
Momelile vaccinale plasate prin păduri nu şi-au dovedit eficienţa, condiţii în care doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, a ţinut să facă un nou apel către vânători.
„Pe întreg teritoriul judeţului Suceava este imperios necesară intervenţia organelor silvice si de vânătoare pentru a limita efectivele de vulpi şi pentru a împuşca animalele sălbatice cu semne de boală sau comportament modificat”, a precizat doctorul.
El a ţinut să fac un apel şi către populaţie, care este rugată să anunţe urgent toate cazurile de vulpi, lupi, pisici, jderi şi alte animale găsite moarte, pentru a fi ridicate corespunzător de către specialiştii sanitar-veterinari în vederea trimiterii la laborator. De asemenea, oamenii sunt rugaţi să anunţe medicul veterinar şi atunci când observă la animalele din curte un comportament anormal, pentru a putea fi luate în observaţie şi supravegheate de medicii veterinari.
Rabia se poate transmite cu mare uşurinţă şi la om, căruia îi poate fi fatală.
( 8 mar 2008, 15:40:24