Preotul paroh Dumitru Valenciuc i-a semnalat preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, faptul că biserica în care slujeşte, „Înălţarea Sfintei Cruci” din Volovăţ, penultima ctitorie ştefaniană ridicată de voievodul moldav în anii 1500-1502 pe locul unei vechi biserici de lemn atribuită voievodului Dragoş (biserică mutată la Putna), există, sub stratul de pictură realizată de cunoscutul pictor Epaminonda Bucevschi, urme de pictură veche, probabil din perioada imediat următoare construcţiei.
Există urme de pictură veche
Preotul Dumitru Valenciuc încearcă de mai mulţi ani să înduplece autorităţile judeţene să-l susţină în obţinerea fondurilor necesare pentru restaurarea monumentului ştefanian şi pentru înlăturarea picturii în ulei, improprie zidului unei biserici întrucât nu asigură respiraţia zidăriei, pentru valorizarea, în cazul în care poate fi reconstituită, a picturii originale.
Demersul său, cel puţin în ultimii ani, nu a fost făcut însă şi către Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava.
Arhitectul Viorel Blănaru ne-a spus că, într-adevăr, „în absida de sud a bisericii, pe un pervaz, există urme de pictură veche”.
Dar, spune el, în judeţul Suceava „există monumente UNESCO care n-au fost încă total restaurate”, iar la biserica din Volovăţ, „care se păstrează relativ bine”, nu există încă probleme de natură să trezească îngrijorarea pentru a determina începerea unor lucrări de restaurare.
( 9 mar 2008, 14:01:27