Două accidente de muncă mortale, petrecute în 2007, în judeţul Suceava, au determinat amendarea unor instituţii şi societăţi sucevene, în cazul cărora inspectorii de muncă au găsit o serie de deficienţe.
Potrivit inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, Mihai Airinei, deşi cele două evenimente nefericite s-au petrecut în luna iulie a anului 2007, anchetele desfăşurate de inspectorii ITM s-au încheiat abia în urmă cu câteva săptămâni.
Conform concluziilor formulate în urma acestor anchete, în ambele cazuri, inspectorii de muncă au constatat deficienţe privind aplicarea legislaţiei din domeniu de către angajatori.
Primul dintre cele două accidente s-a petrecut în apropiere de municipiul Câmpulung Moldovenesc, într-o zonă de lucru la reabilitarea DN 17, eveniment în urma căruia şi-a pierdut viaţa Marcel Timicer, angajat al societăţii LTD Cluj-Napoca. Acesta a fost agăţat, în timp ce cobora dintr-un utilaj, cu partea din spate a unui camion, condus de Nagy Ervin Zoltan, angajat al SC Athos SRL Suceava.
În urma verificărilor efectuate, inspectorii ITM Suceava au aplicat trei amenzi, în valoare totală de 13.000 de lei, societăţii LTD Producţie Prestări Servicii SRL Cluj-Napoca, deoarece nu avea întocmit un plan de prevenire şi protecţie, muncitorul decedat în urma accidentului fusese angajat fără efectuarea examenului medical şi a testării psihologice corespunzătoare sarcinilor de muncă pe care urma să le execute, personalul angajat nefiind instruit suficient în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În cazul lui Nagy Ervin Zoltan, ITM Suceava a depus o plângere penală.
Protecţia angajaţilor, ignorată de unii angajatori
Societatea Muha SRL Suceava şi Universitatea „Ştefan cel Mare” au fost amendate în urma unui accident de muncă petrecut în iulie 2007, pe un şantier organizat în incinta Universităţii. Cele cinci amenzi, în valoare totală de 23.500 de lei, aplicate societăţii de construcţii, au avut drept motive neaplicarea prevederilor din planul de prevenire şi protecţie de către angajaţii societăţii, neasigurarea echipamentului individual de protecţie şi amenajarea necorespunzătoare a locurilor de muncă pentru lucrul la înălţime. Universitatea suceveană a fost amendată cu 4.000 de lei pentru faptul că nu a desemnat, ca beneficiar al lucrărilor, un coordonator pentru securitate în muncă. Din cauza unei schele construite greşit, Anton Ioan a decedat, anul trecut, în urma unei căzături de la mare înălţime.
(10 mar 2008, 10:20:47