Bolnavii HIV/SIDA din judeţ protestează împotriva deciziei Ministerului Sănătăţii de a schimba modul de eliberare a medicamentelor, care-i obligă să-şi ia tratamentul din farmaciile cu circuit deschis şi să retrăiască astfel coşmarul din 2000, an în care autorităţile au avut o tentativă similară şi aproape i-au pus în situaţia de a lua la colindat farmaciile în căutarea pilulelor care-i ţin în viaţă. Protestul de la vremea respectivă al seropozitivilor i-a făcut pe oficiali să se răzgândească şi să accepte în continuare ca onorarea reţetelor să se facă prin farmaciile cu circuit închis.
Recent, însă, ministrul Eugen Nicolăescu şi-a exprimat intenţia de a renunţa la actuala modalitate de asigurare a medicaţiei pentru pacienţii cu HIV/SIDA, prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, şi de a stabili norme care prevăd onorarea reţetelor „la liber”, lucru care a creat din nou panică în rândul acestei categorii de bolnavi.
Sucevenii seropozitivi se tem de efectele negative ale eliberării medicamentelor prin farmaciile cu circuit deschis şi se declară hotărâţi să lupte pentru a schimba decizia luată de factorii de răspundere de la Bucureşti.
155 de suceveni au HIV/SIDA
Dorina Vasile, reprezentantul Asociaţiei RED RIBBON Fălticeni, care reprezintă 126 de persoane cu HIV/SIDA, din cele 155 care trăiesc în judeţ, afirmă că decizia ministrului Nicolăescu este ”inacceptabilă” şi „va dăuna mai mult decât va ajuta”, adăugând că bolnavii în numele cărora vorbeşte sunt dispuşi să strângă semnături şi să protesteze în stradă în vederea blocării acestei iniţiative ”lipsite de sens”.
„Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare despre intenţia Ministerului Sănătăţii de a stabili norme care să prevadă eliberarea tratamentului anti retro viral pentru persoanele seropozitive în farmaciile cu circuit deschis. Se poate anticipa cu uşurinţă faptul că vor urma întreruperi ale tratamentului, discriminări ale persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, inclusiv prin dezvăluirea statutului de seropozitiv. Considerăm că e mai important ca Ministerul Sănătăţii să-şi îndrepte atenţia către îmbunătăţirea actualului sistem de achiziţie a tratamentului anti retro viral decât să se concentreze pe punerea în practică a murphismelor de genul ”, a punctat Dorina Vasile.
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA a protestat faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a elibera medicamentele pentru seropozitivi prin farmaciile cu circuit deschis.
UNOPA: ”Peste 50% dintre bolnavi ar putea renunţa la medicaţie”
Reprezentanţii organizaţiei au apreciat că, prin această măsură, peste 50 la sută dintre bolnavi ar putea renunţa la medicaţie de teamă că farmaciştii ar putea divulga secretul privind suferinţa acestora.
De asemenea, aceştia susţin că sistemul de monitorizare şi control al infecţiei cu HIV în România va deveni nefuncţional din cauza faptului că persoanele seropozitive nu vor mai trebui să ţină legătura cu medicul specialist.
În plus, potrivit UNOPA, vor exista întreruperi ale tratamentului din cauza faptului că farmaciile nu vor putea onora reţetele pentru tratamentul persoanelor seropozitive, care este unul foarte scump. Aceste întreruperi vor conduce la creşterea rezistenţei pacienţilor faţă de tratament şi, implicit la deces.
„Bolnavii nu vor avea probleme în a-şi găsi tratamentul”
Dr. Corina Stănescu, coordonatorul judeţean al programului HIV/SIDA, este de părere că temerile bolnavilor seropozitivi sunt justificate doar din punctul lor de vedere. Medicul sucevean a arătat că sistemul de asigurare a tratamentului prin farmaciile cu circuit deschis ar putea pune un pic în dificultate controlarea modului în care bolnavii îşi iau medicaţia, dar a precizat că acest neajuns nu este unul major, întrucât există şi alte posibilităţi de monitorizare a pacienţilor. „Farmaciile sunt obligate ca în termen de 24 de ore să se aprovizioneze cu medicamentele necesare, deci bolnavii nu vor avea probleme în a-şi găsi tratamentul. Pe de altă parte, mentalitatea oamenilor s-a schimbat, iar ca atare seropozitivii nu trebuie să se mai teamă de discriminare. Lumea este informată cu privire la modalitatea de transmitere. În plus, datorită performanţelor terapeutice, SIDA s-a transformat dintr-o boală cu un impact deosebit, într-una cronică”, a spus dr. Corina Stănescu, adăugând că din cei 155 de bolnavi cu HIV/SIDA luaţi în evidenţă, doar 135 urmează tratament.
( 7 mar 2008, 11:35:43
alti cronici umbla dupa retete prin farmacii de le iese limba de-un cot, cardiacii stateau la coada vara pe 30 si ceva de grade...daca se poate evita asta, foarte bine...