Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din cele 114 localităţi ale judeţului au fost avertizate de prefectul Orest Onofrei asupra arderilor necontrolate la vegetaţia uscată.
Statistica incendiilor din ultimii ani arată că, în perioada februarie-iulie, în România se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor cu vegetaţie uscată.
„În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari”, se arată în ordinul transmis de prefect.
Onofrei a dat ca exemplu incendiul înregistrat în după-amiaza zilei de 25 februarie a.c., în satul Agadici, din judeţul Caraş Severin, în urma căruia au ars circa 90 de hectare de pădure şi vegetaţie uscată.
În anul 2007, în judeţul Suceava s-au produs un număr de 122 arderi necontrolate la vegetaţia uscată, reprezentând 22,14% din totalul incendiilor produse, iar în anul 2008 s-au produs 5 arderi necontrolate (toate în luna februarie), în majoritatea cazurilor acestea punând în pericol fondul forestier, culturile agricole, locuinţele şi anexele cetăţenilor, viaţa acestora precum şi mediul înconjurător.
( 7 mar 2008, 16:55:30