Toţi cei care pleacă la muncă în străinătate o fac în ideea de a câştiga mai bine şi a se întoarce acasă, unde cu banii economisiţi cu multe sacrificii să ducă un trai decent. Nu toţi au însă această şansă, iar unii dintre ei încheie definitiv socotelile cu lumea printre străini.
În cursul anului trecut, s-au întors acasă în sicriu de zinc un număr de 29 de suceveni, iar alţi patru au murit de la începutul acestui an. Conform comisarului şef Dan Hoffman, de la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple (SPCEEPS), în 2007 au murit în străinătate 29 de suceveni, cei mai mulţi în Italia şi în urma unor accidente rutiere, dar au fost cazuri în care s-au înregistrat şi decese în urma unor accidente de muncă, pe motiv de boală sau crimă. Astfel, 13 suceveni au murit în urma unor accidente rutiere, patru în accidente de muncă şi şase de boală. În alte cinci cazuri, în evidenţele SPCEEPS nu este precizată cauza morţii, iar un tânăr din Liteni, Gheorghiţă Ş., cioban în Italia, a fost ucis de autori necunoscuţi în Italia.
Un număr de 22 de suceveni au murit în Italia, trei în Portugalia, doi în Grecia, unul în Spania şi unul în Ungaria.
„Mesagerii morţii”
Comisarul şef Hoffman spune că, în astfel de cazuri, lor le revine sarcina de a anunţa familiile de decesul persoanelor aflate în străinătate şi a cere declaraţii dacă se doreşte sau nu repatrierea corpurilor neînsufleţite.
„Dacă familia este în Suceava, în oraş, anunţăm noi. Dacă este vorba de persoane din afara oraşului luăm legătura cu poliţistul din comună şi el merge la familie să spună. Uneori rudele ştiu deja, dar tot trebuie să luăm legătura cu familia pentru a afla dacă se doreşte repatrierea”, a arătat comisarul.
În 2007, au murit printre străini trei oameni din Suceava, doi din Rădăuţi, trei din Caşvana, doi din Fundu Moldovei şi câte unul din Sadova, Siret, Fălticeni, Frumosu, Gălăneşti, Vama, Putna, Păltinoasa, Vatra Dornei, Siminicea, Gura Humorului, Liteni, Buneşti, Broşteni, Dolheşti, Rădăşeni, Forăşti, Ipoteşti şi Zvoriştea.
În patru cazuri, rudele nu şi-au permis să suporte cheltuielile de aducere în ţară a celui decedat, în astfel de cazuri înhumarea făcându-se pe teritoriu străin, pe cheltuiala autorităţilor locale din zona în care a avut loc evenimentul.
Îngropaţi printre străini
Au fost îngropaţi printre străini Vasile C, de 46 de ani, din Rădăuţi, mort la Lisabona, Gheorghiţă Ş., de 35 de ani, din Liteni, înjunghiat în Italia, Mihai Daniel M., de 25 de ani, din Frumosu, mort în Palermo, şi Dorin J., de 35 de ani, din Gălăneşti, mort la Lisabona.
Două dintre cazurile de anul trecut au impresionat în mod deosebit opinia publică.
În data de 25 martie 2007, familiile Andreica, Ştirbu şi Chindriş, din Cajvana, au aflat că fiii lor, Gheorghe, de 19 ani, George şi Vasile, ultimii în vârstă de 22 de ani, plecaţi la muncă în Italia, au fost implicaţi într-un accident rutier şi au murit. Maşina în care se aflau, un Fiat Coupe, s-a făcut zob după impactul cu un Alfa Romeo, care circula din sens opus. Ambele maşini erau conduse de tineri din Caşvana. În urma impactului ambele maşini au luat foc.
Un alt accident rutier, în care şi-au pierdut viaţa alţi trei suceveni, s-a petrecut la sfârşitul lunii iunie, tot în Italia. Au murit atunciIonel Mugurel Negură, în vârstă de 17 ani, din Frumosu, Vasile Huber, tată a doi copii de 13 ani şi 16 ani, precum şi Anca Enache, în vârstă de 35 de ani, mama a trei fetiţe de 13 ani, 10 şi respectiv cinci ani, din Fundu Moldovei.
În două luni din 2008, în Italia şi Spania au murit patru suceveni
Situaţia de la începutul acestui an este la fel de sumbră, în primele două luni ale anului patru suceveni murind în străinătate, trei în Italia şi unul în Spania. Este vorba despre patru persoane din Mălini, Preuteşti-Basarabi, Păltinoasa şi Valea Moldovei. Ultimul, Daniel H., de 26 de ani, din Valea Moldovei, a murit în 27 februarie, la Sevillia, dar încă nu se ştie cauza morţii. Toţi patru au fost repatriaţi.
Repatrierea costă între 2000 şi 5000 de euro
Costurile de repatriere a cadavru sunt cuprinse între 2000 şi 5000 de euro, cu oscilaţii chiar pentru acelaşi traseu. Administratorul firmei de servicii funerare Efemer, din Suceava, Rodica Franciuc, ne-a declarat că anul trecut firma pe care o conduce a efectuat trei transporturi funerare din Italia şi patru de la aeroport din Bucureşti, ale unor persoane care au murit în străinătate, dar care până în România au fost aduse cu avionul.
Transportul unui cadavru din străinătate presupune respectarea unor reguli foarte stricte. Rodica Franciuc spune că este nevoie de un sicriu de zinc cu o valvă care să permită evacuarea gazelor, introdus într-un sicriu de lemn de minim trei cm grosime, prevăzut ca 24 de găuri la capac. Sicriul de zinc trebuie să aibă capacul închis etanş, prin cositorire.
În ceea ce priveşte documentele de transport, sunt necesare adeverinţa de înhumare, certificatul medical de constatare a decesului, cu precizarea cauzei morţii, certificatul de deces eliberat de autorităţile din zona în care s-a produs evenimentul, certificat de îmbălsămare, paşaportul de transport cadavru uman, xerocopie după paşaportul celui decedat şi o adeverinţă eliberată de autorităţile sanitare care să ateste sigilarea sicriului de zinc.
Dacă cel trecut la cele veşnice este adus în ţară cu avionul, transportul costă până în 2000 de euro şi se face cu un avion de marfă. De pe aeroportul de mărfuri din Bucureşti cadavrul este preluat de o firmă de pompe funebre şi adus cu maşina la Suceava.
În cazul în care persoana care a murit a avut o asigurare de viaţă cu clauză de repatriere, costurile suportate de familie se reduc la minim.
( 7 mar 2008, 12:20:08