Destinul a ales pentru ei. Deşi au fost despărţiţi de mama care le-a dat viaţă şi au crescut cu multe greutăţi în două familii diferite, dar din aceeaşi comună – Slatina, Gabriela Dănilă, în vârstă de nouă ani, şi Andrei Gherasim, în vârstă de 12 ani, şi-au vorbit ieri pentru prima dată.
Însoţiţi de un asistent social din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, am dus-o ieri pe Gabriela la Gura Humorului, să-l vadă pe fratele ei.
Pentru că deja un psiholog îi explicase fetiţei că are un frate mai mare, pe care, dacă vrea, poate să-l viziteze, ne-a fost mai uşor să o ducem pe fetiţă la întâlnirea pe care nici nu o visase.
În drum spre Gura Humorului, Gabriela ne-a povestit că îşi aminteşte vag de Andrei, pe care, de câteva ori, când mergea în ţarină cu căruţa, bunicul ei i l-a arătat şi despre care i-a spus că îi este frate.
Erau singurele informaţii despre existenţa unui frate. Chiar dacă locuiau în aceeaşi comună (Andrei stătea cu presupusul tată în satul Herla), cei doi minori învăţau la şcoli diferite. Nici unul, nici celălalt nu aveau prieteni, nu aveau contact cu prea multă lume.
Prima întâlnire
Fetiţa avea mari emoţii ieri şi nu ştia ce să-i spună fratelui ei, atunci când vor fi faţă în faţă.
La Gura Humorului, Gabriela a avut o scurtă întrevedere cu psihologul din cadrul Serviciilor alternative de tip familial Gura Humorului, după care a fost chemat „la întâlnire” Andrei. Acesta fusese informat cu câteva ore înainte de venirea noastră. I s-a spus că are o surioară care a locuit chiar în Slatina, la câteva zeci de kilometri de casa în care a crescut şi el.
Băiatul le-a povestit specialiştilor din cadrul Protecţiei Copilului că din câte ştie de la mama sa, cu care a crescut până la şapte ani, ar mai avea patru fraţi: Gabriela, de care bănuia că este în Slatina, dar cu care nu a vorbit niciodată, şi alţi trei fraţi care ar fi împreună cu mama sa, în judeţul Iaşi.
Şi-au dat mâna şi au zâmbit
Emoţiile creşteau pentru Gabriela, care îşi strângea pumnişorii şi zâmbea mereu, dar şi pentru Andrei, care a aflat că are vizitatori. Întrevederea a fost emoţionantă şi stingheră. În timp ce Gabriela râdea, dar nu reuşea să spună prea multe, Andrei, mai emotiv, cu capul plecat, a spus că sora lui este exact aşa cum şi-o închipuia.
„Am mai văzut-o cu bunicul ei. Ea este sora mea”, a spus băiatul. S-a bucurat enorm când i s-a spus că peste puţin timp va putea să crească şi să locuiască împreună cu sora sa.
De fapt, cea mai mare dorinţă a lui Andrei, încă din prima zi când a fost adus în sistemul de protecţie socială, este să aibă prieteni şi să aibă un frate sau o soră aproape de el.
Visul i s-a împlinit. Deşi nu a reuşit chiar de la prima întâlnire să fie foarte comunicativi, să-şi povestească păsurile, necazurile prin care au trecut în anii copilăriei, copiii, totuşi, au reuşit să-şi zâmbească, să se privească în ochi, să-şi dea mâna.
Fiind în luna mărţişorului, Gabriela i-a pregătit fratelui ei un mărţişor, pe care i l-a pus în piept. Şi unul şi celălalt au spus că abia aşteaptă să se revadă. Andrei a promis că va avea grijă de surioara lui mai mică, pe care şi-a dorit-o aproape. S-a rugat în fiecare seară lui Dumnezeu să aibă şi el un frate.
Se caută şi ceilalţi trei fraţi
Daniela Ştefănescu – şef serviciu - servicii alternative de tip familial Gura Humorului, ne-a spus că povestea celor doi micuţi este, într-adevăr, o telenovelă.
„Dumnezeu a vrut ca aceşti doi copii să fie salvaţi. Fiecare a trecut prin momente dificile, dar sunt copii inteligenţi, care s-au acomodat foarte uşor. Este o minune că s-au întâlnit. Noi o aşteptăm pe Gabriela în Casa de tip familial , unde sunt în plasament mai mulţi fraţi, provenind din familii diferite”, ne-a spus Daniela Ştefănescu.
Tot ea a completat că se va lua legătura cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, pentru a afla care este situaţia Adrianei Gherasim, mama Gabrielei şi a lui Andrei, dar şi pentru a vedea în ce condiţii cresc ceilalţi trei fraţi ai lor.
„Dacă femeia are domiciliul pe Suceava, este mai uşor să îi aducem şi pe ceilalţi fraţi să se cunoască. Dacă mama are domiciliul pe Iaşi, copiii pot fi monitorizaţi de Protecţia Copilului Iaşi”, a mai completat Ştefănescu.
Fugită de-acasă, de frica bunicului
Gabriela a fost părăsită de mamă de la vârsta de şase luni, fiind încredinţată prin hotărâre judecătorească tatălui care a crescut-o până la vârsta de şase ani. Tatăl acesteia a plecat şi el la muncă în străinătate, lăsând-o în grija bunicului patern, în vârstă de 79 de ani.
Condiţiile materiale şi igienice în care a locuit fetiţa sunt precare şi de multe ori i-au pus viaţa în pericol. Cu toate aceste neajunsuri, Gabriela are o situaţie şcolară foarte bună şi până în prezent nu a avut nici o absenţă. Pentru că bunicul o mai certa din când în când, fetiţa a fugit de-acasă, la sfârşitul lunii februarie, şi s-a ascuns trei zile în casa părăsită a tatălui. Ea a fost găsită de poliţiştii din Slatina, după care a fost luată de asistenţii maternali din cadrul Protecţiei Copilului şi internată în Centrul de Primire Minori în regim de urgenţă Suceava. Minora va fi, cel mai probabil, transferată în Casa de tip familial „Licuricii” Gura Humorului, unde este şi fratele ei.
Intimidat şi ameninţat de tată
Andrei a avut o viaţă mai grea decât Gabriela. El a fost bătut frecvent de presupusul tată, cu care locuia din anul 2003, în satul Herla – Slatina. Copilul era pus zilnic să hrănească animalele, să muncească din greu la gospodărie, iar ulterior presupusul tată îl bătea pentru că nu are temele făcute. Deseori tatăl îşi trezea copilul aruncându-i apă pe faţă. Băiatul era în mod frecvent intimidat, ameninţat şi umilit. Până la vârsta de şapte ani, Andrei a crescut împreună cu mama sa, în judeţul Caraş Severin. Din câte se ştie, mama minorului ar locui acum într-o localitate din judeţul Iaşi, împreună cu ceilalţi trei copii.
Specialiştii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava au descoperit că cei doi minori au aceeaşi mamă după ce li s-au verificat actele de naştere.