Spitalul Judeţean de Urgenţă înregistrează în continuare sincope în aprovizionarea cu medicamente.
Deşi conducerea unităţii a fost de acord cu noile preţuri impuse de furnizorii de produse farmaceutice şi a încheiat noi contracte cu aceştia, lipsurile nu au fost îndepărtate în totalitate, întrucât livrările nu se fac la timp.
Ieri, în conferinţă de presă, managerul general al spitalului, dr. Doina Ganea Motan, a declarat că furnizorii de medicamente nu-şi respectă obligaţiile contractuale şi nu onorează comenzile în timp de 3 zile, aşa cum s-au angajat.
Potrivit medicului, printre firmele care tergiversează livrările se numără RELAD, care ar fi trebuit să facă aprovizionarea cu Gentamicină fiole şi Digoxin tablete, DITA IMPORT, care nu a onorat comanda de Furosemit fiole şi INTERFARM, care ar fi trebuit să refacă stocurile de Bronhexim.
„Situaţia nu este una de criză, dar nu mi se pare normal să se întâmple aşa ceva, mai ales că li s-a acceptat un preţ nou, care este mai mare decât cel prevăzut în contractul de anul trecut”, a punctat dr. Motan.
Modalitate nouă de achiziţii, abordată în premieră de spital
Şeful Spitalului Judeţean de Urgenţă a mai spus că, la licitaţia în acord cadru, singura legală pentru o unitate fără buget, organizată la finele lunii februarie, pentru 504 tipuri de medicamente, au participat 31 de firme.
Două dintre firmele descalificate pentru că nu aveau pusă la punct documentaţia necesară au făcut deja contestaţie, ceea ce înseamnă că şi aceste achiziţii de produse farmaceutice vor fi un pic întârziate.
Cele 504 de tipuri de medicamente reprezintă necesarul stabilit de şefii de secţii şi aprobat de Comisia de Medicamente a unităţii pentru o perioadă de 25 de luni, iar această modalitate de aprovizionare pentru o perioadă mai lungă de timp reprezintă o premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.
„Fiind pe o durată foarte mare, acest tip de achiziţie îţi dă posibilitatea să nu mai rişti să rămâi cu stocuri zero, să fii nevoit să aştepţi condiţii în care ai voie să achiziţionezi la preţuri noi sau să fii obligat să aştepţi până când poţi să realimentezi stocul atunci când ai epuizat cantitatea, dar n-ai făcut o estimare corectă sau a intervenit ceva în patologie, iar contractul nu-ţi permite să faci achiziţii peste ceea ce-ai prevăzut iniţial”, a precizat dr. Motan.
( 6 mar 2008, 14:05:10