Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mar 2008 - Anul XIII, nr. 54 (3735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Chirurgie “de catifea”

Spitalul Judeţean de Urgenţă extinde gama operaţiilor fără cuţit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul operaţiilor laparoscopice va creşte semnificativ din a doua parte a lui 2008, odată cu achiziţionarea de către Spitalul Judeţean de Urgenţă a unei noi truse speciale pentru efectuarea intervenţiilor de acest tip şi amenajarea unei a treia săli.

Potrivit şefului secţiei Chirurgie Generală, doctorul Sorin Hîncu, după prima jumătate a anului, cea mai mare unitate sanitară suceveană îşi va lărgi sfera operaţiilor practicate prin această metodă denumită şi „de catifea”, datorită faptului că scade agresiunea asupra organismului prin evitarea tăieturii clasice.

Dacă în momentul de faţă peste 90% din operaţiile laparoscopice efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă sunt pentru vezica biliară, achiziţionarea celei de-a treia truse şi darea în folosinţă a unei alte săli va permite extinderea considerabilă a gamei de intervenţii laparoscopice.

Această metodă minim invazivă va fi utilizată şi pentru operaţii în sfera ginecologică (de exemplu, chisturi ovariene, fibroame de dimensiuni mici, sarcină extrauterină), pentru rezolvarea herniei hiatale sau a refluxului gastroesofagian.

 

10 ani de chirurgie laparoscopică, la Suceava

Chirurgia laparoscopică este o chirurgie minim invazivă, respectiv o tehnică de acces la cavităţile corpului fără a deschide larg peretele acestuia, iar colecistectomia (scoaterea vezicii biliare) este cea mai frecventă operaţie efectuată pe această cale.

Acest tip de operaţie are mai multe avantaje, unul dintre ele fiind cel estetic, deosebit de important dacă avem în vedere faptul că majoritatea pacienţilor sunt femei, care ţin mai mult la aspectul exterior.

Dacă la chirurgia clasică o incizie are aproximativ 10 cm, la cea laparoscopică ea este înlocuită de 4 incizii de 0,5 – 1,5 cm, foarte puţin vizibile.

În plus, durerea postoperatorie este mai mică, pacienţii se recuperează repede şi sunt puşi la adăpost de o serie de complicaţii care uneori le pun viaţa în pericol, perioada de spitalizare este mult redusă, iar reintegrarea în viaţa socială şi profesională este rapidă.

În România, chirurgia laparoscopică s-a impus ca metodă de tratament prin anii 1992 - 1993, mai întâi la Cluj, apoi la Iaşi şi, ulterior, în celelalte centre universitare.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a fost primul spital judeţean care a introdus această metodă, respectiv în octombrie 1997, iar de atunci circa 4.500 de persoane din judeţ, dar şi din cele limitrofe au beneficiat de ea.

”Peste 90% din cazuri sunt intervenţii pentru vezica biliară care nu necesită un echipament foarte sofisticat şi nici costuri deosebite. Noi am reuşit să operăm cu cele două truse de care dispunem la ora actuală, în cele două săli, circa 450 de pacienţi pe an. Intervenţia clasică rămâne, însă, perfect valabilă ca alternativă atunci când din diverse motive cea laparoscopică nu se poate efectua”, spune dr. Sorin Hîncu, cu precizarea că, din 2008, toate intervenţiile laparoscopice vor fi transmise la Bucureşti în format electronic.

Aici, va fi înfiinţat Registrul Unic Naţional de Chirurgie Laparoscopică, care va permite o evidenţă exactă a numărului de operaţii şi stocarea unor informaţii clare, legate printre altele de complexitatea procedurii, a complicaţiilor apărute, a deceselor înregistrate, în baza cărora pot fi trase anumite concluzii. Intervenţiile laparoscopice efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava sunt gratuite pentru pacienţii asiguraţi sau care reprezintă urgenţe şi se efectuează la recomandarea medicului.

 

În 2008, investiţii de 7 milioane de euro pentru dezvoltarea chirurgiei laparoscopice în România

În 2008, Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea chirurgiei laparoscopice în România.

Printr-o colaborare cu Comisia pentru specialităţi chirurgicale din cadrul MS şi Asociaţia Română pentru chirurgie endoscopică, au fost achiziţionate 60 de seturi de chirurgie laparoscopică de ultimă generaţie destinate intervenţiilor chirurgicale şi 9 simulatoare bazate pe realitatea virtuală pentru instruirea medicilor chirurgi în utilizarea acestor tehnici moderne.

Întreaga investiţie a fost făcută cu bani de la bugetul Ministerului Sănătăţii şi se ridică la aproximativ 7 milioane de euro.

Astfel de aparatură nu a mai fost achiziţionată în România dinainte de anul 2000. Aparatura existentă astăzi în ţară este expirată fizic şi moral, ceea ce duce la diminuarea siguranţei intervenţiei. De asemenea, uzura morală face imposibilă achiziţionarea de piese de schimb din cauza faptului că nu se mai fabrică.

A treia trusă de laparoscopie care va ajunge în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava în primele 6 luni ale lui 2008 este achiziţionată în cadrul acestui program derulat de Ministerul Sănătăţii.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Judeţean de Urgenţă extinde gama operaţiilor fără cuţit.
 Vizualizări articol: 2090 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Spitalul Judeţean de Urgenţă extinde gama operaţiilor fără cuţit3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Medici trimis de
( 5 mar 2008, 11:18:10
in sfarsit aflam un lucru laudabil
1.1  RE: Medici trimis de
( 5 mar 2008, 17:51:58
Aidat spaga de asta iti pare bine?Ca daca nu le dai ceva nici nu te baga in seama.......

2.   Stiri adevarate trimis de
( 5 mar 2008, 12:48:22
Cand ne va fi anuntat faptul ca la spitalul judetean sunt medici competenti si nu iau spaga ? Asta ar fi o veste cu adevarat buna.
2.1  RE: Stiri adevarate trimis de
( 5 mar 2008, 14:34:26
alte vesti bune: spitalul judetean nu mai trimite bolnavii sa isi cumpere singuri vata, spirt, perfuzor, solutie perfuzabila si medicamente la internare...

spitalul judetean nu mai externeaza dupa doua zile copil bolnav de meningita virala

doctorii spitalului judetean nu ofera iaurt cu sticks-uri ca tratament pentru varsaturi incoercibile la copil
2.2  RE: Stiri adevarate trimis de
( 5 mar 2008, 17:28:15
Ce zici tu acolo?Am stat 3 saptamani cu tatal meu in spital si zi de zi ma trimiteau sa cumpar pastile,perfuzii si injectii.Intr-una din zile am spus ca nu mai am cerebrolizin(desi aveam)si in 10 minute au venit asistentele cu aceste fiole.Marea majoritate a pastilelor care trebuie asigurate de spital le gasesti la farmacia de la poarta spitalului si nici macar bon nu iti dau,iar daca ceri se uita cam urat la tine.

Sa mergeti sa vedeti ce conditii sunt la spitalul din Pascani,eu am ramas uimita.Nu credeam ca am sa duc un om cu targa si in 2 saptamani am sa-l aduc pe piciore fara sa dau spaga.Ce sa mai spun de curatenie,de mancare si de felul cum se comporta cei de acolo cu tine...Parca as fi fost in alta tara.

Si binenteles ca tratamentul dat de la suceva nu era complet.
2.3  RE: Stiri adevarate trimis de
( 6 mar 2008, 08:48:21
ca bine zici, dar asa o veste o vom primi cand o face plopul mere si rachita micsunele, cand o zbura porcul si la pastele cailor . amin.
2.4  RE: Stiri adevarate trimis de
( 6 mar 2008, 09:01:07
poate nu ai inteles ironia

am stat cu baietelul la pediatrie internata si cu bani cu tot, cu varsaturi continue timp de 36 de ore

marea doamna doctor petre mi-a spus sa ii dau sticks-uri cu iaurt sau un pic de lamaie ca ii trece (sic!!)

3.   Cand trimis de
( 5 mar 2008, 13:41:52
cand nu o sa mai fie bonlavi
4.   Pr dudu trimis de
( 5 mar 2008, 16:27:01
cand or sa moara toti:) Domane fereste ca rau mai e cand esti bolnav...
5.   Cand??? trimis de
( 6 mar 2008, 04:04:18
Cand o sa moara aia de sus care sunt invatati cu spagaiala ca de la ei porneste totul.Sper ca o sa fie si la noi ca in uniune,ca ptr un servici la spital am platit 400$ si in afara nu am dat un centimus,tot ptr un servici in spital,Slava Domnului ca numi venea a crede ochilor ca am reusit pe cinste fara spaga.De asta fuge toata lumea in afara si acum se plang ca nu au farta de munca?
6.   Robert trimis de
( 6 mar 2008, 08:37:10
ceeeee seeeee maiii audeeeeee deeeee robert fratiiiiiloooorrrrr???????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de gogonele 6 porţii - 60 minute 600g roşii verzi (necoapte) 3 morcovi 2 cepe 50ml ulei 400g cartofi 1 l borş 1 leg. leuştean ± sare, piper Tăiaţi gogonelele în bucăţele şi căliţi-le împreună cu ceapa tocată mărunt în ulei.... Citeşte