Numărul operaţiilor laparoscopice va creşte semnificativ din a doua parte a lui 2008, odată cu achiziţionarea de către Spitalul Judeţean de Urgenţă a unei noi truse speciale pentru efectuarea intervenţiilor de acest tip şi amenajarea unei a treia săli.
Potrivit şefului secţiei Chirurgie Generală, doctorul Sorin Hîncu, după prima jumătate a anului, cea mai mare unitate sanitară suceveană îşi va lărgi sfera operaţiilor practicate prin această metodă denumită şi „de catifea”, datorită faptului că scade agresiunea asupra organismului prin evitarea tăieturii clasice.
Dacă în momentul de faţă peste 90% din operaţiile laparoscopice efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă sunt pentru vezica biliară, achiziţionarea celei de-a treia truse şi darea în folosinţă a unei alte săli va permite extinderea considerabilă a gamei de intervenţii laparoscopice.
Această metodă minim invazivă va fi utilizată şi pentru operaţii în sfera ginecologică (de exemplu, chisturi ovariene, fibroame de dimensiuni mici, sarcină extrauterină), pentru rezolvarea herniei hiatale sau a refluxului gastroesofagian.
10 ani de chirurgie laparoscopică, la Suceava
Chirurgia laparoscopică este o chirurgie minim invazivă, respectiv o tehnică de acces la cavităţile corpului fără a deschide larg peretele acestuia, iar colecistectomia (scoaterea vezicii biliare) este cea mai frecventă operaţie efectuată pe această cale.
Acest tip de operaţie are mai multe avantaje, unul dintre ele fiind cel estetic, deosebit de important dacă avem în vedere faptul că majoritatea pacienţilor sunt femei, care ţin mai mult la aspectul exterior.
Dacă la chirurgia clasică o incizie are aproximativ 10 cm, la cea laparoscopică ea este înlocuită de 4 incizii de 0,5 – 1,5 cm, foarte puţin vizibile.
În plus, durerea postoperatorie este mai mică, pacienţii se recuperează repede şi sunt puşi la adăpost de o serie de complicaţii care uneori le pun viaţa în pericol, perioada de spitalizare este mult redusă, iar reintegrarea în viaţa socială şi profesională este rapidă.
În România, chirurgia laparoscopică s-a impus ca metodă de tratament prin anii 1992 - 1993, mai întâi la Cluj, apoi la Iaşi şi, ulterior, în celelalte centre universitare.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a fost primul spital judeţean care a introdus această metodă, respectiv în octombrie 1997, iar de atunci circa 4.500 de persoane din judeţ, dar şi din cele limitrofe au beneficiat de ea.
”Peste 90% din cazuri sunt intervenţii pentru vezica biliară care nu necesită un echipament foarte sofisticat şi nici costuri deosebite. Noi am reuşit să operăm cu cele două truse de care dispunem la ora actuală, în cele două săli, circa 450 de pacienţi pe an. Intervenţia clasică rămâne, însă, perfect valabilă ca alternativă atunci când din diverse motive cea laparoscopică nu se poate efectua”, spune dr. Sorin Hîncu, cu precizarea că, din 2008, toate intervenţiile laparoscopice vor fi transmise la Bucureşti în format electronic.
Aici, va fi înfiinţat Registrul Unic Naţional de Chirurgie Laparoscopică, care va permite o evidenţă exactă a numărului de operaţii şi stocarea unor informaţii clare, legate printre altele de complexitatea procedurii, a complicaţiilor apărute, a deceselor înregistrate, în baza cărora pot fi trase anumite concluzii. Intervenţiile laparoscopice efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava sunt gratuite pentru pacienţii asiguraţi sau care reprezintă urgenţe şi se efectuează la recomandarea medicului.
În 2008, investiţii de 7 milioane de euro pentru dezvoltarea chirurgiei laparoscopice în România
În 2008, Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea chirurgiei laparoscopice în România.
Printr-o colaborare cu Comisia pentru specialităţi chirurgicale din cadrul MS şi Asociaţia Română pentru chirurgie endoscopică, au fost achiziţionate 60 de seturi de chirurgie laparoscopică de ultimă generaţie destinate intervenţiilor chirurgicale şi 9 simulatoare bazate pe realitatea virtuală pentru instruirea medicilor chirurgi în utilizarea acestor tehnici moderne.
Întreaga investiţie a fost făcută cu bani de la bugetul Ministerului Sănătăţii şi se ridică la aproximativ 7 milioane de euro.
Astfel de aparatură nu a mai fost achiziţionată în România dinainte de anul 2000. Aparatura existentă astăzi în ţară este expirată fizic şi moral, ceea ce duce la diminuarea siguranţei intervenţiei. De asemenea, uzura morală face imposibilă achiziţionarea de piese de schimb din cauza faptului că nu se mai fabrică.
A treia trusă de laparoscopie care va ajunge în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava în primele 6 luni ale lui 2008 este achiziţionată în cadrul acestui program derulat de Ministerul Sănătăţii.
( 5 mar 2008, 11:18:10