Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 mar 2008 - Anul XIII, nr. 52 (3733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Muzeul de Ştiinţele Naturii

Vivariul, o secţie apreciată de publicul vizitator

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vivariul de la Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava s-a dovedit a fi o investiţie inspirată.

Din momentul deschiderii sale, de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, vivariul este una din secţiile care se bucură de aprecierea publicului vizitator.

Animalele şi păsările, achiziţionate de la firma băcăuană „2 x 2” SRL cu suma de 45.000 lei, s-au adaptat spaţiului în care au fost aduse şi nu au creat probleme deosebite.

Cele patru specii de răzătoare mici (chinchilla, veveriţe americane, porcuşori de Guineea şi iepuri pitici olandezi), nouă specii de păsări cântătoare şi de ornament (papagali Marele Alexander, Micul Alexander, de Amazon, Nimfă, Rosella, Agapornis precum şi peruşi, canari şi turturele Diamant) şi o iguană se simt cât se poate de bine. Porcuşorii de Guineea s-au şi înmulţit între timp, iar femelele de peruşi cuibăresc.

 

Săptămânal, aprovizionare cu hrană proaspătă

Realizat ca o expoziţie cu caracter permanent, vivariul a fost amenajat, aşa cum declara directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, pentru a „suplini lipsa unei grădini zoologice la Suceava”.

Două persoane, un referent de specialitate şi un îngrijitor, au permanent grijă de păsările şi animalele din voliere şi cuşti.

Săptămânal se face aprovizionarea cu hrană proaspătă, legume (varză, morcov, salată, ardei gras) şi fructe (mere, pere, banane) care se adaugă hranei uscate şi concentrate (amestecuri de seminţe, curmale, stafide).

Un medic veterinar, cu care instituţia muzeală a încheiat un contract de asistenţă şi tratament medical, controlează săptămânal starea de sănătate şi efectuează intervenţiile necesare (de exemplu, câţiva dintre iepurii pitici olandezi, care erau prea agitaţi, au fost castraţi).

 

Fonduri PHARE pentru modernizarea clădirii

Directorul Muzeului de Ştiinţele Naturii, Angela Anea, ne-a spus că deja sunt cunoscute preferinţele şi capriciile unora dintre vieţuitoare.

Spre exemplu, papagalul Marele Alexander doreşte mereu să fie în atenţie scoţând ţipete stridente şi lovind gratiile cu ciocul, iar chinchilele, atunci când sunt hrănite, preferă stafidele.

Angela Anea a subliniat faptul că s-au obţinut fonduri PHARE (525.000 euro) prin proiectul intitulat „Muzeul de Ştiinţele Naturii, componentă a Complexului Muzeal Bucovina, un eco-muzeu de referinţă pentru România”, proiect care vizează modernizarea clădirii, mansardarea şi construirea unei mici sere, precum şi dotarea cu instalaţii şi echipamente de climatizare, lucru care va fi benefic pentru vieţuitoarele din vivariu, întrucât în spaţiul de la subsol vor rămâne numai rozătoarele, iar păsările şi iguana vor fi mutate în sera cu plante exotice şi ornamentale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vivariul, o secţie apreciată de publicul vizitator.
 Vizualizări articol: 802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Vivariul, o secţie apreciată de publicul vizitator5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Protectia animalelor trimis de
( 3 mar 2008, 15:24:32
Pentru fiecare dintre speciile existente la vivariul amintit nu exista o norma elementara: natura si conditii naturale; cine poate trai intr-un subsol iluminat artificial, fara lumina naturala, fara conditiile impuse de norme: ambient natural; nu chinuiti animalele ! cum ar trai un om intr-un beci ?
2.   Cea mai buna directoare trimis de
( 3 mar 2008, 21:44:17


Doamna director pot sa vin cu papagalii mei la muzeu????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Berbecuţ cu spanac şi caju 200 g pulpa de berbecuţ100 g  spanac50 g caju50 ml ulei de măsline1 lingură smântână1 căţel de usturoi± sare, piper Caju-ul se prăjeşte în ulei de măsline. Berbecuţul se prăjeşte, separat, în ulei de măsline,... Citeşte