Zeci de oameni din comuna Dorna Arini au fost evacuaţi din calea apelor, care le-au invadat curţile şi casele în noaptea de sâmbătă spre duminică. Precipitaţiile abundente căzute sâmbătă au crescut semnificativ debitul râului Bistriţa. Pe fondul temperaturilor destul de ridicate, sloiurile de gheaţă au cedat, fiind urnite din loc de ape şi ieşind din matcă. Odată cu ele şi apa s-a revărsat peste maluri, întinzându-se în scurt timp până la casele oamenilor din zonă.
30 de oameni evacuaţi în zone mai înalte
Problemele au apărut după lăsarea întunericului, când creşterea debitului apei a pornit masa de gheaţă în aval.
Au fost inundate gospodării din satele Gheorghiţeni, Ortoaia şi din cătunele Rusca I şi Rusca II. Apele au ajuns în 20 de curţi şi anexe şi în cinci case.
Deşi nivelul apei nu era foarte ridicat (apa pătrunsă în case nu a avut mai mult de 10 centimetri), având în vedere că precipitaţiile continuau, iar debitul era în creştere, s-a hotărât ca oamenii din zonele expuse să fie evacuaţi.
În jur de 30 de persoane au fost mutate în case aflate în zone mai înalte, în timp ce animalele au fost şi ele scoase din adăposturi şi dirijate într-o zonă care nu era inundată.
Imediat, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, prezenţi cu efective din tot judeţul la faţa locului, şi jandarmii chemaţi în ajutor au trecut la evacuarea apei. Puţin după ora 1.00, când apa deja începuse să se retragă în albie, oamenii s-au întors la casele lor, unde au trecut şi ei la evacuat apa alături de echipele de intervenţie.
Două drumuri blocate
Sloiurile de gheaţă ieşite din albia râului Bistriţa au blocat şi două drumuri. DN 17 B, care face legătura cu judeţul Neamţ, a fost inundat şi blocat cu sloiuri pe o distanţă pe aproximativ un kilometru, în timp ce drumul comunal Rusca – Vatra Dornei a fost blocat pe un kilometru şi jumătate.
Primul drum a fost eliberat de echipele de intervenţie în două ore, în timp ce la deblocarea drumului comunal s-a lucrat şi duminică.
Ieri după-amiază, în jurul orei 17.00, comuna era deja acoperită de un strat destul de semnificativ de zăpadă, iar riscul de a mai apărea probleme era exclus.
Conform estimărilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava (ISU), apele, care au mai inundat 30 de hectare de teren agricol, au provocat pagube de 1 milion de lei.
Probleme şi la Teşna
Ieri, în jurul orei 11.00, sloiurile de gheaţă şi apele învolburate au creat probleme şi în satul Teşna, din comuna Coşna. Un zăpor de gheaţă format pe pârâul Teşna a lăsat izolată o locuinţă, în timp ce drumul judeţean 172 D a fost inundat pe mai multe porţiuni. În câteva ore şi aceste probleme au fost rezolvate.
După cum ne-a declarat colonelul Lucel Lulciuc, şeful ISU Suceava, sloiuri de gheaţă groase, care ar putea crea probleme, se mai găsesc şi în comunele Ciocăneşti şi Cârlibaba, pe râul Bistriţa.