Locuinţa familiei Rodica şi Dorin Gheorghe din Şcheia – Obor a fost distrusă, acum doi ani, de dejecţiile provenite de la o fermă (ţarc de vaci) aflată în apropiere. Mizeria provenită de la vaci (dejecţii solide şi lichide) a intrat în casa familiei Gheorghe, degradându-i pereţii, temelia, mobila şi făcându-i pe aceşti părinţi şi pe copiii lor să trăiască mai rău ca animalele.
La acea vreme, familia Gheorghe a făcut sesizări la Garda de Mediu şi la Direcţia de Sănătate Publică, pentru că se simţeau în pericol.
Autorităţile locale au constatat că familia Gheorghe (părinţii şi cei nouă copii) trăiau în condiţii greu de suportat. Proprietarul fermei a fost amendat şi i s-a cerut să mute amplasamentul ţarcului de vaci. Acest lucru s-a întâmplat, ulterior, însă familia Gheorghe a făcut o plângere şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Judeţului Suceava, pentru a primi despăgubiri de la cel care i-a distrus casa, din neglijenţă.
Vinovatul fără vină
În plângerea penală depusă la Parchet, Rodica Gheorghe a precizat că temelia casei şi o parte din mobilier au fost distruse din cauza celor 40 de bovine de rasă crescute pe un teren situat în apropierea locuinţei sale.
„Dejecţiile acestora au fost depozitate necontrolat şi au afectat imobilul locuinţă a reclamantei”, se spune în rezoluţia emisă de Parchet, la sfârşitul anului 2006. Răspunsul primit de familia Gheorghe, la plângerea făcută la Parchet, a fost că „Autoritatea de Sănătate l-a sancţionat pe proprietarul fermei cu 2.000 lei şi (...) având în vedere aspectele reţinute apreciem că fapta pentru care a fost cercetat proprietarul fermei nu este prevăzută în legea penală ca infracţiune”.
În concluzie, familia nu a primit nici o despăgubire din partea celui care le-a distrus casa, „pentru că nu a fost cu intenţie”, ne-a spus Rodica Gheorghe. De la Primăria Şcheia, familia păgubită a primit doar cinci saci de ciment, care nu pot să acopere, nici pe departe, distrugerile provocate la casă de mizeriile provenite de la ferma din vecinătate.
Puţin peste 400 de lei, împărţiţi la 11 persoane
Pentru că nu mai putea să stea în acel imobil, familia Gheorghe şi-a amenajat o cameră şi o bucătărie în casa fiului lor cel mai mare, căsătorit şi cu un copil de cinci luni.
„Băiatul cu soţia şi nepotul stau într-o cameră, iar noi, ceilalţi, ne-am amenajat, de nevoie, o altă cameră. Avem un pat, o saltea, punem pături mai multe şi stăm toţi la grămadă. Cinci copii au probleme de sănătate. O parte dintre copii sunt la şcoală, unde nu ne-au făcut niciodată probleme. Sunt copii buni şi vreau să-i port la şcoală, dar, uneori, nu am ce să le dau nici de mâncare”, ne-a povestit Rodica Gheorghe.
Veniturile acestei familii se compun din 232 de lei ajutor social de la Primărie şi aproape 200 de lei alocaţia copiilor. Rodica Gheorghe face curăţenie, de două ori pe săptămână, la o familie înstărită din Suceava, pentru a mai completa veniturile familiei. Din păcate, şi cu copiii bolnavi, această familie nu reuşeşte să adune bani pentru a-şi reface casa.
Cei care vor să ajute această familie, pot să ia legătura cu Rodica Gheorghe, la numărul de telefon 0752/032694.
Vând fier vechi, pentru caiete
„De multe ori nu avem ce pune pe masă, nu am haine pentru copiii care merg la şcoală, dar ne luptăm. Ne-a mai ajutat şi Protecţia Copilului. Băieţii mai adună fier vechi, pe care îl vând şi îşi cumpără caiete. Un domn binevoitor a desfăcut un grajd şi ne-a dat tot lemnul nouă, pentru a-l folosi la casă. Acum, noi vrem să desfacem casa distrusă şi cu ce materiale mai avem, cu ce ne-ar mai ajuta unul sau altul, putem să facem o nouă temelie şi să ridicăm o nouă căsuţă, cu un zid mai înalt, pentru copii. Într-o cameră - 11 persoane - este foarte greu. Dacă ar exista o firmă de construcţii care ne-ar putea da nişte materiale, pentru început, noi doi, eu şi soţul, şi cu ajutorul copiilor, ne-am apuca de spart veche acasă, în care am locuit 25 de ani, pentru a ridica o alta. Altfel, nu văd cum aş putea să le fac un viitor copiilor”, ne-a mai spus Rodica Gheorghe.