Repartitoarelor de costuri a energiei termice consumate în locuinţele racordate la sistemul de termoficare centralizat au fost catalogate de prefectul de Suceava, Orest Onofrei, drept „o mare ţeapă”.
Onofrei a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că locatarilor nu li s-a explicat că aceste repartitoare nu reprezintă un contor al energiei termice consumate într-un imobil, ci doar o repartizare a costurilor pe numărul de persoane care locuiesc în imobilul respectiv.
În condiţiile în care locuinţele nu sunt reabilitate termic şi au pierderi mari de căldură, sumele mari de pe facturi sunt în mare parte explicabile.
„În 2004 s-a oferit o soluţie să se plătească echitabil căldura, numai că s-a dovedit o mare ţeapă pentru că, din păcate, o soluţie generoasă şi corectă a fost folosită în interes personal”, a afirmat prefectul.
El a prezentat şi câteva din cauzele care au condus la facturile care au speriat populaţia, de zeci de milioane de lei vechi.
Erori ale locatarilor
Conform prefectului, asociaţiile de proprietari au evaluat greşit procentul de instalaţii comune sau, unele, chiar nu le-au luat în calcul. Citirea repartitoarelor este făcută, de regulă, de proprietar, deşi aceasta trebuie să fie obligaţia firmei care le-a montat, citirea repartitoarelor nu se face în aceeaşi zi şi în acelaşi interval orar de către toţi proprietarii din bloc, ceea ce determină apariţia unor erori, nu există citiri de regularizare din partea prestatorului pentru că de obicei prestatorul, după ce montează repartitoarele, nu mai păstrează legătura cu proprietarul, cu excepţia preluării fişelor cu consumuri, asociaţia şi prestatorul nu verifică modul în care se realizează citirile sunt alte cauze care duc la majorarea facturilor.
De asemenea, dacă un proprietar nu face citirea timp de câteva luni, în luna în care face citirea va plăti, cumulativ, consumul pe toate lunile anterioare, deşi repartizarea ar trebui să se facă pe întreg intervalul în care nu s-a făcut citirea, nu doar pe luna în curs.
Hoţii de energie
Alţi proprietari îşi montează instalaţii adiţionale -calorifere, serpentine de pardoseală, după montarea repartitoarelor, ceea ce determină furtul de energie termică în detrimentul celorlalţi proprietari, care plătesc o cotă-parte din acest furt.
„Asociaţia de proprietari nu doreşte să intre în conflict cu proprietarii, iar lipsa acestor verificări amplifică tensiunile între proprietari şi suspiciunile reciproce privind furtul de căldură, la fel ca la apă. Repartitoarele de costuri au întreţinut iluzia proprietarilor că vor plăti o factură mai mică. De fapt, factura se calculează la nivel de scară de bloc, în baza gigacalorimetrului de branşament montat de TERMICA la intrarea în scară”, a arătat prefectul Orest Onofrei.
În opinia sa, de depistarea hoţilor de energie ar trebui să se preocupe atât asociaţiile de proprietari, cât şi primăriile.
Onofrei a mai explicat că repartitoarele de costuri reprezintă o soluţie relativă de reducere a costurilor facturii la căldură în cazul apartamentelor bine izolate din punct de vedere termic, izolaţia având rolul de a limita pierderile de căldură din apartament, precum şi dacă mai sunt îndeplinite şi alte condiţii, una dintre ele fiind aceea ca robinetele termostatice să fie menţinute, de regulă, într-o poziţie medie.
(27 feb 2008, 11:12:40