Vasile Lupu a declarat că la întâlnirea de ieri a solicitat Executivului să retrocedeze prin Hotărâre de Guvern cele 160.000 de hectare cu vegetaţie forestieră revendicate de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, aceasta după ce Tribunalul Suceava reconstituise dreptul de proprietate pentru 166.613 hectare de pădure.
„Aşteptăm un răspuns în câteva zile”, a precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor la întâlnirea de la Bucureşti.
Vasile Lupu şi-a reluat apoi acuzaţiile şi a arătat că în spatele deciziei de a tergiversa retrocedarea suprafeţei de 160.000 de hectare de păduri solicitate de Arhiepiscopie prin intermediul Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina sunt interese economice, „care merg până la un grav caz de corupţie”.
Rugat să detalieze aceste acuzaţii, Vasile Lupu a declarat că Direcţia Silvică Suceava a concentrat exploatările de material lemnos de pe cinci ani pe un an, detaliind că acest lucru se întâmplă cu preponderenţă în pădurile revendicate de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina.
Întrebat ce sursă are în sprijinul acuzaţiilor sale, Vasile Lupu a precizat că este vorba de datele statistice luate de pe internet.
Ceea ce a uitat sau nu a ştiut să spună Vasile Lupu este că în acest moment, din pădurile aflate în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor se taie mai mult decât din cele ale statului şi care sunt administrate de Direcţia Silvică Suceava.
Conform datelor oficiale, în cursul anului trecut, de pe cele 350.000 de hectare de pădure din administrarea Direcţiei Silvice Suceava s-au tăiat 1.400.000 mc material lemnos, adică o medie de 4 mc/ha.
Tot în 2007, cele două Ocoale Silvice Bisericeşti aflate în subordinea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au exploatat aproape 74.000 mc de material lemnos de pe o suprafaţă de 16.244 de hectare, ceea ce înseamnă o medie de 4,55 mc/ha.
Clemenţă pentru pădurarul care a prejudiciat Arhiepiscopia cu 237.245 de lei
Un alt amănunt care i-a scăpat avocatului Vasile Lupu sunt cele două cazuri de pădurari lăsaţi fără autorizaţie de practică în cursul anului trecut de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava după ce sub ochii lor s-au tăiat ilegal peste 1.300 mc de material lemnos.
Este vorba de pădurarul Dumitru Emilian Lazăr, angajat al Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti, sub „patronajul” căruia s-au tăiat 1.207 mc de material lemnos, în valoare de 237.245 de lei.
În cazul acestuia, dar şi al administratorului firmei care s-a ocupat cu defrişările dintr-o pădure amplasată în comuna Straja, Poliţia Rădăuţi a început deja urmărirea penală pentru delapidare.
Curios, deşi Arhiepiscopia a fost prejudiciată cu o sumă importantă de bani, conducerea Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti îi roagă pe cei de la ITRSV Suceava să „revadă argumentele care au stat la baza deciziei de retragere a autorizaţiei de practică” în cazul lui Dumitru Emilian Lazăr.
Nu aceeaşi clemenţă au arătat-o cei de la Ocolul Silvic Bisericesc Ilişeşti şi în cazul altui pădurar. Dumitru Cotos a rămas fără autorizaţia de practică tot anul trecut după ce din cantonul pe care-l avea în administrare s-au defrişat ilegal 100 mc de material lemnos, prejudiciul fiind de 16.325 de lei.
Arhiepiscopia şi Fondul Bisericesc, asociate la o firmă care vinde băuturi
În afara celor două Ocoale Silvice Bisericeşti, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor mai este implicată şi în alte activităţi. De exemplu, firma Diaconia are ca acţionari în proporţii egale Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina.
Deşi firma a participat la mai multe licitaţii organizate de Direcţia Silvică Suceava în vederea atribuirii de masă lemnoasă, rareori a şi ieşit câştigătoare.
Aşa se face că la gaterul cumpărat sau închiriat de firmă la Marginea, cel mai probabil se prelucrează doar lemn din pădurile Arhiepiscopiei.
Interesant este că în afară de prelucrarea lemnului, Diaconia mai are prinse în statut şi alte activităţi, cum ar fi comerţ cu amănuntul al băuturilor, hoteluri, baruri, restaurante, telecomunicaţii, dar şi bâlciuri sau parcuri de distracţii.
(27 feb 2008, 11:16:02