Criza de medicamente din sistem are repercusiuni negative asupra pacienţilor, a avertizat ieri preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Cristian Irimie.
Acesta a arătat că în toate unităţile sanitare, dar îndeosebi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, din cauza lipsurilor de la acest capitol, tratamentele bolnavilor se schimbă de la o zi la alta.
Dr. Cristian Irimie a explicat că medicii sunt nevoiţi să modifice prescripţiile în funcţie de stocurile de medicamente existente la nivelul unităţii, lucru care afectează recuperarea pacienţilor.
„Nu există nici un antibiotic în spital sau există numai pentru două zile. A treia zi un bolnav nu mai primeşte acelaşi antibiotic”, a arătat preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, cu precizarea că prin această practică răspunsul pacientului la tratament scade, deoarece apare o rezistenţă a organismului la antibiotice.
Dr. Cristian Irimie a arătat că deşi suntem la începutul lui martie, iar bugetul naţional al României a fost aprobat din luna decembrie, până acum nu au fost semnate contractele cu spitalele şi medicii, motiv pentru care unităţile spitaliceşti funcţionează în limitele bugetului lunar alocat şi nu au nici o posibilitate, conform legii achiziţiilor publice, să cumpere medicamente şi materiale sanitare în cantităţi normale. Şi asta, într-o perioadă când spitalele sunt foarte aglomerate, inclusiv pe fondul afecţiunilor respiratorii de sezon.
Nici un doctor nu a semnalat prin referate criza de medicamente
Ieri, directorul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Doina Ganea Motan, a declarat că criza de medicamente de la nivelul unităţii este pe cale să se rezolve.
Aceasta a recunoscut că au fost lipsuri la capitolul antibiotice, dar a precizat că nici un medic nu a făcut un referat în acest sens, ceea ce înseamnă că fiecare a reuşit să se descurce cu stocurile existente la momentul respectiv în farmacia unităţii.
„La capitolul antibiotice a lipsit ampicilina flacoane, dar au existat capsule, precum şi amoxicilină, tot cu administrare orală. Avem însă promisiunea că acest produs va veni mâine (nr. azi). De asemenea, lipseşte gentamicina injectabilă, care nu are echivalent oral, în schimb avem toate cefalosporinele, cu excepţia produselor Tazocin şi Zinacef. Am făcut deja comenzi pentru toate cele 99 de medicamente care ne lipseau, inclusiv pentru luna martie, şi mă aştept ca ele să ne fie livrate în zilele următoare”, a punctat directorul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
(26 feb 2008, 12:52:52