Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 feb 2008 - Anul XIII, nr. 45 (3726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Reacţie

Termica acuză de rea-voinţă inspectorii ANRSC

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un control al ANRSC la societatea de termoficare a Sucevei s-a soldat cu o amendă de 2000 de lei, dată pentru că nu ar avea întocmite câteva formalităţi legale.

Reprezentanţii Termica susţin că măsura ANRSC – ului contravine prevederilor legale, pentru că rezultatele controlului au fost aflate de conducerea societăţii de Termoficare din presă, nu de la cei care l-au efectuat, aşa cum era normal.

Conducerea Termica spune că nu doar că ar fi trebuit să fie înştiinţată, ci trebuia să şi semneze că a luat ştiinţă de rezultatul controlului, înainte ca acesta să poată fi făcut public.

Reacţia ANRSC-ului este cu atât mai discutabilă, spun reprezentanţii Termica, cu cât a amendat societatea de termoficare pentru nişte probleme minore şi interpretabile, în vreme ce acolo unde sunt adevăratele probleme, la firmele de repartitoare şi la asociaţiile de locatari, unde sunt o mulţime de nereguli referitoare la repartizarea cheltuielilor de întreţinere, nu a fost capabilă să ia nici o măsură, din cauză că nu a gândit până acum cadrul legislativ prin care să poată realiza acest lucru.

 

Rezultatele controlului ANRSC

Echipa de control a ANRSC-ului a fost la Termica Suceava în urmă cu aproximativ două săptămâni, dar rezultatele controlului au fost făcute publice în cursul zilei de joi, printr-o conferinţă de presă.

Termicii Suceava i se reproşează că:

nu are întocmit bilanţul energetic de către o firmă autorizată

contractele de furnizare încheiate cu utilizatorii nu sunt conforme cu cele prevăzute în Anexa nr. 1 la Contractul-cadru de furnizare a energiei termice pentru utilizatori de tip urban

procedura de stabilire şi facturare a consumului de energie termică pentru consumatorii finali nu a fost întocmită şi înaintată la A.N.R.S.C., spre aprobare

diagrama de reglaj nu se respectă în toate punctele termice

 

Acţiunea ANRSC-ului, considerată anormală şi chiar ilegală

Conducerea Termica e decisă să conteste rezultatele controlului ANRSC, imediat după ce acesta îi va fi adus în mod legal la cunoştinţă.

“Nu ştiu ce i se impută Termicii. Nu este nici un haos, întregul sistem este contorizat, avem procedurile de facturare legale, menţinem un nivel al temperaturilor în circuitele secundare în aşa fel încât clienţii noştri să fie satisfăcuţi.

Nu înţeleg de unde vine această concluzie după controlul ANRSC, care a fost efectuat la şase centrale din ţară şi nici până acum noi nu am primit un raport al controlului, dar aflu mirat din presă că SC Termica este amendată cu 2000 de lei.

Era normal să ni se aducă şi nouă la cunoştinţă procesul verbal de control, era normal să ni se dea posibilitatea să ne apărăm, să discutăm problemele care sunt şi ce ni se impută”, a declarat directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă.

El a adus lămuriri, punct cu punct, asupra rezultatelor controlului ANRSC, susţinând că nu sunt conforme cu realitatea:

“Singurul punct în care ar fi ceva de discutat sunt aceste bilanţuri energetice. Noi facem aceste bilanţuri zilnic, lunar şi anual. În fiecare zi primesc raportul pe ziua anterioară, ne arată nouă consumul zilnic, care trebuie să difere în funcţie de temperaturile exterioare. Ce ni se impută nouă este faptul că aceste calcule trebuie făcute sau doar vizate de un organism acreditat, o dată pe an. Noi aveam obligaţia de a face acest lucru până în martie 2008, adică într-un an de zile de la apariţia legii. Ei au venit în ianuarie şi mă amendează că nu am bilanţul anual pe diferite activităţi. Executarea unui asemenea bilanţ de către o firmă specializată ar însemna încă o cheltuială în plus, de peste un miliard de lei. Parcă nu ar fi fost destule taxe pe care le plăteşte Termica, au mai dat şi această reglementare, ca să plătim în plus, doar pentru un aviz dat pe calculele făcute de noi. Încercăm să ne autorizăm noi pentru asemenea activitate, încât să putem face noi bilanţul pentru Bacău, iar Bacăul să ne facă nouă, evitând astfel cheltuielile inutile.

Acele bilanţuri sunt necesare în momentul în care eu mă duc la Agenţia de reglementare şi cer să-mi aprobe nişte pierderi din sistem.

Dacă ar fi venit şi ar fi văzut că noi nu ne supraveghem consumurile, nu ştim ce se întâmplă în sistemul de termoficare, ar fi avut dreptate să ne amendeze. Dar noi facem tot ce trebuie zilnic şi toate consumurile sunt contorizate, nimeni nu este încărcat cu cantităţi care nu ar fi reale. Ce se întâmplă dincolo de gigacalorimetrul blocului e problema locatarilor, a asociaţiei de locatari şi a firmelor de repartitoare, pentru că acestea sunt responsabile de împărţirea cheltuielilor. Nu avem nici o atribuţie legală de a interveni în modul de montare şi repartizare a cheltuielilor pe repartitoare.

Contractele de furnizare sunt refăcute conform normelor încă din 2004 – 2005, iar acum funcţionăm în baza procedurilor aprobate de ANRE, fosta autoritate de reglementare.

Au apărut schimbările legislative, acum autoritatea este ANRSC, dar până când vom primi răspunsul lor funcţionăm în baza vechilor principii, care sunt în mare aceleaşi.

Ce ni se reproşează, cu diagrama de reglaj termic, vine ca urmare a faptului că pe alocuri, în circuitul secundar, a trebuit să furnizăm agentul termic la parametri mai mari pentru a compensa starea termică precară a instalaţiilor din condominii, ca să aibă încălzire şi cei de la etajul 4 sau 8”, a încheiat Constantin Plăcintă.

 

ANRSC, incapabilă să rezolve problemele cetăţenilor

Controalele ANRSC, demarate ca urmare a numeroaselor plângeri de la cetăţeni din întreaga ţară, referitoare la facturile la întreţinere, nu au reuşit să facă ordine acolo unde sunt cele mai mari probleme, la asociaţiile de locatari şi la firmele de repartitoare, care fac împărţirea cheltuielilor pe fiecare apartament în parte.

Deşi în fiecare localitate controlată au fost descoperite numeroase nereguli, de la citirea defectuoasă a repartitoarelor, facturarea unor consumuri declarate cu mult mai mici decât cele reale, la unii locatari, greşeli de calcul făcute de firmele de repartitoare, nerespectarea legislaţiei de asociaţiile de proprietari, care nu îi pun la plata căldurii pentru spaţiile comune şi pe cei debranşaţi de la reţeaua centralizată, indiferent că au centrală termică sau nici o sursă de încălzire, lipsa unor măsuri de remediere a problemelor din interiorul blocurilor, de la ţevi distruse, înfundate, până la subsoluri inundate, în care ţevile de căldură şi apă caldă stau cufundate în apă rece, ANRSC nu a luat nici o măsură împotriva celor vinovaţi.

Mai mult, chiar ei recunosc că sunt neputincioşi în asemenea cazuri.

Firmele care montează repartitoare de căldură nu pot fi amendate în cazul în care nu îşi îndeplinesc atribuţiile contractuale, pentru că autorităţile au uitat să cuprindă în lege sancţiuni pentru astfel de cazuri.

Nici dacă firmele citesc greşit aparatele montate pe calorifer, ele nu pot fi amendate.

“Nu îi putem trage la răspundere pe cei care montează sau citesc greşit repartitoarele de căldură deoarece nu există cadrul legal necesar”, a declarat Iulian Bandoiu, directorul general al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica acuză de rea-voinţă inspectorii ANRSC.
 Vizualizări articol: 1291 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 3 voturi
Termica acuză de rea-voinţă inspectorii ANRSC2.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jale trimis de
(23 feb 2008, 16:21:16
da anrsc -ul asta cine mai e? alti banditi mulgatori de bani care au si astia ditamai presedintele.jos hotia din suceava

1.1  RE: Jale trimis de
(23 feb 2008, 20:50:35
Mai rau le trebuie.Ordinarii.Clatita asta trebe inchis ordinaru..2000 de ron?!?!?!? Pe mine ma taxat cu 940 exact aiurea.Ca am cerut debransarea in nov si cica pe perioada de iarna nu se fac debransari. Dar talharii se fac?!Am cerut debransarea fiindca am vazut ca am fost furat la bani cu o luna inainte si am incercat sa opresc hotia(prin debransare) dar acesti HOTI josnici,vazand ca nu le mai merge,m-au talharit(neaproband debransarea) Sa putreziti de vii ticalosilor ! Si voi si familiile voastre si toti cei ce fac ca voi.

Am zis.
1.2  RE: Jale trimis de
(24 feb 2008, 13:29:35
Miniti cu nerusinare. Furnizorul poate sa nu aprobe debransari iarna si totusi, in aceasta iarna, toti care au vrut li s-a aprobat debransarea. Daca locuiesti la apartament, atunci Asociatia de proprietari stabileste consumul. Daca locuiesti la casa, ai montat aparat de masura si consumul este dat de acest aparat. Nesimtire mare ca la asemenea specimene mai rar. Sa vii sa aduci injuri si sa blestemi fara sa aduci argumente, inseamna ca nu esti prea normal.
2.   Control trimis de
(23 feb 2008, 17:36:20
domnilor sa se ia masuri in primul cu cei de la elsaco, sunt mai mult ca sigura ca cei de la elsaco sun mana in mana cu unele asociatii de locatari si cetatenii sunt incarcati cu sume pentru caldura nejustificate.

va rog verificati si asociatile de proprietari care intermediaza relatiile intre locatari-elasaco si termica

sunt presedinti de asociatii si administratori care nu verifica daca situatia de la termica corespunde cu cea din teren, doar daca te duci tu ca locatar si te certi cu ei si cu cei de la elsaco

domnilor verificati toata veriga nu numai pe unii

faceti-va treaba corect
3.   Actiune politica trimis de
(24 feb 2008, 13:54:08
Cei de la ANRSC au facut un control "asa de ochii lumii", inainte de alegeri, la comanda politica. Pana anul trecut, pentru Temica agentie de reglementare era ANRE si nu ANRSC. Din cauza ca nu se inteleg cei de la Bucuresti exista haos in REGLEMENTARI. Sa faci control si sa nu-l anunti mai inatai pe cel controlat despre rezultatul acestuia este o incalcare flagranta a legislatiei. Pana si cei de la Garda, care efectueaza numai control inopinat, lasa un proces-verbal de control. La fiecare societate se tine un Registru al controalelor externe, in care sunt inscrise si rezultatelecontroalelor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale verzi 4 porţii - (30 minute + 30 minute la frigider) 3 salate verzi mai mari300g brânză proaspătă de vaci100g telemea rasă1 lingură seminţe de chimen1 leg. mărar1 ceapă roşie2 linguri ulei de măsline2 cepe verzi2 linguri hrean ras200ml... Citeşte