Soluţie favorabilă. Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan a fost achitat de judecătorii de la Tribunalul Suceava, o soluţie similară fiind pronunţată şi faţă de celelalte 6 persoane judecate în acelaşi dosar.
După trei ani de procese, magistraţii au hotărât că faptele reţinute de procurori nu există. Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu apel, în termen de 10 zile, la Curtea de Apel Suceava.
24 de martori ai acuzării şi-au schimbat declaraţiile
Dosarul în care s-a dat hotărârea de achitare a ajuns pe rolul instanţelor de judecată în decembrie 2004. În rechizitoriul întocmit după 10 luni de muncă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (fostul PNA) au arătat că Csibi Istvan şi alte 6 persoane, respectiv Moise Fluieraş, fostul şef al Gărzii Financiare Harghita, adjunctul acestuia, Ştefan Gogu, precum şi Robert Tanko, Janos Katona, Dănuţ Andrei Cîrlescu şi Gyula Kovics, au constituit un grup infracţional organizat pentru a proteja interesele economice ale omului de afaceri. Dosarul a ajuns iniţial la Târgu Mureş, iar apoi a fost strămutat la Tribunalul Suceava.
Aici au avut loc mai multe termene, iar 24 de martori ai acuzării şi-au schimbat declaraţiile date în faţa procurorilor, reclamând că acestea au fost luate în mod abuziv.
Printre altele, se arăta că declaraţiile nu s-au luat la sediul Poliţiei sau Parchetului, ci în hotelul lui Janos Kurko, rivalul în afaceri al lui Csibi Istvan.
Ieri, magistraţii de la Tribunalul Suceava au ajuns la concluzia că infracţiunile de dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat reţinute de procurori în sarcina lui Csibi Istvan nu există. Din acest motiv, omul de afaceri harghitean a fost achitat. Totodată, judecătorii au revocat şi măsura prin care Csibi Istvan era obligat să nu părăsească România.
O soluţie identică a fost luată şi în privinţa celorlalte persoane din acest dosar.
Csibi Istvan: „O soluţie normală”
Omul de afaceri harghitean a fost destul de reţinut în declaraţii după aflarea acestei hotărâri.
„Consider că este o soluţie normală. Dar, după ce mi-am pierdut familia şi copiii, tot ceea ce contează este normalitatea. Voi merge să-mi văd familia (n.r. – fosta soţie şi cei doi copii s-au stabilit de mai mulţi ani în Ungaria), dar nu chiar imediat”, a spus Csibi Istvan.
În dosarul în care judecătorii s-au pronunţat ieri, Csibi Istvan fusese arestat în septembrie 2004, iar Curtea de Apel Suceava a decis eliberarea sa pe 24 martie 2006. Curtea de Apel Suceava a decis atunci că eliberarea din arest a omului de afaceri harghitean pe motiv că prelungirea detenţiei acestuia, în condiţiile în care a stat arestat timp de peste un an şi trei luni, ar contraveni principiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Acesta nu este singurul dosar pe care Csibi Istvan îl are. În cursul anului 2004, procurorii l-au trimis în judecată şi în alte cazuri, toate pentru infracţiuni cu violenţă.
Unele dosare au fost finalizate cu achitarea omului de afaceri harghitean, iar altele se află încă pe rolul instanţelor, fie la fond, fie în diferite căi de atac.
Mai nou, în cursul acestei luni, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Bucureşti au început cercetarea penală a lui Csibi Istvan într-un alt caz în care acesta este acuzat de instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, la spălare de bani şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acest caz procurorii DIICOT l-au reţinut pe Csibi Istvan, însă instanţa a respins cererea de arestare a acestuia.
(22 feb 2008, 12:08:25