Confirmare. Abuzurile săvârşite de şefii Poliţiei de Frontieră cu sediul la Rădăuţi, descrise în numărul de ieri al ziarului nostru, au fost confirmate ieri şi de reprezentanţii sindicatului.
Toate aceste încălcări grosolane ale drepturilor au fost sesizate fie la Ministerul Internelor şi Reformei în Administraţie, fie au ajuns pe masa judecătorilor suceveni în baza unor plângeri depuse de persoanele care au avut de suferit direct.
Preşedintele Biroului Teritorial Suceava al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, agentul Florin Rădăcină, a detaliat cum se prezintă situaţia în cazul abuzurilor prezentate de cotidianul „Monitorul de Suceava”.
„În privinţa delegărilor şi misiunilor care exced legea, am depus o sesizare la MIRA. Acest lucru s-a întâmplat în decembrie anul trecut, iar după depunerea plângerii numărul misiunilor s-a mai redus”, a spus liderul sindicaliştilor suceveni.
Aceasta a fost una dintre problemele ridicate în mod deosebit şi de poliţiştii de frontieră care ne-au sesizat despre abuzurile de la instituţia unde activează sau au activat până de curând.
Printre altele, oamenii reclamă că după ce au fost trimişi în delegări pentru o perioadă de două luni au primit drept „bonus” misiuni de încă 29 de zile.
„Nu s-a ţinut cont de familiile lor, de copiii lor şi de problemele lor personale. Pentru că au fost ordonate sute de delegări şi misiuni este evident că s-au produs rupturi de ritm în activitate, oamenii strămutaţi dintr-un loc în altul lucrând în dorul lelii”, se arăta în scrisoarea depusă de poliţiştii de frontieră, sub rezerva anonimatului de teama unor noi represalii.
Campioni la cercetări prealabile
Nici celelalte abuzuri sesizate nu au rămas fără reacţie. Majoritatea poliţiştilor de frontieră destituiţi sau sancţionaţi au depus plângeri în instanţă, procesele acestora fiind pe rol.
„În cazul cercetărilor prealabile şi al sancţiunilor aplicate de Comisia de Disciplină, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava şi Direcţia Poliţiei de Frontieră Rădăuţi este, probabil, pe primul loc în ţară. În multe cazuri a existat o interpretare abuzivă a legii, motiv pentru care poliţiştii de frontieră care au avut de suferit de pe urma acestui tratament au depus plângeri în instanţă”, a declarat agentul Florin Rădăcină.
Acesta a opinat că principalul scop al cercetărilor prealabile dispuse de conducerea Poliţiei de Frontieră cu sediul la Rădăuţi a fost acela de a-i timora pe oameni.
Aşa se face că în Consiliul de Disciplină s-au judecat cazurile unor poliţişti de frontieră care au comis diferite contravenţii în timpul liber, iar sancţiunile împotriva lor au fost aplicate prompt.
Premiat şi apoi mutat disciplinar
Un alt aspect reclamat de poliţiştii de frontieră este lupta ineficientă împotriva traficanţilor de ţigări. Oamenii legii au venit şi cu o serie de exemple, din care reiese că mai bine stai în banca ta decât să doreşti să prinzi vreun transport ilegal de ţigări.
„Este cazul agentului Vasile Puha, care a descoperit un camion cu ţigări, iniţial a fost recompensat, de ochii lumii, iar apoi mutat”, se arată în sesizarea poliţiştilor de frontieră.
Oamenii legii cred că neimplicarea comisarului şef Ion Pop în combaterea traficului de ţigări nu este o întâmplare.
„Pentru ca prin punct (n.r. – Punctul de Trecere a Frontierei Siret) să se poată lucra fără oprelişti, atenţia tuturor este dirijată de Pop spre frontiera verde, care fiind atât de întinsă nu poate fi stăpânită cu uşurinţă, iar poliţiştii trebuie să fie prea norocoşi ca să dea de un transport, iar când se întâmplă nu este întâmplător de fapt, ci este praf în ochi, pentru că imediat la faţa locului sunt adunaţi toţi poliţiştii cu atribuţii în acest domeniu, şi prin alte locuri asupra cărora astfel atenţia a slăbit, se trec cantităţi imense de ţigări care depăşesc cu mult firimiturile lăsate să fie descoperite”, se arată în reclamaţia poliţiştilor de frontieră.
Şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi nu a putut fi contactat nici ieri pentru a-şi exprima punctul de vedere, fiind plecat în Ucraina, la Kiev.
(21 feb 2008, 11:36:17