Numeroasele cazuri de turbare înregistrate de la începutul anului în judeţ au pus în alertă maximă autorităţile sanitar-veterinare, care au solicitat şi primit un acord de principiu pentru ca toate vulpile din judeţ să fie vaccinate cu momeli aruncate din elicoptere.
De la începutul anului, în judeţ au fost diagnosticate 17 cazuri de turbare, 16 la vulpi şi unul la pisică, ceea ce reprezintă o adevărată explozie în comparaţie cu anii precedenţi.
„Am solicitat ca Suceava să fie şi ea inclusă pe lista celor zece judeţe din ţară în care programul de eradicare a turbării pe zece ani debutează chiar în 2008. Am obţinut promisiunea că şi Suceava va intra pe această listă, iar vaccinarea conform normelor europene va începe şi la noi în câteva luni de zile”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Campania de vaccinare, subvenţionată integral de Uniunea Europeană, constă în plasarea de momelii vaccinale cu ajutorul elicopterelor, operaţiunile urmând a se face cu ajutorul GPS –ului, după o identificare prealabilă a locurilor în care trăiesc vulpile.
„Dacă Suceava ar fi inclusă în acest program, se va introduce şi prima de 50 de lei pentru fiecare vulpe împuşcată. Atunci, într-adevăr, vom avea toate instrumentele necesare pentru a diminua numărul de vulpi şi a scăpa astfel de rabie”, a mai spus doctorul Dulgheru.
Cazurile de turbare au apărut din cauza înmulţirii vulpilor
Toţi banii necesari pentru această operaţiune modernă de plasare a momelilor vor fi suportaţi de UE, în timp ce achiziţionarea efectivă a produsului biologic şi închirierea elicopterelor şi a celorlalte mijloace tehnice necesare procesului de vaccinare revine în sarcina Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.
„Noi aici la Suceava avem doar misiunea de a identifica locurile în care trebuiesc plasate momelile şi de a ne pune oamenii la dispoziţie în timpul acţiunilor. Nu cunoaştem detalii despre costurile acestei campanii, însă cert este că e vorba de sume foarte mari”, a explicat doctorul Dulgheru.
Ultimul caz de rabie s-a înregistrat zilele trecute în comuna Stulpicani. O vulpe turbată intrată în gospodăria unui localnic a fost omorâtă de doi câini de curte. Proprietarii au dus animalul în grajd şi apoi au chemat medicul veterinar. În acest caz riscul de transmitere a virusului, la câinii sau la oamenii care au intrat în contact cu animalul, este ridicat, iar alerta este maximă.
Veterinarii spun că înmulţirea excesivă a numărului de vulpi (în toamna trecută în judeţ era preconizată prezenţa a 2000 de vulpi) este cauza principală a apariţiei a numeroase cazuri de rabie.
Premieră: Vulpe turbată filmată
Doctorul Petrea Dulgheru a prezentat ieri presei imagini video cu o vulpe turbată aflată în ultimul stadiu al bolii. Animalul, găsit de un localnic din zona Dorna Arini, îşi mâncase parte din corp şi nu se mai putea ţine pe picioare.
Dulgheru susţine că imaginile cu vulpea turbată din Suceava sunt unice în ţară şi vor reprezenta material de studiu pentru studenţii care vor să devină medici veterinari, câteva universităţi din ţară interesându-se deja de aceste imagini.
(20 feb 2008, 18:04:10