Poliţia lui Pop „descălecătorul”. Aşa poate fi descris pe scurt ceea ce se petrece la Poliţia de Frontieră după instalarea în funcţia de şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi a comisarul şef Ion Pop. Angajaţii acestei instituţii, dar şi cei de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava reclamă abuzuri în serie şi spun că sub masca îndeplinirii „managementului performant” Ion Pop s-a transformat într-un adevărat dictator. Faptele reclamate de poliţiştii de frontieră sunt dintre cele mai grave, singura soluţie în viziunea contestatarilor fiind demisia „oligarhiei”.
Drepturile poliţiştilor de frontieră suceveni par să fi devenit o amintire în ultimul an. Sute de delegări dictate fără a se ţine cont de nici un criteriu, cazuri muşamalizate, dar şi situaţii „rezolvate” la foc automat. Sunt aspecte care au devenit o obişnuinţă la instituţia cu sediul în Rădăuţi, iar poliţiştii de frontieră arată cu degetul spre capii structurilor de conducere, comisarul şef Ion Pop, directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, şi comisarul şef Gheorghe Robu, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.
Dacă ultimul este considerat doar un pion de pe tabla de şah, acuzaţiile principale îl vizează pe Ion Pop, individul care a destabilizat un întreg sistem, ghidându-se după principiul dezbină şi condu.
Şi pentru că printre angajaţi s-a instalat o adevărată psihoză a sancţiunilor fără a se respecta nici cele mai elementare norme legislative, angajaţii instituţiei acceptă să vorbească doar sub protecţia anonimatului.
Faptele au fost confirmate din mai multe surse, aşa încât veridicitatea lor nu poate fi pusă sub semnul îndoielii.
Sute de delegări într-un an de zile
„Au fost ordonate sute de delegări pentru două luni de zile apoi oamenii au fost trimişi în mod repetat în misiuni de câte 29 de zile, fără a se ţine cont de familiile lor, de copiii lor şi de problemele lor personale. Scopul adevărat al acestor delegări şi misiuni era în principal de a-i ţine departe de locurile ce prezentau interes pentru conducere pe cei care cunoşteau terenul şi specificul fiecărui loc de muncă, în aşa fel încât acoliţii domnilor Pop şi Robu să poată desfăşura nestingheriţi traficul permanent de ţigări peste frontiera cu Ucraina, scop care este total diferit de cel declarat de către conducere, şi anume de eficientizare a muncii”, se arată în sesizarea poliţiştilor de frontieră suceveni.
Aceştia sunt de părere că „mişcările de trupe” masive în rândul personalului nu a avut ca efect decât ruperea ritmului de activitate. Nemulţumiţii au adus şi argumente în susţinerea lor.
„Necunoaşterea zonei în care cei mutaţi au ajuns, lipsa legăturilor şi relaţiilor interumane cu cetăţenii care a dus la lipsa de informaţii despre fenomenul infracţiunilor transfrontaliere din zonă, sunt două aspecte care au dus la lipsa de rezultate. La acestea se adaugă ideea că perioada delegării este limitată, aşa încât nu are rost să se implice prea mult, iar peste toate senzaţia de lehamite faţă de stilul de conducere aplicat”, au mărturisit poliţiştii de frontieră.
Au crescut cercetările prealabile
Un mijloc prin care comisarul şef Ion Pop a găsit de cuviinţă să-i ţină sub papuc pe poliţiştii de frontieră este acela al cercetărilor prealabile. Practic, pentru orice nimic, subordonaţii lui Pop s-au trezit cu dosare de cercetare, fiecare dintre acestea fiind soluţionate după bunul plac al şefului.
Şi pentru a exemplifica, reclamanţii au venit cu cazuri concrete.
„Inspectorul Chira a fost dat afară în urma unui Consiliu de Disciplină şi a unei cercetări prealabile continuate ilegal, chiar dacă în cazul lui începuse deja un dosar penal şi cercetarea ar fi trebuit întreruptă până la soluţionarea dosarului penal”, se specifică în plângerea poliţiştilor de frontieră.
Un alt exemplu îl vizează pe agentul Homeniuc, care a fost prins la volan sub influenţa băuturilor alcoolice.
„În aceeaşi zi se dispune cercetarea prealabilă a agentului Homeniuc, are loc Consiliul de Disciplină care hotărăşte destituirea agentului, care până în seara aceleiaşi zile era deja dat afară, dar i se spune să meargă liniştit acasă, să vină luni dimineaţă şi să facă contestaţie la director (n.r. – Ion Pop) pentru că i se va anula sancţiunea, ceea ce s-a şi întâmplat”, au precizat subalternii şefului Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.
Exemplele continuă cu agentul Chiriac, care este implicat într-un accident de circulaţie, poliţiştii de la rutieră stabilesc că vinovaţi sunt ambii şoferi, dar poliţistul de frontieră este cercetat prealabil şi sancţionat deşi nu era băut la volan.
„Agentul Teleagă se întoarce cu maşina de la nuntă, pe traseu acroşează un alt autoturism pe care îl avariază uşor, se împacă cu cel păgubit, este testat cu etilotestul şi amendat contravenţional de poliţişti, i se ridică permisul de conducere, dar Pop şi Robu nu sunt mulţumiţi, aşa că efectuează cercetarea prealabilă, are loc Consiliul de Disciplină şi agentul este dat afară”, este un alt exemplu al modului de lucru de la Poliţia de Frontieră.
Despre traficul cu lemne
Angajaţii Poliţiei de Frontieră spun că şirul abuzurilor comise de comisarul şef Ion Pop nu se opreşte doar la acest tip de fapte. Oamenii îl acuză pe şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi că ar fi în spatele mafiei lemnului.
„Când inspectorul Fuior şi agentul Moroşan au oprit pentru control un camion cu lemne şi au depistat că nu existau documente justificative, şoferul le-a spus să-l lase în pace pentru că îl sună pe Pop. Cum poliţiştii au continuat să îşi facă treaba, Pop chiar a fost sunat şi a venit la Poliţia de Frontieră Izvoarele Sucevei împreună cu unul dintre capii acestei mafii cu lemne din Vişeu, iar ceea ce s-a întâmplat am văzut cu toţii, că cel care conducea de fapt ancheta şi care jignea pe toată lumea era însoţitorul lui Pop, acesta din urmă doar încuviinţând ce se întâmpla”, se arată în sesizarea poliţiştilor de frontieră.
Statuia lui Ştefan cel Mare, mutată din faţa Poliţiei de Frontieră
Sub rezerva că acestea sunt doar câteva din abuzurile comise de comisarii şefi Ion Pop şi Gheorghe Robu, cei care îi contestă au dorit să amintească şi de un alt aspect, legat de un simbol al instituţiei, respectiv statuia domnitorului Ştefan cel Mare.
„Statuia a fost mutată din faţa clădirii în care lucrăm în spatele acesteia. În locul ei, distinsul Pop a instalat cu mare pompă o troiţă maramureşeană, desconsiderându-ne astfel pe toţi, fapt pentru care i se spune , fiind al doilea după Bogdan I”, au conchis nemulţumiţii din Poliţia de Frontieră.
În cursul zilei de ieri am încercat să luăm şi punctul de vedere al comisarului şef Ion Pop, principalul vizat de acuzaţiile poliţiştilor de frontieră.
Şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi nu a putut fi contactat nici pe telefonul fix nici pe mobil, fiind plecat într-o delegaţie la Kiev, în Ucraina.
(20 feb 2008, 11:24:30
Voi ati vazut ce masini personale au toti politisti de 1- 2 ani angajati, sau poate nu stiti ca fac naveta suceava radauti sau suceava siret fiecare cu masina lui niciodata 2 intr-o masina.
Se da la spaga in vama de te sperii, si va spun pt ca trec periodic