Sucevenii au putut răsufla uşuraţi şi după zvâcnirile iernii, de la sfârşitul săptămânii trecute. Scăderea bruscă a temperaturilor a determinat apariţia unor fenomene specifice unei ierni capricioase. Astfel, zăpada a căzut, aproape în toate zonele judeţului Suceava, în rafale, chiar dacă nu în cantităţi foarte mari, iar gerul a pus stăpânire peste judeţ, mai ales pe timpul nopţii.
Şeful Secţiei Câmpulung Moldovenesc a Companiei Drumuri Naţionale, Liliana Dranca, a declarat că, în zilele de vineri şi sâmbătă, a nins pe toată reţeaua de drumuri a judeţului Suceava, dar cantităţile de precipitaţii nu au fost abundente pentru a crea probleme în trafic.
„Ninsorile au fost slabe cantitativ şi în rafale, astfel încât, pe carosabil, nu s-au depus cantităţi mari de zăpadă. În zonele înalte, vântul a bătut, dar nu cu foarte mare intensitate, viscolind uşor zăpada. Fenomenul de viscol a ridicat uşoare probleme doar pe DN17A, în zona Palma”, a explicat Liliana Dranca.
Dacă startul de zăpadă a fost vizibil în zona de munte, pe DN17A, în zona Iacobeni - Vatra Dornei a nins mai puţin. Poleiul nu a ridicat probleme pe şoselele din zona de munte, unde utilajele au reuşit să împrăştie la timp material antiderapant.
Fără blocaje în trafic
Potrivit Lilianei Dranca, nu au existat blocaje majore în trafic, ci doar cazuri izolate de maşini de tonaj greu, în special tiruri, echipate necorespunzător, cu încărcături mari, cu cauciucuri şterse, nevoite să-şi întrerupă drumul şi să tragă pe marginea şoselei până la ameliorarea vremii.În ceea ce priveşte zona de şes a judeţului Suceava, situaţia de pe şosele nu a fost mai dificilă. Şeful Secţiei Suceava a Companiei Drumuri Naţionale, Cristian Huţanu, a declarat că nici în această parte a judeţului „nu s-au înregistrat evenimente rutiere, nici alte probleme”. A nins în rafale, cu intermitenţă, stratul de zăpadă depus pe şosea atingând aproximativ un centimetru, neaua neridicând probleme deosebite şoferilor.
„Vântul a bătut cu intensitate normală, nu a apărut fenomenul de viscol, nici măcar în zonele cunoscute cu probleme gen Ratoş, Stroieşti sau Cumpărătura”, a declarat Cristian Huţanu.
În opinia acestuia, apariţia soarelui care topeşte zăpada nu reprezintă un pericol de formare a poleiului, la căderea serii, de vreme ce stratul de zăpadă a fost subţire, iar carosabilul se poate usca uşor. Cristian Huţanu a precizat că, pe principalele drumuri din judeţul Suceeava, în zonele în care umezeala va persista, utilajele de la Drumuri Naţionale vor acţiona şi vor împrăştia material antiderapant.
(18 feb 2008, 11:32:17
Si dupa aceea nu a mai nins.Era "LINISTE PESTE SAT..."
n jurul orelor 03.00.nu puteam sa urc spre Adncata,desi,aveam cauciucuri de iarna,si ma refer de la sensul giratoriu spreCalea Unirii.Totul era CRISTAL.
Pe la ora 04.10.au aparut primele sararite care se grabeau sa bea cafeaua cu nbunatatiri,stiu dumnealor unde. RUSINE !