La Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Suceava, doar trei cupluri şi-au unit destinele de „Valentine’s Day”. Unul dintre aceste cupluri a ales special ziua de ieri pentru a-şi uni destinele.
Este vorba de doi ziarişti de la un post local de radio, Narcisa Cotruţă, de 24 de ani, şi Gabriel Marian, de 27 de ani. Cuplul a spus „Da” în faţa ofiţerului de stare civilă în Sala Tronului de la Complexul Muzeal Bucovina. Şi pentru a fi în ton cu decorul, mirii s-au îmbrăcat în costume medievale puse la dispoziţie de reprezentanţii muzeului.
Iubirea la români are doi patroni
Iubirea la români are, teoretic, doi patroni: Dragobetele (fiul iubăreţ al Dochiei) - 24 februarie şi Sfântul Valentin – 14 februarie. Dacă până la Dragobete mai sunt câteva zile, Sfântul Valentin a trecut fără târguri de cadouri sau vânzări record la flori şi bijuterii.
Sucevenii nu par a fi familiarizaţi cu această sărbătoare, cu mare priză la americani. De aceea, comercianţii nu s-au prea ales cu profit în urma vânzărilor de ieri. Am cutreierat şi noi florăriile, magazinele cu bijuterii şi cofetăriile pentru a vedea care este oferta şi dacă bărbaţii, în special, au fost darnici cu iubitele lor. Din ce ne-au spus comercianţii, nu.
Florile comercializate în florării, dar şi la tarabe, aveau aceleaşi preţuri ca şi în zilele trecute. Orhideele puteau fi cumpărate cu zece lei, 25 sau chiar 50 de lei bucata, crinul imperial - 15 lei, trandafirii la opt sau zece lei bucata, freze la trei lei firul, la fel ca şi firul de lalea.
Florile nu au fost o tentaţie pentru îndrăgostiţi
Comercianţii ne-au spus că vânzările au fost mici din cauza vremii urâte, friguroase, dar şi pentru că Sfântul Valentin nu este o sărbătoare foarte „împământenită” la Suceava.
„De 8 Martie este altfel. Atunci este vânzare mai mare. Ne permitem să ridicăm puţin preţurile, pentru că se vinde orice”, ne-a spus un comerciant sucevean.
Dacă florile nu au fost o tentaţie pentru îndrăgostiţi, ne-am gândit că poate bijuteriile sunt pe placul acestora. Preţul ridicat din ultima vreme la gramul de aur (80 de lei gramul/ 18 karate) nu le-a prea dat posibilitatea sucevenilor să îşi completeze colecţiile cu bijuterii.
„Poţi să faci un cadou iubitei în orice zi, fără să fie vreun sfânt. 8 Martie este altceva. Atunci, chiar nu ratez să-i fac o surpriză soţiei”, ne-a spus Andrei Cocerhan.
Am găsit într-un magazin sucevean şi câteva oferte la gablonţuri (cercei, brăţări, coliere), ale căror preţuri erau reduse substanţial de la 30-40 de lei, la 10 lei (cercei, brăţări, coliere).
Din curiozitate, am întrebat-o pe vânzătoare dacă a avut mai multe cereri de Sf. Valentin, iar ea ne-a răspuns: „credeţi că o femeie poate fi impresionată de un cadou în valoare de 10 lei?! Nu au fost vânzări mai mari”.
Rezervări la restaurante cu trei zile mai devreme
Oferta de dulciuri şi prăjituri din cofetăriile sucevene nu a adus ceva spectaculos. Poate doar torturile în formă de inimioară (la 30 de lei kilogramul), care, oricum, erau destul de mari pentru a fi savurate doar în doi.
Nu au lipsit, nici în acest an, kitch-urile de pe tarabe. Tot felul de inimioare, felicitări, mărţişoare, coşuleţe cu simboluri zodiacale, dar care nu au trezit interesul trecătorilor.
Unii tineri şi-au petrecut „Ziua Îndrăgostiţilor” în restaurante sau cluburi, după ce şi-au făcut rezervări cu cel puţin trei zile înainte.
(15 feb 2008, 12:15:54
ps ma pis pe valica dei si pe aia care-i dau importanta