Direcţia pentru Protecţia Copilului Suceava nu-şi găseşte nici o vină pentru că nu a intervenit mai ferm când a fost sesizată de Ioana C., (eleva de la Colegiul Economic care s-a sinucis), despre problemele pe care le are în familie.
Directorul Direcţiei Sociale a judeţului Suceava, Gheorghe Straton, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că după ce Ioana C. a contactat specialiştii de la Protecţia Copilului, aceştia i-au explicat modalităţile prin care poate fi ajutată şi consecinţele abuzului pentru tatăl ei.
„Nu a fost decât o sesizare verbală, nimic scris, ca să putem interveni. Din câte ne-am dat seama, era o fetiţă rebelă, care nu suporta un tip de educaţie milităroasă”, a afirmat Straton.
Mai mult, el spune că atunci când s-a sinucis Ioana împlinise 18 ani, deci din punct de vedere legal cazul ei nu mai cade în responsabilitatea Protecţiei Copilului.
Ioana C., din localitatea Sfântul Ilie, s-a sinucis la sfârşitul săptămânii trecute, înghiţind o substanţă toxică, deocamdată neidentificată. Colegii şi prietenii fetei invocă drept motivaţie pentru gestul ei relaţiile tensionate cu familia, îndeosebi cu tatăl. În urmă cu 3 ani, adolescenta a reclamat acest lucru şi la Direcţia pentru Protecţia Copilului Suceava. Atunci toată familia a fost convocată la discuţii şi tatălui i s-a pus în vedere să înceteze să-şi mai bată fiica. „Nu pot să mă bag în familia nimănui, legea spune că un copil trebuie reintegrat în familie, nu să vină în instituţiile de ocrotire. Când au fost la noi le-am spus că abuzurile asupra fetei trebuie să înceteze şi ei au spus că nu vor mai fi asemenea probleme. Pentru că ulterior nu a mai fost nici o reclamaţie, am considerat că situaţia s-a rezolvat”, a precizat şeful Direcţiei Sociale.
Despre 25 de copii suceveni Protecţia Copilului ştie cu certitudine că sunt abuzaţi de părinţi
Directorul Gheorghe Straton a mai spus că instituţia pe care o conduce monitorizează copiii care ar putea ajunge într-o situaţie de risc din comunităţi, la această oră fiind în supraveghere 375 de copii.
Situaţie de risc înseamnă copii neglijaţi, copii ai căror părinţi nu le oferă condiţii pentru o dezvoltare normală, copii cu probleme de familie sau copii abuzaţi fizic de părinţi, cum se pare că a fost şi cazul Ioanei C. În evidenţele Direcţiei pentru Protecţia Copilului sunt 25 de copii bătuţi acasă.
„Pentru copiii care au familie, legea spune că măsurile care se iau trebuie să vizeze reintegrarea lor în familie sau în familia lărgită, nu separarea lor”, a precizat directorul Straton.
La fel se întâmplă şi cu copiii care au părinţii în România şi ei se află în străinătate, de cele mai multe ori trimişi chiar de părinţi la cerşit. Prin centrul de repatriaţi de la Protecţia Copilului au fost aduşi acasă, la familiile lor, 12 copii din Italia şi Spania. Asta, din toamna anului trecut, când a izbucnit în Italia scandalul Romulus Mailat, românul acuzat că a violat, tâlhărit şi ucis o italiancă.
(15 feb 2008, 11:25:31
Cum de nu se gasesc niste tineri capabili,cu pofta de viata si interesati de soarta celor care le fac salariile?Cum de gasim numai fosile comuniste,limitate si blazate,in functiile de conducere a tuturor institutiilor?
Haideti,oameni buni,sa schimbam macar ce ne sta in putinta!Sa plece la pensia bine-meritatat toti acesti plictisiti si obositi tovarasi!