Compania Dafora Mediaş a inaugurat, ieri, pe locaţia sondei Paltin, din localitatea Cacica, o instalaţie de foraj - MR 8000 tip Drillmec, în valoare de aproximativ şase milioane de euro.
Instalaţia este fabricată în Italia, după normele API - stabilite de Institutul American de Petrol, norme care au devenit universal valabile în lumea petrolului, dar şi după standardele europene. Este o instalaţie modernă, cu o capacitate de lucru de 200 de tone. Are în componenţă echipamente speciale (pompe triplex, top drive, motoare Caterpillar, sistem de monitorizare şi înregistrare a parametrilor, sistem de preparare - tratare - curăţire a fluidului de foraj, grupuri electrogene de mare putere), ce vor permite obţinerea de performanţe în exploatare.
Personal redus
Instalaţia poate realiza foraje de până la 3.200 de metri pe orice structură petrolieră, obţinându-se o reducere cu aproximativ 15% a duratei de transport, a montajului şi a forajului în sine, atât la sondele verticale cât şi la cele înclinate.
„Este prima instalaţie de acest tip, care lucrează pentru Romgaz. Personalul de serviciu este redus, două schimburi, care lucrează 24 din 24 de ore, câte opt oameni pe fiecare schimb. La o instalaţie de foraj normală, românească, lucrează cam 12 oameni pe schimb. Şi personalul care ajută la demontare, transport, montaj este redus, timpul pentru această operaţiune fiind de 10 zile. La o instalaţie românească, cu o capacitate de lucru de 200 de tone, timpul de montare era de trei săptămâni”, ne-a declarat Puiu Levantin Răducanu - director Operaţiuni Internaţionale Dafora.
Zăcăminte de gaze, la Cacica
Localitatea Cacica a fost aleasă de Romgaz pentru această investiţie datorită zăcămintelor descoperite în zonă, în urma studiilor geologice. Romgaz a solicitat Companiei Dafora Mediaş amplasarea unei instalaţii de foraj modernă, la standarde europene. Costul instalaţiei este de aproximativ şase milioane de euro, la care se adaugă cheltuielile cu pregătirea profesională a personalului, în Italia.
„Lucrările de foraj au început deja de o săptămână. Rezultatele finale le vom cunoaşte după ce se vor lua probele de producţie, cam peste trei săptămâni. Oricum, timpul de foraj este mult mai redus cu aceste instalaţii italiene, decât cu instalaţiile româneşti. Însă, nu ştim cât vor dura probele de producţiei. Gazele vor fi duse, aici, în zonă, pentru că sunt deja instalaţii, conducte de gaze, iar pentru orice comerciant, interesul este să ca toate cheltuielile cu transportul să fie cât mai reduse”, ne-a mai spus Puiu Levantin Răducanu. Dafora lucrează în colaborare cu Petrom, OMV şi Romgaz, dar şi cu alţi parteneri străini, care au concesiuni în România.