Drumurile din judeţul Suceava sunt printre cele mai periculoase din ţară. Conform unei statistici realizate de Direcţia Poliţiei Rutiere, în 2006 pe străzile din Suceava şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere 106 persoane, ceea ce ne clasează pe locul patru la nivel naţional. Doar în Bucureşti, Prahova şi Timiş pe şosele au murit mai mulţi oameni, în timp ce în Constanţa numărul decedaţilor a fost identic cu cel de la Suceava.
Aproximativ aceeaşi situaţie se înregistrează şi în privinţa numărului de accidente grave, 306 anul trecut în judeţ, cifră care clasează Suceava pe locul cinci la nivel naţional din acest punct de vedere.
Cifrele spun totul
Conform statisticilor Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, numărul accidentelor rutiere grave a crescut cu 25% în 2007, faţă de anul precedent. Numărul accidentelor grave a sporit de la 230 la 306, în timp ce decedaţii au fost cu 14 mai mulţi decât în perioada anterioară.
Cea mai mare creştere s-a înregistrat în ceea ce priveşte numărul răniţilor grav. Nu mai puţin de 250 de oameni s-au ales cu leziuni grave de pe urma accidentelor de anul trecut, în comparaţie cu doar 173 de astfel de victime, în 2006.
Din analiza oamenilor legii de la circulaţie, reiese că jumătate din numărul total de accidente grave produse anul trecut în judeţ au avut drept cauză fie viteza, fie indisciplina pietonilor.
Mai bine de 27% din numărul total de accidente, soldate cu 33 de morţi, au avut drept cauză viteza, în timp ce 22,5% dintre accidente, soldate cu 24 de morţi, au plecat de la indisciplina pietonilor, care, trecând strada prin loc nepermis şi fără a se asigura, au fost victime sigure în faţa maşinilor.
Cele mai periculoase drumuri din judeţ
Analizând numărul de accidente grave din ultima perioadă, oamenii legii au întocmit şi o listă cu porţiunile de drum pe care s-au înregistrat cele mai multe tragedii.
Cea mai periculoasă zonă de pe DN 2 E este pe raza comunei Cornu Luncii, unde anul trecut s-au înregistrat şase accidente grave, plus multe altele mai uşoare. Pe DN 2, un număr mare de accidente s-au produs pe raza localităţilor Vadu Moldovei şi Fântâna Mare, dar şi pe sectoarele Cumpărătura - Suceava şi Suceava –Dărmăneşti.
Accidente grave s-au mai produs pe DN 2 H, la Horodnic de Jos, şi pe DN 17 A, în localităţile Marginea şi Horodnic de Sus. Periculoase s-au mai dovedit drumurile judeţene 177C, la Valea Moldovei şi 177A, la Stulpicani.
Lista mai poate continua cu DN 17, o adevărată capcană pentru şoferi pe porţiunea care traversează comuna Dorna Candreni.
În oraşe, accidente multe la Fălticeni şi Rădăuţi
În privinţa municipiilor şi oraşelor, în 2007 cele mai multe accidente cu repercusiuni grave s-au petrecut la Rădăuţi şi Fălticeni, unde au fost contabilizate câte opt accidente grave.
„În judeţul nostru, cele mai multe tragedii pe şosele se petrec pe drumurile naţionale. Dacă în oraşe se petrec accidente multe, dar mai uşoare, pe şoselele naţionale, pe fondul vitezei mult mai mari de deplasare, avem adesea accidente grave”, ne-a declarat subinspectorul Mihai Gabinat, şeful Biroului Drumuri Naţionale din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
Trei zone de risc maxim
După cum a precizat subinspectorul Mihai Gabinat, un top al porţiunilor de drum cele mai periculoase are următoarea componenţă: DN 17, la Dorna Candreni, DN 2 E, la Cornu Luncii, şi DJ 177 C, la Vadu Moldovei.
(13 feb 2008, 11:32:27