Colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile din municipiul Suceava pare să dea încă mari bătăi de cap autorităţilor.
Deşi municipalitatea şi operatorul de salubrizare din Suceava, societatea Rosal, au anunţat, încă de la finalul anului 2007, demararea programului de colectare selectivă a tuturor categoriilor de deşeuri reciclabile, şi în rândul populaţiei, nici una dintre cele 102 asociaţii de proprietari nu a solicitat sacii speciali puşi la dispoziţie.
Directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu, a declarat că lucrurile privind colectarea selectivă a deşeurilor „se mişcă mai greu” în cadrul asociaţiilor de proprietari.
„Un motiv posibil ar fi că nu toate asociaţiile au angajate femei de serviciu ce ar putea să se ocupe de depozitarea acestor saci. Deşi aceşti saci nu sunt oferiţi contra cost, nu am primit încă nici o solicitare din partea asociaţiilor de proprietari”, a precizat directorul Niculescu.
Societatea Rosal aşteaptă încă astfel de solicitări, iar odată cu distribuirea sacilor de culoare albastră pentru hârtie şi carton şi de culoare galbenă pentru plastic şi folie se va stabili şi un grafic de ridicare a acestora.
1.500 de saci distribuiţi agenţilor economici din Suceava
Agenţii economici din Suceava au început, în schimb, să se conformeze normelor de mediu. De la începutul anului, societatea Rosal a încheiat 150 de contracte cu agenţi economici din municipiu, în baza cărora a distribuit aproximativ 1.500 de saci speciali pentru deşeuri reciclabile.
„Efectele acestei acţiuni încep să se resimtă şi în ceea ce priveşte volumul deşeurilor colectate în pubelele pentru deşeuri menajere. În unele zone, a scăzut frecvenţa cu care Rosal ridică gunoiul”, a explicat Adrian Niculescu.
Sacii cu deşeuri reciclabile sunt ridicaţi de lucrătorii Rosal în fiecare zi de marţi, joi şi sâmbătă, iar pet-urile adunate în cele 112 ţarcuri, în zilele de luni, miercuri, vineri, iar pe timp de iarnă, şi duminica.
Odată cu ridicarea ţarcurilor noi, cu platformă betonată, ce va demara din luna martie, problema spaţiilor de depozitare a recipienţilor pentru deşeuri reciclabile se va rezolva, sunt de părere reprezentanţii Rosal.
Cu toate acestea, adevărata selecţie a deşeurilor se face în casele sucevenilor, unii încă neobişnuiţi cu utilizarea sacilor menajeri.
(12 feb 2008, 11:35:46