Factura pentru pomparea apei din craterele care brăzdează drumul de la Şcheia ar trebui să o plătească firmele care au executat lucrări în zonă şi care nu au avut grijă să cureţe rigolele de pământ după ce au sistat execuţia, consideră prefectul de Suceava, Orest Onofrei.
Prefectul a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au lucrat aproape o noapte pentru a face circulabil drumul de la Şcheia, după ce acesta a fost inundat, în urma ploilor de săptămâna trecută.
“Toată noaptea, ISU a scos apa şi a făcut şanţuri la Şcheia şi e corect ca acum ISU să facă factura şi să o trimită la firma care a avut lucrări acolo şi nu le-a făcut cum trebuie. Nu-i normal ca forţa de muncă, banii şi efortul celor de la ISU să facă treaba unei firme”, a declarat prefectul.
El a mai spus că a notificat atât Poliţia, cât şi ISU să se adreseze firmei care a făcut lucrări în zonă. Conform prefectului, vinovată de situaţia care a apărut, săptămâna trecută, este societatea care s-a ocupat de instalarea conductelor de aducţiune apă.
Pompierii au muncit opt ore la scos apa şi săpat şanţuri
Şeful ISU Suceava, colonelul Lucel Lulciuc, spune că nu are, însă, baza legală pentru a factura intervenţia din data de 7 spre 8 februarie. Conform colonelului, pompierii au lucrat între orele 17.40-1.45 evacuând cu o motopompă apa adunată în craterele din şosea.
“Am apelat şi la trei firme, care au venit cu utilaje, cu o Vola şi am făcut un şanţ gospodăresc de la pasarelă până la pod. În intervenţia noastră intră salvarea de oameni, de bunuri şi protecţia mediului, deci şi inundarea drumului intră în paleta intervenţiilor noastre. Nu avem baza legală să facturăm, să ne plătească cineva”, a afirmat Lulciuc.
Ploile transformă drumul în lac
Reamintim că drumul din Şcheia spre Gura Humorului poate fi traversat doar cu viteza melcului, în zilele ploioase. La fel a fost şi joi seara, când craterele din şosea s-au umplut cu apă şi şoferii au ajuns în imposibilitatea de a mai evita măcar parţial zonele transformate în şanţuri, numai bune de rupt maşina în ele.
Pe tot parcursul zilei de joi, coloanele de maşini care ieşeau din Suceava s-au înşiruit până la staţia de autobuz de la intrarea în Obcine, iar un drum de aproximativ un kilometru a fost parcurs chiar şi într-o oră.
Joi seară, şoseaua a ajuns lac şi a fost nevoie de prezenţa pompierilor la faţa locului. Aceştia au reuşit să evacueze apa, însă au cam muncit în zadar, vineri dimineaţă drumul fiind din nou inundat.
Cu nervii întinşi la maximum, şoferii înjurau de mama focului pe toată lumea, de la primari, consilieri şi poliţişti, până la ziarişti. Sătui să tot vadă drumul în stare deplorabilă fără ca nimeni să ia vreo măsură, aceştia nu par a mai fi dispuşi să asculte şi să suporte pe nimeni.
(12 feb 2008, 11:36:56
Dle prefect nu dati vina pe constructorul din zona, iar decolmatarea santului din zona este facuta de constructor nu de pompieri o spun eu care am lucrat cu pompierii in acea noapte.