Note bune la şcoală, conduită fără probleme deosebite şi o stare de spirit bună, aşa o descrie directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir”, Corneliu Romaşcu, pe Ioana C., eleva care vineri după-amiază şi-a pus capăt zilelor.
Potrivit directorului şcolii, situaţia şcolară a Ioanei, în vârstă de 18 ani, elevă în clasa a XI-a G la Colegiul Economic, nu a fost motivul din cauza căruia aceasta s-a sinucis. Ba din contră, Corneliu Romaşcu a spus că „eleva era olimpică, s-a calificat la faza judeţeană a olimpiadei de ştiinţe economice, iar semestrul acesta urma să participe la concurs”.
Şi la celelalte materii pe care le studia la şcoală, Ioana avea note şi medii mari. Directorul Romaşcu a spus că eleva a încheiat primul semestru de şcoală cu medii bune, de opt, nouă şi zece, şi că gestul său nu poate fi pus, în nici un caz, pe seama situaţiei la învăţătură.
Starea de spirit a fetei era bună
„Era o elevă jovială, comunicativă, şi colegii, şi dirigintele ei spun că starea ei de spirit din ultima perioadă nu dădea de înţeles că ar avea probleme”, a mai spus directorul Romaşcu.
Acesta a spus însă că în ultima vreme fata a avut câteva absenţe, motiv din cauza căruia i-a fost scăzută nota la purtare cu un punct, dar aceasta nu explică gestul ei.
La urechile conducerii şcolii au ajuns unele informaţii potrivit cărora fata ar fi avut probleme familiale şi că aşa s-ar explica faptul că şi-a luat viaţa.
„Am înţeles că avea probleme cu tatăl său, care era mai sever, dar mai multe amănunte nu am în acest sens”, a declarat directorului Colegiului Economic, Corneliu Romaşcu.
Ieri, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava toată lumea era marcată de gestul Ioanei. Colegii ei, profesorii şi conducerea şcolii nu-şi pot explica motivele care au determinat-o pe fată să-şi ia viaţa. Colegii de clasă ai Ioanei, împreună cu dirigintele acesteia, Romeo Cenuşă, au plecat la Sfântu Ilie, acasă la cea care a fost colega lor, Ioana.
Legiştii nu s-au pronunţat asupra substanţei pe care a băut-o Ioana
Ioana C. s-a sinucis la sfârşitul săptămânii trecute. Vineri după-amiază, puţin după ora 16.00, mama Ioanei s-a întors acasă de la serviciu şi şi-a găsit fiica într-o stare vizibilă de rău. A sunat imediat la ambulanţă, iar un echipaj SMURD a venit la locuinţa familiei, din Sf. Ilie, şi a dus-o pe tânără imediat la Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
„Era în stare de comă superficială, avea respiraţie dificilă şi reacţie la durere”, a declarat unul dintre medicii care s-au ocupat de fată. Acesta a mai precizat că a suspectat iniţial o intoxicaţie, însă în casă nu a fost găsit nici un medicament pe care l-ar fi putut lua Ioana.
Ioana a fost internată în secţia Anestezie-Terapie Intensivă la ora 17:30 şi în cursul nopţii, la 1.10, a murit.
În cursul zilei de ieri, medicii legişti au făcut necropsia, dar nu au putut însă să se pronunţe cu privire la substanţa pe care fata a băut-o pentru a-şi pune capăt zilelor.
Pentru stabilirea cu exactitate a acestui lucru, legiştii aşteaptă rezultatele analizelor de laborator cerute în acest caz. În prezent, cea mai probabilă variantă este că tânăra a băut o soluţie utilizată la spălat parbrizele.
În 2005, Ioana a apelat la Protecţia Copilului
În luna septembrie a anului 2005, Ioana a apelat la ajutorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Adolescenta le-a povestit specialiştilor din cadrul instituţiei de Protecţie a Copilului că este agresată, împreună cu mama ei, de către tată. Iniţial, ea a venit doar să ceară un sfat celor de la Protecţia Copilului: „cum poate să scape de coşmar?”.
Psihologul instituţiei, împreună cu asistenţii sociali, au stat de vorbă cu minora şi i-au recomandat, pentru început, să stea o perioadă departe de presupusul tată agresor, într-un Centru de Primire Minori în Regim de Urgenţă. Fiind minoră, în aceeaşi zi a fost chemată la Protecţia Copilului şi mama fetei, pentru a i se comunica care ar fi soluţia de moment şi cea mai potrivită pentru tânără.
Soluţia propusă de specialişti nu a fost acceptată de mamă, dar nici de fiica ei, între ele existând o legătură afectivă foarte puternică, după cum ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Nicoleta Lenţa.
A refuzat să dea declaraţii
„A fost chemat la noi şi tatăl fetei, care a acceptat întâlnirea cu psihologul instituţiei. Nu se punea problema de lipsuri materiale în această familie, la acea vreme ambii părinţi fiind salariaţi. După ce întreaga familie a stat de vorbă cu specialiştii de la Protecţia Copilului, concluzia a fost că fata nu va rămâne în centrul de urgenţe. Li s-a propus un plan de servicii – consiliere psihologică, pe parcursul a 12 şedinţe. Nu au fost de acord”, ne-a explicat Lenţa.
După acea întrevedere, pentru o perioadă, specialiştii de la Protecţia Copilului au mai ţinut legătura cu tânăra, chiar i-au propus să dea o declaraţie scrisă în care să spună ce i se întâmplă, dar tânăra a refuzat.
(12 feb 2008, 11:16:11