Stocurile de medicamente deţinute de distribuitorii en-gros şi farmaciile din judeţ sunt analizate în aceste zile de reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) şi Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), în baza unui Ordin comun al forurilor de la nivel central.
Verificările sunt motivate de contextul actual, în care comercianţii de produse farmaceutice ameninţă cu o blocare parţială sau totală a pieţei prin refuzul de a mai face livrări în lipsa unei noi ajustări a preţurilor.
Controlul mixt al CAS şi ASP a demarat ieri şi va continua până pe data de 15 februarie.
„Scopul principal este evaluarea aprovizionării ritmice cu medicamente a farmaciilor, pentru a putea aprecia obiectiv dacă aşa-zisa criză a medicamentelor este una reală sau doar mediatizată de către distribuitorii de medicamente. Cu această ocazie vom verifica şi dacă farmaciile respectă clauzele contractuale prevăzute în contractul încheiat cu CAS Suceava”, a arătat preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, dr. Cristina Iodăchel.
Controale la distribuitorii en-gros, farmaciile de spital şi cele cu circuit deschis
Verificările întreprinse la distribuitorii de medicamente en-gros şi la farmacii, atât de spital, cât şi cu circuit deschis, urmăresc aspecte precum respectarea condiţiilor igienico-sanitare generale, păstrarea ordinii şi curăţeniei în anexele social-sanitare, aprovizionarea cu materiale de curăţenie şi materiale dezinfectante, existenţa echipamentului de protecţie pentru personal, respectarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, existenţa autorizaţiilor, prezenţa farmacistului la program.
Printre obiectivele echipelor CAS şi ASP se mai numără controlul cantitativ-valoric al gestiunii farmaciilor, respectarea condiţiilor de autorizare pentru depozite şi farmacii, verificarea documentelor de provenienţă şi calitate, a ambalajului primar, secundar şi prospect la medicamentele deţinute în stoc, verificarea listei proprii de medicamente deţinute pentru distribuitorii angrosişti şi a listei de beneficiari.
Printre aspectele urmărite se regăsesc şi verificarea trasabilităţii seriei de medicament de la producător până în farmacie, verificarea stocurilor de medicamente existente, verificarea facturilor de intrare şi ieşire la medicamentele deţinute, verificarea regulilor de bună practică de distribuţie
(12 feb 2008, 12:08:03