Numărul de nou-născuţi cu malformaţii minore, grave sau incompatibile cu viaţa rămâne în continuare semnificativ.
În 2008, la Maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou au fost înregistrate deja două cazuri de malformaţii congenitale majore, care nu le-au lăsat bebeluşilor nici o şansă de supravieţuire.
Unul dintre copii, născut cu anencefalie (lipsa creierului), a murit la câteva minute după ce a fost adus pe lume, iar altul, cu o anomalie congenitală a inimii, a trăit doar câteva zile.
Anul trecut, numai la această unitate sanitară au venit pe lume 790 de copii cu diverse anomalii, 20 dintre ei decedând pe loc sau la scurt timp din cauza gravităţii defectelor din naştere.
Anomalii dintre cele mai diverse
Potrivit datelor înregistrate de cadrele medico-sanitare de la cea mai mare unitate sanitară suceveană, opt dintre bebeluşii cu malformaţii născuţi anul trecut au fost diagnosticaţi cu sindromul Down, o afecţiune care nu are vindecare şi în care materialul extragenetic determină anomalii de dezvoltare şi retardare mentală.
În alte câteva cazuri grave, nou-născuţii aveau hidrocefalie, malformaţie caracterizată printr-o acumulare de lichid cefalorahidian în interiorul creierului.
Anomalia este exprimată printr-o dilaţie a ventriculilor cerebrali, care duce în general la creşterea în diametru a capului copilului şi astfel la diminuarea substanţei cerebrale.
În acest context, apar fenomene de hipertensiune, iar chiar dacă operaţiile sunt posibile, succesul lor este mic, supravieţuirea depinzând de forma bolii.
În alte situaţii, bebeluşii prezentau malformaţii de cord, unele foarte grave, care au determinat decesul în primele zile de după naştere, iar altele cu şanse mai mari de supravieţuire, care se pretează unei intervenţii chirurgicale, după o anumită perioadă.
Printre anomaliile grave înregistrate, în 2007, la Maternitatea Suceava, s-au numărat şi mielomeningocelul, o malformaţie caracterizată prin lipsa unei părţi din coloana vertebrală, context în care măduva spinării nu este izolată şi, ca atare, apare riscul unei infecţii imediate, care conduce la deces. De obicei, la o astfel de afecţiune este prezentă şi o pareză a mâinilor şi picioarelor, situaţie în care şansele de supravieţuire sunt foarte mici.
Alte malformaţii au fost renale, dar cele mai multe au fost minore, localizate fie la nivelul oaselor, limbii (fren scurt) sau urechii (papilom preauricular).
Ecografia 4 D, un test foarte util
Dr. Dana Murariu, şefa Maternităţii de pe lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă, spune că anomaliile la nou-născuţi se păstrează la un nivel aproximativ egal în ultimii ani. Sursa citată arată că numărul lor ar putea scădea odată cu răspândirea ecografiei 4 D, care permite o depistare timpurie.
„În ţările vestice, datorită acestui tip de investigaţii nu se mai nasc copii cu malformaţii. În Suceava, ecografia 4 D este disponibilă, dar din păcate nici un doctor din judeţ nu are competenţă pentru morfologie fetală, iar fără asemenea specialişti nu se poate pune un diagnostic precis”, a explicat dr. Dana Murariu, adăugând că la Iaşi există doi doctori cu o astfel de competenţă.
Pentru a evita, la naştere, surprizele nefericite, medicul sucevean sfătuieşte viitoarele mămici să adopte un stil de viaţă sănătos, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie şi la obstetrician şi să ţină cont de toate recomandările acestora.
De asemenea, ea le sfătuieşte să ia acid folic pentru a preveni apariţia malformaţiilor neurologice, să aibă o alimentaţie care să conţină toţi factorii nutritivi posibili, să citească cât mai multe materiale informative despre sarcină şi bebeluş, să-şi facă toate investigaţiile indicate de doctori, eventual un triplu test pentru diagnosticarea sindromului Down şi o ecografie 4 D.
Din păcate, în Suceava, multe femei neglijează analizele obligatorii în lunile de sarcină. Fiindcă viitoarele mămici nu pun mare preţ pe vizita la medic şi situaţiile în care sunt aduşi pe lume copii cu malformaţii sunt frecvente.
„Multe gravide nu acordă deloc importanţă analizelor, nu ştiu nici măcar ce grupă sanguină sau ce RH au. Toate femeile, dar în special cele după 35 de ani, ar trebui să-şi facă în primul trimestru de sarcină un triplu test pentru depistarea sindromului Down, cea mai frecventă boală genetică, care se caracterizează prin faptul că toţi copiii seamănă între ei ca fraţii, având o faţă tipic asiatică. Unii dintre bebeluşi se nasc, în afara unui retard mintal destul de accentuat pe care îl presupune această afecţiune, şi cu malformaţii de cord. Prea puţine gravide apelează la respectiva investigaţie deoarece costă, dar ea este foarte utilă”, a punctat dr. Dana Murariu.