Bugetul local de venituri şi cheltuieli al municipiului Rădăuţi va fi dezbătut în şedinţa extraordinară a Consiliului Local de astăzi.
Veniturile totale ale localităţii au fost estimate la 49,8 milioane lei, cele proprii reprezentând 14 milioane lei.
În lista propunerilor de investiţii din acest an figurează extinderi de apă pe străzile Andronic Motrescu – 1 Mai, în vederea finalizării lucrării începute anul trecut cu bani de la Guvern, apoi pe străzile Mihai Pitei, Al. Sahia, canal pe str. Cucului şi apă pe str. Horia, precum şi înlocuirea parţială a conductei de pe str. T. Vladimirescu.
La capitolul străzi, se vor realiza 2 sensuri giratorii, conform studiului de circulaţie, lucrări de redare circuitului auto a str. Spitalului şi a zonei CEC etc. Sunt prevăzute în proiectul de investiţii extinderi de reţele de energie electrică şi iluminat public pe Calea Bucovinei, pe str. Ştefan cel Mare capăt, reabilitări la imobilele locuinţe sociale de pe strada 1 Mai 103 ş.a. S-au prins diverse sume pentru realizarea de studii de prefezabilitate, fezabilitate, rezistenţă şi expertize tehnice, inclusiv pentru reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG). Sunt propuse spre reabilitare în acest an clădirea Primăriei, a Muzeului şi se vor finaliza lucrările începute anul trecut la noul sediu pentru Poliţia comunitară şi Evidenţa Populaţiei, Bibliotecă şi Casa de Cultură.
Municipalitatea are intenţia de a contacta credite interne în acest an în valoare de 3 milioane lei, pentru a acoperi costurile legate de extinderea reţelelor de apă-canal pe Calea Bucovinei, pentru extinderi de apă pe străzile Constantin Brîncoveanu, Mihai Viteazu (tronson), Şcolii Noi, Pietrarilor, Calea Cernăuţi (tronson), Iraclie Porumbescu şi Hanului, pentru racordurile la noile unităţi de învăţămînt, dar şi pentru a spori cu încă 800.000 lei contribuţia la proiecte şi programe.
„Au fot discuţii pro şi contra pentru a recurge la credite, dar până la urmă nu avem încotro. Dacă vrem să progresăm, dacă vrem să putem accesa cît mai multe programe, este absolut necesar să recurgem la credite”, a precizat primarul Mihai Frunză.
Prin proiectul de buget este prevăzută suma de 792.000 lei ca şi contribuţie locală la proiectul „Reabilitarea sistemului de colectare, transport şi construcţia unei staţii de tartare mecanică a deşeurilor în municipiul Rădăuţi”, pentru programul de modernizare a Spitalului vechi etc. Pentru plata dobânzii la proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” este prevăzută suma de 3 milioane lei. Cheltuielile pentru salubrizarea oraşului au fost calculate la 1,1 milioane lei, iar pentru ecarisaj, la 500 mii lei.
Municipiul Rădăuţi a rămas din 2007 cu datorii către furnizori care se ridică la 3,44 milioane lei (între care 225.000 lei pentru iluminatul public, 745.000 lei subvenţii, 241.000 lei la salubritate, 1,18 milioane lei la reparaţii străzi, 478.000 lei la învăţământ şi altele). Până la această dată au fost achitate din aceste datorii circa 2 milioane lei. O parte din investiţiile realizate anul trecut au rămas neachitate, suma restantă fiind de 371.000 lei.
„La elaborarea acestui buget am încercat să ţinem cont de cererile şi recomandările de la cetăţeni, sosite după aprobarea bugetului pe anul trecut, dar şi de propunerile formulate în cadrul celor două dezbateri publice organizate pe această temă, la sfârşitul lunii ianuarie. Am primit propuneri de la consilierii locali, idei proprii sau culese de la cetăţenii pe care-i reprezintă. De asemenea, am avut o întâlnire binevenită legată de buget cu cei din învăţământ, unde am încercat să clarificăm problemele care apar de o parte şi de alta, în cursul anului. Aş concluziona că bugetul Rădăuţilor din acest an e orientat spre investiţii şi dezvoltare”, a arătat primarul Mihai Frunză.
(11 feb 2008, 13:06:39