Graba, naivitatea, ori încrederea în cine nu trebuie i-a lăsat pe unii suceveni fără banii pe care îi aveau pe card.
Poliţiştii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, cei care au competenţa de a cerceta astfel de cazuri, au în lucru trei dosare care vizează plângerile unor persoane furate în acest mod.
Foarte probabil, numărul victimelor este mult mai mare, însă, dându-şi seama că au rămas cu pagubă pe fondul greşelilor lor, iar sumele furate nu sunt foarte mari, mulţi nu au mai sesizat poliţia.
Tranzacţie suspectă
La mijlocul săptămânii trecute, Iulia R., o tânără din municipiul Suceava, s-a dus la unul din bancomatele BCR din Suceava pentru a-şi scoate o parte din bani. A extras aproximativ 100 de lei, lăsând în cont puţin peste 100 de lei. La plecare şi-a uitat cardul în bancomat, sesizând lipsa acestuia abia a doua zi. Cu ajutorul unui angajat al băncii, cardul i-a fost găsit în aparat, însă veştile bune s-au oprit aici. La nouă minute de la momentul în care aceasta a făcut tranzacţia, o altă persoană a scos cei 100 de lei pe care îi mai avea în cont. Oarecum inexplicabil, cel care a ajuns la aparat după tânără a putut efectua o nouă tranzacţie fără a trebui să tasteze din nou codul cardului.
Nici angajaţii băncii nu au putut să-i dea păgubitei vreun răspuns cu privire la cum s-a putut întâmpla acest lucru. După ce a înaintat o sesizare către directorul băncii, Iulia R. a fost sfătuită să depună o plângere la poliţie. Cum o cameră de luat vederi surprinde imagini cu zona din faţa respectivului bancomat, iar ora exactă a momentului extragerii sumei poate fi uşor aflată pe baza extrasului de cont, oamenii legii ar putea să dea de cel care a făcut tranzacţia ilegală.
În cursul zilei de joi, victima a purtat o discuţie cu un poliţist de la BCCO, iar în cauză s-a înregistrat un dosar penal.
Lăsat fără bani după ce şi-a notat codul pe card
De la poliţiştii de la „Crimă Organizată” am aflat că în judeţ mai sunt în lucru două cauze care vizează fraude cu carduri. La fel ca şi Iulia R., un sucevean şi-a uitat cardul în bancomat. Acesta îşi notase parola chiar pe un colţ al cardului, condiţii în care cel care a venit imediat după el la efectuarea unei tranzacţii a putut lejer să-i fure banii.
Într-un alt caz, o femeie a fost înşelată de o rudă căreia îi dezvăluise parola. Din cauza unor probleme de sănătate victima şi-a rugat o persoană apropiată din familie să-i extragă nişte bani din cont. Păstrând parola, cel care a comis înşelătoria a pus ulterior din nou mâna pe cardul femeii, scoţând din cont suma de 800 de lei.
În aceste ultime două cazuri, cardurile de pe care s-au furat banii nu au mai fost de găsit, după ce le-au folosit, respectivii făcându-le dispărute.
Măsuri elementare de siguranţă
Potrivit şefului BCCO Suceava, comisarul Andrei Nichitoi, într-una din cauze s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva unui suspect, în timp ce celelalte două dosare sunt încă în faza de cercetare.
„Cea mai mare greşeală o fac cei care îşi notează codul PIN pe card sau oriunde altundeva la vedere. De asemenea, foarte important, codul nu trebuie dezvăluit absolut nimănui, aici incluzându-i şi pe apropiaţi, pe angajaţii băncii ori pe jandarmi sau pe oamenii de ordine. Sunt nişte măsuri de siguranţă elementare, ce nu trebuiesc nicicum încălcate”, a avertizat comisarul Andrei Nichitoi.
( 9 feb 2008, 14:24:19